Basılmış adına değil yemleme kendisine kullandı, benzin verimini artırdı

Sivas’ta hasadı yapıldıktan sonradan çekirdeğinden ayrılan ve tortu haline getirilen bihaber ineklerin benzin verimini arttırdı.

Sivas’ın Gemerek ilçesinde aktif Hacı Soytürk, kısaca 200 dekar alanda ektiği kabakların hasadını yaptı. Henüz başlangıçta çekirdeğinden ayrılan kabakları tarlada bırakarak basma adına kullanan Soytürk, kabağın içre mübarek miktardı çinkonun bulunduğunu ve hayvanlara faydalı olduğunu öğrendi. Müstacelen harekete güzeşte Soytürk, çekirdeğinden ayırdıkları kabakları tortu haline getirip hayvanlarına yedirme kararı aldı. Toput amacıyla ayrı tıpkısı makine yaptıran Soytürk, makinede saman ve nişasta ilaveten çökelti haline getirdiği kabakları ineklerine yedirmeye başladı. Kabağın çekirdeğini da satarak sağlık elde eden Soytürk, bu sayede hem yem tasarrufu sağladı hem birlikte sütte ürün artırdı. Bihaber posasını yiyici ineklerde benzin veriminin arttığını belirten Soytürk, yaklaşık 70 kilogram süt farkının olduğunu belirtti.

“Benzin verimi arttı”

Tıntın posasının benzen verimini artırdığını söyleyen Hacı Soytürk, “Hayvancılığı yıllardır yapıyordum ben bu posanın bu kadar yaradığını bilmiyordum. Onun üzere makinesini aldım denedim. Sütte, hayvanların tüyünde iyi tıpkısı serencam elde ettim. Onun için kabağın silajını yapıyorum şuanda. 200 dekar alanda kabağım var, hepsini silaj yapacağım. Hayvanlarda denedim farkı gördüm. Benzen verimi arttı. 30 ineğim benzen veriyor, 60-70 kilogram benzin farkı gördüm. Posayı verdikten sonraları. 250 ton silajını yapacağım bunun” dedi.

“İçerisinde efdal miktarda tutya bulunuyor”

Veteriner teknikeri Azamet Kolalanmış, kabağın içerisinde efdal miktarda çinkonun bulunduğunu rapor ederek, “Bölgemizde degaje ayrımsız sahada çekirdeği için kabak yetiştiriciliği yapılmakta. Teknoloji rastgele geçen gün gelişmekte. Kabağın posasını darı silajı gibi yapıp hayvanlara vermeyi düşündük. Bunun içine cılız yön kendisine saman koymaktayız. Bir tona tahminî 300 kilogram saman koyuyoruz. Bire Bir zamanda tıpkı kıvılcım nişasta sağlamlaştırma ediyoruz. Bu yayan posasının verimliliği şu; içerisinde yüksek miktarda tutya bulunuyor. Çinko filhakika fiyatlı tıpkı özdek. Ama kabakta mevcut olduğu üzere hayvanların tırnağına, hastalıklarına alın haddinden fazla faydası bulunmakta. Bu tortu bir vakitler eskiye tezek kendisine tarlalarda kalıyordu. Bunun tekniğini geliştirerek silaj haline getirdik. Hayvanların hevesli tıpkısı şekilde yemesine anahtar oluyor” diyerek konuştu. – SİVAS

Share: