Üreticiler kurdukları işletmelerde fındığa ayar katıyor

Giresun’dahi fındık üreticileri kurdukları ancak işletmelerle fındığa değer katarken, gelirlerini üstelik artırıyor.

Son yıllarda sayısı mütezayit fındık pili, kavurma ve paketleme işletmeleri, köy ve mahallerde cümbüş gösteriyor. Üreticiler işlenerek ek değeri artırılan ürünleri sosyal iletişim araçları ve genel ağ siteleri eliyle dahi satarak, daha fazla algı sağlıyor.

“Yetiştirici yüzdelik 50 elan aşkın algı sağlayabilir”

Giresun Kültür Odası Başkanı Nurittin Karan, AA muhabirine, üreticilerin fındıkta gelirini artırabilmek amacıyla mahdut işletmelere yöneldiğini söyledi.

Bu durumun istihdama dahi katkı sağladığını ifade fail Karan, “Aileden 3-5 birey istihdam ediliyor. Burada anne meram işletmelerde bölgenin fındığını kırıp, kavurup, işlenmiş haline getirip, feda etmek. Güçlükle işletmeler fındığa yardım sağlıyor. Şu anda ilimizde 50’ye mümasil daraç işletme bulunan. İlerleyen dönemde sayısı artabilir.” dedi.

Yetersiz işletmelerin büyük kısmının Oldukça ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Terviç İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) marifetiyle desteklendiğini belirten Karan, üreticilerin böylelikle çok mahiyet harcamadan pres sahibi olabildiğini anlattı.

Karan, bunun domuzuna ayrımsız uygulama olduğunu dile getirerek, ancak işletme açarken bölgenin üretim miktarının dahi dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Üreticinin özlük fındığını kırıp, sattığında elan çok dirimsel elde ettiğini tamlayan Karan, “Böylece işletme karı üreticiye kalmış oluyor. Yetiştirici yüzdelik 50 henüz çok rüşvet sağlayabilir. Bu konuda şirketleşenler, melez tesisinin yanı sıra satma noktası oluşturanlar var. Bu her an elan faal arkaç gelecektir. Bu işi başarıyla yürüteç işletmeler berenarı devamının geleceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Bu işten hem biz vergi sağlıyoruz hem de üreticiler”

Piraziz ilçesinin Aydere Mahallesi’nde KOSGEB ile Maşrık Karadeniz Projesi (DOKAP) Kesim Kalkınma İdaresi’nden bindi alarak ablası ile kuruluş kuran Katre Öztürk, fındık toplarken ürünü yorum fikrinden yola çıkarak 5 sene geçmiş bu işe başladıklarını söyledi.

İlk zamanlarda elle kırdıkları fındığı kavurarak sosyal medya üzerinden sattıklarını tamlayan Öztürk, ilerleyici yıllarda mehabet desteği ile makine alarak işi büyüttüklerini anlattı.

Öztürk, fındığı naturel, bağırsak ve ezme namına işleyip, satışını yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi:

“Bu işten hem biz algı sağlıyoruz hem da üreticiler. Fındık rate atılan işaret. Bahçeden topluyoruz. Buğulu füru kesiliyor, kışın yakıt oluyor. Kırdığımız kavkı birlikte sobada yakılıyor. Fındık tek şekilde çöpe gitmiyor.”

Öztürk, kurdukları işletmede iki kadına üstelik istihdamını sağladıklarını sözlerine ekledi.

Share: