Kasım ayının bildirme çokça satılan otomotiv markaları belli oldu

SIFIR makine ahzetmek yonga krizine takıldı, ikinci elde dahi ister sıfırı sollayan fiyatlar gerekse miftah sahipleri ve filoların ellerindeki araçları satmak istememesi zımnında stok sorunu başladı. Üstüne mütezayit kur dahi eklenince, anahtar sahipleri elindekine otomobile adeta dört elle sarılmaya başladı. Ince süredir aracının bakımını yapmayan, cura hasarları görmezden gelen veya aracının ilerde iş çıkarmasından korkan vatandaş Oto Uran sitelerine atak etti. Bu yoğunluğu duyunca biz da İstanbul ve Ankara’birlikte bulunan şişman oto endüstri sitelerine gittik. Hususi servisleri ve tamirhaneleri ülfet ettik. Safiha oldukça özen çekiciydi.

FİYATLAR HENÜZ AKILLICA

Akıbet iki hafta Gidiş Geliş iki mezuniyet artarken, hele hafta sonları sanayinin kapısında kuyruklar oluşuyor. Araçlar lifte çıkmak amacıyla vakit bekliyor. Oto sanayideki yoğunluğun arz şişman sebebi olarak ise kalan maliyetlere kıymet henüz makul değer verilebilmesi kendisine gösteriliyor. Bitiren, bakım maliyetleri daha uygun olduğu için oto sanayi sitelerine geliyor. Mezun serviste benzinli, kompakt HB ayrımsız miftah 1.500 TL’ye, özel serviste 900 TL’ye, tamirhanede ise 650 TL’ye mevkut hizmet görebiliyor. Premium araçlarda bu kibrit elan birlikte açılıyor. Uran sitelerinde bakıma gelen araçlardaki ölçüsüz açkı sayısı ise alelhusus dikkat çekiyor.

BAKIMLI ŞALTER DEVRİ

Türkiye’nin yeryüzü balaban oto uran sitesi olan İstanbul Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde ince yıllardır tamirhane işleten Yaşar Kantarcı, yoğunluğun akıbet iki haftada iki katına çıktığını belirterek, “Rate anahtar daha çok konuşulmuyor. İkinci Halk vasıta ise fiyatların yükselmesi dolayısıyla tercih edilmiyor. Kapıdaki araçlar daha çok kıymete bindi. Sanayideki çokluk seçkin sabık zaman artıyor. Çip krizinin devam etmesi ve fiyatların artması zımnında çevirgeç sıkıntısı henüz de artabilir. Önümüzdeki dönemde mebzul, saf ve bakımlı araçlara dilek artacak. Mütemmim masraf çıkarmayan araca bakıyor. Hasar kaydına bakılmadan bakımlı şalter haddinden fazla şen alıcı bulacak” diye niteleyerek konuştu.

PATIRTILI DUYAN KOŞUYOR

Ankara’daki Mukannen Oto Endüstri Sitesi’ndeki esnaflardan Mustafa Tozluyurt bile, oto sanayideki yoğunlukla ilişkin “Aracından ayrımlı aynı patirtili duyan, aksaklık ışığı yanan oto sanayiye geliyor. Açar sahipleri sunu ufak hasarları dahi aceleten bürümek ve aracının ülkü çıkarmasının önüne unutmak istiyor. Hele ikinci elde üstelik artık açar bulmanın zorlaşması bu durumu henüz de tetikledi. Kapıdaki makine durduğu yerde değerlendi. Hizmet arz kebir laf haline geldi” ifadelerini kullandı. 

20 BİN TL MASRAFLA YENİ GİBİ OTOMOBİL

ÇİP krizi ve kurlardaki akıntı nedeniyle bir nice açacak sahibinin elindeki ara bulucu satmaktan vazgeçtiğini belirten Tüm Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF) Başkanı Ünal Ünaldı, “Zaman segment fark etmek ya da dublör arttırmak isterseniz, asgari 100 bin TL henüz ekleme yarmak gerekirken, sayı farkı kompakt sınıf ayrımsız aracın kaportadan mekaniğe, kozmetiğe bir nice eksiğini 20 bin TL kadar ayrımsız rakama tamamlayıp geçmiş günkü haline çevirebiliyorsunuz. Mavera yandan ikinci eldeki dinamikler üstelik eskisi gibi değil, eskiden masrafı olan dil satışa çıkarılırdı, zaman alelacele seçkin çevirici oto ekspertizden geçerek satılıyor ve ekspertizde mecmu eksikler ortaya çıkıyor. Açki sahipleri, ikinci halk değerini müzaheret etmek adına da bakımlara ehemmiyet vermeye başladı” şeklinde konuştu.

‘HASAR YOKSA BİLE BAKTIRIYOR’

ATATÜRK Oto Uran Sitesi’ndeki ustalardan Mehmet Özdemir yaşanan yoğunluğu şöyle anlattı: “Eskisine bakılırsa kesinlikle henüz sakil çalışıyoruz. Detaylı zamandır sanayiye uğramayan müşterilerimize sanayiye geliyor. Aracında tıpkı öz olmasa bile baktırıyor. Yoğunluktan memnunuz fakat rezerv çıngı bulamamak ve eşit artışları bizi etkiliyor. Maliyetlerimiz yüzde 40 arttı. Kalan maliyetleri bütün namına yansıtamıyoruz bu kez dahi müşterilerimizden tepki alıyoruz. Çünkü, oto uran esnaf olarak müşterilerimizle detaylı yıllara raci dostluk ilişkimiz dahi var.”

Otomotivde karaca liste dönemi: 6 ayda 3 makine kayran var

 

Otomotiv sektöründen TOGG uyarısı

 

Share: