Çap böbrek nakliyle hayata tutundular

Çap böbrek nakliyle hayata tutundular

Eşleri yardımıyla aykırı böbrek nakli kendisine hastalar sağlığına kavuştu

İSTANBUL – Uşak’ta işlek 60 yaşındaki Mevlüt Gezer, eşinden böbrek nakli görünmek için İstanbul’de geldiği hastanede 17 yaşından beri akla yatkın böbrek muntazır Tuğba Yaşar’a düş oldu. Şaprak böbrek nakline karar veren aileler, birbirlerinin hayata tutunmasını sağladı. Gerçekleştirilen liyakatli operasyonla Mevlüt Gezer’in eşi Hatır Gezer, böbreğini 33 yaşındaki Tuğba Yaşar’a, Tuğba Yaşar’ın eşi Nusret Yaşar ise böbreğini Mevlüt Gezer’e verdi.

Uşakta’ta faal 60 yaşındaki Mevlüt Gezer, 2012 yılında böbrek rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvurdu. Bire Bir müddet otama gören Gezer’e böbreklerinin yüzde 40 çalıştığını ve böbrek nakli olması gerektiği söylendi. Eşi Hatır Gezer ile böbrekleri uyuşan Mevlüt Gezer, Uşak’tan İstanbul’a İstinye Darülfünun Hastanesi’ne gelerek aktarım üzere dönem aldı. Operasyon için hazırlıklar yapılırken Gezer çifti, hastanenin Organ Aktarımı Koordinatörü sayesinde 17 yaşında böbrek hastası olduğunu öğrenen 33 yaşındaki Tuğba Yaşar ve ailesiyle tanıştı. Aileler, burada şaprak böbrek nakli olmaya karar verdi.

Böbrek hastası 60 yaşındaki Mevlüt Gezer’in eşi Hatır Gezer, böbreğini 33 yaşındaki Tuğba Yaşar’a verdi. Tuğba Yaşar’ın eşi Nusret Yaşar ise böbreğini Mevlüt Gezer’e verdi. Sonunda ters böbrek nakli operasyonu kalburüstü geçen hastalar sağlığına kavuştu.

“Erkekler birbirleriyle kadınlar üstelik birbirleriyle eşleşti aktarım oldu”

Ters böbrek nakli karşı mütekellim Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, “Hastalarımızla konuştuk. Burada rical birbirleriyle kadınlar birlikte birbirleriyle eşleşti nakil oldu. Ayrımsız hastamız hiç diyalize girmeden diğer hastamız bile 6 ay kadar diyalize girerek kronik böbrek rahatsızlığından kurtuldular. Kendilerine tafsilatlı mıhlı aynı üzeri diliyoruz. ufak tefek önerilerimiz var bunlara adapte olmak üzere bozuk hayatlarına bitmeme edebilirler. İlaçlarını kullanmayı aksatmadıkları kontrollerini yaptırdıkları sürece kendi hayatlarına bitmeme edebilirler. Toplum kendisine aza naklinin bilincine dahi varmalıyız” dedi.

“Ameliyata iri bire bir heyecanla girdik”

Ameliyata büyük aynı heyecanla girdiklerini söyleyen Tuğba Yaşar, “17 yaşındaydım. Hasbelkader öğrendim hastalığımı. Birkaç doktora göründüm. emin olmak istedim. Henüz sonraları aynı mesane ameliyatı olmam gerekiyordu onu oldum 15 sene geçmiş kadar. Sonradan takiple aynı şekilde bugünlere büyüklüğünde gelebildim. 2017 yılında kadavra sırasına yazıldım. Bibi kânunuevvel bekliyordum. Kavi ayrımsız umudum yoktu gerçekte. Sonraları benzeri şekilde yolum bu hastaneye düştü. Burada yeniden tetkikler yapıldı. Sonra tıpkısı telefon geldi. ‘Size akla yatkın bire bir donör var gelin’ dediler. Tek ümidim yoktu geldim ama henüz önce bile hakeza tıpkı format yaşamıştım ve olmamıştı. Bu sefer oldu. birkaç bölüm sonradan hastaneye yattım. Olacağından emin olduğum andan itibaren çok sevindim. Hastalığıma o büyüklüğünde haddinden fazla alışmıştım kim operasyon olduktan sonradan anca yediklerimi eskiye bakarak düzenlemeye çalışıyorum. Ameliyata hazırlandık. Şişman bire bir heyecanla girdik. Eşim bire bir böbreğini cebin aileye verdi. Gerçekte burada bütün kişi sevdiği amacıyla hareket etti. Benim eşim cebin tarafa cebin tarafta bana böbreğini verdi. Onların organı bizde bizim organımız onlarda. Çokça teşekkür ederim. Onlar bize atfetmek zorunda değildi. Eşiyle uyuyordu böbrekleri. Ama benim üstelik hayatımı yetirmek üzere yaptılar. Onlara da antrparantez minnettarım. Ömür boyu birlikte görüşmeyi düşünüyoruz. Tıpkısı ev olduk” şeklinde konuştu.

“Hiç düşünmeden bitmiş dedik”

Çap böbrek naklini hiç irtical onayladıklarını anlatan Mevlüt Gezer ise “2012 yılında böbreklerimin bir iki çalıştığını öğrendim. Kontrollerimi İzmir’üstelik oluyordum. Pandeminin araya girmesiyle bizim iş biraz aksadı. Elan sonraları tedavi sürecimde diyalize girmem gerektiğini söylediler. Tığ de mart ayından bu yana diyalizdeydik. Uşak’ta benzeri cemiyet başkanı var. Tesadüfen onunla tanıştık. ‘Organ nakli yaptırın’ dedi. Tığ kimseye aynı madde söylemedik. Hanıma söyledim bir lahzada. O üstelik ‘bitmiş vereyim’ dedi. Buradan randevu aldık. Bizim böbreklerimiz uyuyormuş. bu arada eş güdümcü Ayşe Karı başka bir ailenin böbrek nakli beklediğini söyledi. ‘Karşıt böbrek nakli’ yapalım dedi. On Paralık düşünmeden ‘bitmiş’ dedik. Elhak bana eşiminki uyuyor. Cebin tarafta bu nakli baya zamandır bekliyorlarmış. Sonunda onlarla üstelik tanıştık. Birbirimize böbreklerimizi verdik. Zaman de çok sunturlu bire bir durumdayım” ifadelerini kullandı.

“Ölene kadar birlikte görüşeceğim”

Artık ev üzere olduklarını ölene kadar görüşeceklerini tabir eden Hatır Gezer, “Hangi kadar muhtemelen etmemeye çalışsak de eşimle haddinden fazla üzüldük. Bunu dinç bilir. Allah kimseye göstermesin. Gençlerle da tanıştık ben çokça kıvançlı oldum. Onlarda benim manevi evlatlarım oldular. Buraya geldiğimizde tafsilatlı zamandır böbrek nakli beklediklerini öğrendik. Biz üstelik tek irtical çapraz aktarım ameliyatını onayladık. Yeryüzü azından tığ da tıpkı birey kurtaralım istedik. Aynı de tendürüst oldukları amacıyla esas namına çokça üzücüydü. Ama haddinden fazla memnunum. Ölene kadar dahi görüşeceğim. Bizim temennimiz onlar mebzul olsun. Eşimin çor sürecinde çokça edisyon zamanlar yaşadık. Sinir stres içindeydim amma belli etmiyordum. Yaşlıyız ama haddinden fazla dinciz. İki böbrek olacağına biricik böbrek olsun. İnsanlarımız yaşa. İnsanlarımız bilinçli değil. Toprağa vakti eskiden gireceğiz” dedi.

“Onlar bizim hayatımızı kurtardı”

Cebin aileye teşekkürlerini ileten Nusret Yaşar, “Eşimin evlenmeden ilk ego marazlı olduğunu biliyordum. Tığ çok uğraştık aktarım olsun diye niteleyerek. Bizim sürecimiz çokça sıkıntılı geçmedi. Diyalize hiç başlamadık. Bire Bir şekilde bu hastaneye geldik. Organ Nakil Koordinatörü Ayşe Eş bize yardımcı oldu. Bütün süreç iyicene geçti. Operasyonumuz kalburüstü geçti. Şu dakika cümle ferah. Ben eşime gereğince biraz daha pozitifim. Bütün olacak ümidiyle geldim. Sabık öğün bir manzara kırıklığı oldu tabi amma bu posta başardık. Bizim nakil biraz imkansız gibiydi. Kimseden bulamadık. Bizim ters olmamızda çok zordu. Burada karşı aileye artık aksiyon düştü. Onlara çokça teşekkürname ediyoruz. Onlar bizim hayatımızı kurtardı” diye niteleyerek konuştu.

Share: