UNESCO Adayı İda Madra Jeoparkına bilimsel teknik seyahat düzenlendi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İda Madra Jeoparkı Koordinatörlüğü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği işbirliği ile İda Madra Jeopark sahasına ilmî teknik seyahat düzenlendi.

???????UNESCO Dünya Jeoparklar Ağına unsur atılmak için başvurusu yapılan İda Madra Jeoparkı’nda icraat bitmeme ediyor. Çalışmalar kapsamında Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği üyeleri için ilmî ustalık yolculuk yapıldı.

Katılımcıların arz haddinden fazla ilgisini ise Hisaralan Pamuk Taşı sahası, İvrindi Gökkemer jeositleri çekti.

Teknik geziye katılan Yer Bilimi Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2019 yılında projelendirilen İda Madra Jeoparkı Türkiye’nin UNESCO tescilli ikinci jeoparkı olma yolunda başarıyla ilerlediğini söyledi.

Aykan, “İda Madra Jeoparkı’nın evvel Balıkesir’imizde almak amacıyla devlet çapında farkındalığın arttırılarak, kültürel ve jeolojik bırakıt kavramlarının huy eğitimi yoluyla geniş kitlelere yayılmasını icat etmek istiyoruz. Bu kapsamda aynı süre geçmiş işbirliği protokolü yaptığımız İda Madra Jeoparkı Koordinatörlüğü ile birlikte yapacağımız Jeopark alanında bilimsel çalışmalar, ustalık yolculuk ve terbiye faaliyetlerimizi daha da yaygınlaştırarak toplumun kül kesimine ulaştırmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

Jeopark alanında, doğal namına gelişen Hisaralan traverten bacaları haddinden fazla ilişki kurumlu olduğunu söyleyen Aykan; sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu pamuk taşı bacaların bazıları halen aktiftir ve traverten bacalarının yüksekliği 5 metreyi, taban genişliği ise 4,6 metreyi buluyor. Bu pamuk taşı bacalarının örneği Türkiye’de bambaşka yerde bulunmamaktadır. Benzeri kısmı aktif, benzeri kısmı sönmüş olan pamuk taşı bacaları merkez ve dokuma bakımından Atlantik Okyanusu dibinde keşfedilen Karatüten (Black Smoker) bacalara benzemektedir. Bura muhakkak görülmesi gereken balaban doğa harikası yerlerden biridir.”

Share: