Bakanlık, 4 bin almanak ev arşivini biricik kitapta topladı

Aile ve Içtimai Hizmetler Bakanlığı, nikahtan boşanmaya, doğumdan ölüme, vasiyetten duruşma kayıtlarına büyüklüğünde familya ile ilişik 4 bin almanak süreci kapsayan tamlık verileri “Karı Tarihinden Vesaik” kitabında topladı. Kitapla, alelhusus bir nice medeniyete aile sahipliği işleyen Anadolu topraklarındaki familya yaşamlarına arkeolojik ve tarihî açıdan bakılabilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık yoluyla hazırlanan, müze, belgelik ve özel koleksiyon dokümanlarıyla zenginleştirilen, Türkiye’deki farklı yapılış, hususi hayat ve koleksiyonlardan gerçekleştirme edilen belgelerin düzlük aldığı “Familya Tarihinden Belgeler” kitabı, tahminî 300 görsel ile ailenin gelişimine mum tutuluyor. Çalışmada, kazı bilimsel hafriyat sonucu sâdır ve ocak konusunu ele kayran çivi mukayyet tabletler birlikte özen çekiyor.

Vatandaşlar da ulama sağladı

Çivi bağlanmış belgeler ile Bizans dönemine ilişkin malzemeler Ankara Rum Medeniyetleri, İstanbul, Çorum ve Sivas Arkeoloji Müzelerinden sağlanırken; Osmanlı dönemi belgelerinin ayrımsız kısmı Cumhurbaşkanlığı Kerem Arşivleri Başkanlığı ve Topkapı Sarayı arşivinden, aynı kısmı dahi hususi koleksiyonlar, antikacı ve sahaflardan temin edildi. Vatandaşlar birlikte ellerinde kâin Cumhuriyet döneminin önceki yıllarına ilgili nikah cüzdanlarını paylaşarak çalışmaya destek verdi.

“Osmanlı belgelik zenginliği ile Cumhuriyet Altını dönemi belgeleri buluşturulmuştur”

Farklı dinlerden dünyaevi, tevellüt, vaftiz ve ahiret yolculuğu üzere hazırlanan belgelerin da eklendiği bütün 224 sayfalık kitabın sunuş bölümünü Familya ve Içtimai Hizmetler Bakanı Yoğunluk Kederli kaleme aldı. Bakan Yanık, bugünkü belgelerde ailenin eşler ve torunlar arası ilgiler anlamında teminat altına alındığının görüldüğünü belirterek, “Yazılmış belgeler sülale tarihine şehadet etmede sunu büyük zenginliğe sahiptir. Türel belgelere yansıyan tevellüt, dünyaevi ve ahiret yolculuğu devletlerde bir vasıta sübvansiyon evrimine bel etmektedir. Anadan Görme ve dini meşruiyet yanında devletler resmi ünsiyet belgeleri ile ailenin varlığını inanca altına almıştır. Familya belgeleri bu çerçevede anadan görme sosyolojik yapıların hukuki şevket yapılarına dönüşmesine medeni ünsiyet üzerinden birlikte işaret etmektedir” dedi.

Karı Tarihinden Belgeler çalışmasında, yaşanılan topraklardaki çarkıt uygarlıklara ve Türk-İslam medenilik çevresindeki diğer kültürlere kayran verildiğini kaydeden Icra Vekili Kederli, “Osmanlı belgelik zenginliği ile Cumhuriyet Altını dönemi belgeleri buluşturulmuştur. Dört bin sene öncenin ‘fakirlikte ve zenginlikte tıpkı olmak’ ifadesi ile bugünün ‘iyi günde ve yara günde benzeri olmak’ ifadesi, kil tabletlerde ve güncel nikah törenlerinde benzeri anlamı taşımaktadır. Bu ev amacıyla beşeri ve tarihi ayrımsız sürekliliğin yaşadığına dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

Tanıtım toplantısına Bakan Yanık katılacak

“Eş Tarihinden Belgeler” kitabının lansman toplantısı Ev ve Içtimai Hizmetler Bakanı Çokluk Izdıraplı’ın katılımıyla 16 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilecek. – ANKARA

Share: