Hem ülkelerinin barhana politikalarını paylaştılar hem da Türk kültürünü yakından tanıdılar

Sakarya Valiliğince ölçülü proje kapsamında İtalya, İsveç, Yunanistan, Portekiz ve Slovakya’dan Sakarya’ya mevrut öğrenciler, Türkiye’den yaşıtlarıyla göçmen ve mültecilerle ilişkin yetişek faaliyetlerine katıldı.

Sakarya Valiliği İl Kafile İdaresince Türkiye Millî Ajansı desteğiyle hesaplı “Dünya bizim evimiz iken bu kargaşa illet?” antetli projeyle tıpkı haftalık izlence kapsamında ayrımlı ülkelerden mevrut öğrenciler Sakarya’de misafir edildi.

Ülkelerinin barhana politikalarını paylaşan, eğitimlere katılan öğrenciler, proje çerçevesinde İl Göç İdaresi Müdürlüğünü, Sakarya Üniversitesini ve Geyve Belediyesi Yerel Ürünler Azık Üretim Merkezini ziyaret etti.

Yerel ürünleri inceleyici, iç donu giyerek kazanda reçel kaynatan ve fırında savuşturmak pişiren mihman öğrenciler, Türk yemek kültürünü birlikte yakından tanıdı.

İl Kafile İdaresi Müdürü Imge Korkut, AA muhabirine, Türkiye’deki kafile geleneğini dünyada yayılan ırkçılığa cebin gençlere aktarmayı ve buradan sâdır sonuçlarla cahillik alanında henüz enerjik düzentileme gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Projede Türkiye’nin dahi yer aldığı İtalya, İsveç, Yunanistan, Portekiz ve Slovakya’dan hep 36 öğrenciyi ağırladıklarını anlatan Korkut, “Dünyada yayılan ırkçılığa cebin gençlere farklı açılım sağlamanın birlikte, Türk kültürünü tanıtmak üzere elimizden gelen gayreti gösterdik.” değerlendirmesinde bulundu.

“Civar yargılarımızı kırdık”

İtalyan öğrenci Tiba Alfallooji de kısa sürede Türk insanının misafirperverliğine ve göçmenlere alın yardımseverliğine tanık olduklarını kaydetti.

Dernekevi ürünleri ve yiyecekleri tanıdıklarını aktaran Alfallooji, “Kadınlarla üs açtık. Alelade çokça keyifliydi, haddinden fazla mutlu oldum.” dedi.

İsveç’ten mevrut Oleksandra Polovska üstelik proje yardımıyla, göç politikalarıyla ilgili çok husus öğrendiklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin barhana politikasıyla, zat ülkelerimizin barhana politikasını birbirilerimizle paylaştık. Tıpkı zamanda ayrımlı sunumlar yaparak, kendimizi geliştirdik.” ifadesini kullandı.

İtalya’dan katılan Andrea D’ercole ise tecrübesi boyunca Türk kültürünü yakından tanıdığını ve özlük kültürüyle yakınlığını fark ettiğine işaret ederek, “Bu deneyimden bilahare anladım kim, insanlar olarak birbirimize hürmetli olmamız gerekiyor.” diyerek konuştu.

Türk öğrenci Ozan Şarap de yabancı öğrencilerle haddinden fazla ferah espas geçirdiklerini belirterek, “Var olan civar yargılarımızı kırdık, projeler hazırladık ve misafirlerimize ülkemizi tanıttık. Ülkelerin danslarını oynadık, meydan çalışması yaptık ve insanlarla konuştuk. Konuk öğrencilere, Türk kültürünü ve yemeklerini yaptık, çok beğendiler. Alelhusus ayranı çok beğendiler.” dedi.

Share: