Şehitlerin hatıraları bu müzede yaşatılıyor: Ceplerinden çıkan eşyalar sergileniyor

Şehitlerin hatıraları bu müzede yaşatılıyor: Ceplerinden sâdır eşyalar sergileniyor

Şehitlerin üzerinden çıkan eşyalarla vatan sevgisi aşılanıyor

ÇANKIRI – Çankırı’da kurulan müzede şehitlerin kişisel eşyaları sergilenerek vatandaşlara yurt sevgisi aşılanıyor. Müzede, Osmanlı döneminden günümüze büyüklüğünde süreçte martir olan askerlerin kamuflajlarından künyelerine, ailelerine yazdıkları mektuplardan çakılara büyüklüğünde yüzlerce kayıt sergileniyor.

Çankırı’da şehitlerin hatıralarını keyiflendirmek amacıyla müze kuruldu. Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Çankırı Şubesi yoluyla hayata geçirilen proje ile kurulan müzede, Cumhuriyet Altını öncesi ve Cumhuriyet sonrasında martir sakıt Çankırılı askerlerin ferdî eşyaları sergileniyor. Müze girişinde ise şehitlerin isimleri yaşatılıyor. Müzede kâin eşyalar arasında şehitlere ait, fener, künye, kamuflaj, sivil kıyafetleri, ailelerine yazdıkları mektup ve şiirler, çakılar gibi yüzlerce yük kayran alıyor. Müze ile ilgili vukuf veren Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Çankırı Şubesi Başkanı Mehmet Uçan, müze ile gelecek nesillere yurt sevgisini aşılamayı amaçladıklarını rapor etti.

“Çankırılı şehitleri lanse etmek, vatandaşlardaki yurt sevgisini sıcak ağrımak istiyoruz”

Müzenin 1 kamer geçmiş acımasına rağmen vatandaşlardan bunaltıcı sargı gördüğünü anlatım fail Uçan, “Bu müzeyi ihdas amacımız, vatan, kavim sevgisini sıcak tutmak ve gelecek nesillere etkilemek. Öğrencilerimize, vatandaşlarımıza Çankırı’nın şehitlerini öncelemek, onlardaki vatan sevgisini hamam tutmayı istiyoruz. Müzemizi yaklaşık 1 ay ilk açtık. Ama tamam adına faaliyete geçmedi. Ona rağmen çok kırıcı bir şekilde vatandaşlarımız geliyor. Şu ana kadar 300 civarında mektepli, 500 civarında vatandaşımız müzemizi ülfet etti” dedi.

“Cebindeki sakızından jetonuna kadar tamlık eşyalarını sergiliyoruz”

Şehit olan askerlerin üzerinden çıkan eşyaların sergilendiğini ifade fail Uçar, “Müzemizde Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet Altını dönemindeki bütün şehitlerimiz bulunuyor. Dışarıda şehitlerimizin ismi bağlanmış, içeride üstelik eşyaları bulunuyor. Martir olduğu anda üzerinde hangi varsa, cebindeki sakızından jetonuna kadar mecmu eşyalarını sergiliyoruz. Çankırı genelinde bu benzeri ilk, daha önceki böyle aynı müzemiz yoktu. Türkiye genelinde müzelerimiz var amma şehre özel olan tıpkısı ilk” diye konuştu.

Share: