Hakkari’deki 462 almanak Zeynel Satma Medresesi turizme kazandırılacak

Hakkari’birlikte Osmanlı İmparatorluğu döneminde düz yazı edilen Zeynel Komutan Medresesi’nin, Hakkari Üniversitesince hayata geçirilen proje kapsamında turizme kazandırılması hedefleniyor.

Merkeze vabeste Biçer Mahallesi’nde 1560’ta Hakkari Beyi Zeynel As yoluyla yaptırılan ve 1998’dahi düzenlenen yüzey araştırmaları sırasında belirleme edilen medresenin kalıntıları, 2005’te hafriyat ve saffet çalışmalarıyla ahit yüzüne çıkarıldı.

Taşla yapılan maltalık, eyvan ve 8 göz ile Zeynel Bey’in mezarının bulunduğu değerlendirilen medrese, 2016’de Hars ve Turizm Bakanlığı eliyle Hakkari Üniversitesine tahsis edildi.

Darülfünun, tarihi yapının restore edilerek ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması için himmet başlattı.

Öğretim görevlileriyle medresede tetkik işleyen Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, gazetecilere, medresenin kentin tarihi ve kültürü açısından kebir yapılardan biri olduğunu söyledi.

Zeynel Komutan’in Hakkari’dahi yer uzun süre beylik yapanların başında geldiğini belirten Pakiş, “Zeynel Koca, Hakkari’nin kültüründe, geçmişinde silinemeyecek izler bırakmıştır. Bu alanda hem medrese hem üstelik türbe var. Medresede bire bir mescit, etrafında odalar var. Serbest bir avlusu var. Büyük ihtimalle Zeynel Koca’in gömülmesini vasiyetname ettiği türbesi burada bulunuyor. Çok birlikte iyicene taşlarla örgülü bire bir çukur odası, mezarın çevresinde kümelenen fakülte odaları var. Kâh odalar günümüzde birlikte kubbesiyle metin ayakta, bazen odalar da kaypak.” dedi.

Zeynel Koca’in Osmanlı’nın İran’a düzenlediği seferlerde gayrı beylerle ön saflarda düz aldığını ve aynı çatışmada şehit olduğunu anlatım fail Pakiş, medresenin kentte ince süre öğrenci ve alimler yetiştiren haber yuvası olduğunu aktardı.

“Muktezi adımların bir dakika geçmiş atılması geçişsiz”

Darülfünun adına tahsisini aldıkları Meydan Medresesi’nin yaptıkları çalışmayla gür duruma geldiğini tamlayan Pakiş, şu ifadeleri kullandı:

“Mekanın eş üzerinde kısık etkisi var. Bu soy mekanlar şehirlerimizin ruhu gibidir. Bu mekanlar üzerinden site kültürünü, hafızasını, insanların şehirle ilişkisini, iletişimini çok deli dolu kuzuluk getirebiliyorsunuz. Buranın üstelik tahsisini Ekin ve Turizm Bakanlığından istedik. Salim olsunlar, yenileme süresi boyunca tahsisi üniversitemize verildi. Hedefimiz 2023 sezonunun başlamasıyla buranın restorasyon çalışmalarını başlatıp 2024’ün böylece de bozuk hüviyetine kazandırmaktır. 2005’te burada bir kazı çalışması işlenmiş. Eskiden toprakla kaplıyken daha korunaklı haldeymiş. Onun amacıyla burayla ilişkin adımların benzeri dakika önce atılması gerekiyor.”

asistan Dr. Yaşar Kaplan de Zeynel Komutan’in Osmanlı’nın idaresi ve yönetiminin sağlamlaşması üzerine balaban çaba gider fail ayrımsız emir olduğunu anlattı.

Medresenin yapımıyla ilişik değişik belgelerin olduğunu rapor fail Kaplan, “Medrese 1850-60’lı yıllara kadar tedrisata devam ediyor ancak 1863’te kentte nazik ayrımsız zelzele oluyor ve şehirdeki yapıların iri çoğunluğu nazik engel görüyor. O depremden sonra Zeynel Bey Medresesi kullanılamıyor ve toprağın altında gizli kalıyor. Darülfünun kendisine başka kurumlarla şehrimizin manevi değerlerine ilgilendiren yapılarını esasen ayağa kaldırıp şehirle bütünleştirmeyi hedefliyoruz.” diyerek konuştu.

Share: