Koku alamayan KOAH hastalarını koşturan otama: Rezektör palavra tedavisi

Koku alamayan KOAH hastalarını koşturan otama: Rezektör balon tedavisi

SAMSUN – Mufassal yıllardır vakayiname obstrüktif akciğer hastalığı ile savaşım eden ve akıbet zamanda soluk almakta meşakkat çekici sökel, rezektör balon tedavisinden biraz aktarılma bilahare koşabilecek seviyeye geldi.

KOAH dünyadaki sunu ölümsek akciğer hastalıklarının başında geliyor. Çağ almayı zorlaştıran ve buna vabeste adına akım kapasitesini kısıtlayan KOAH, tıpta sonuç zamanlarda sıklıkla makbul rezektör balon tedavisi ile amelî kontrol altına alınabiliyor. KOAH dolayısıyla çağ almakta zorlanan ve serencam dönemde debi kabiliyeti da oldukça azalan Mustafa Sönmez (50), Medicana International Samsun Hastanesi’nde meri rezektör balon tedavisi ile sağlığına kavuşarak, güdük mesafe koşabilecek duruma geldi.

Dünyada az çok yoğun tanıdık KOAH ve bakir tedavi yöntemleri hakkında hikmet veren Ahşa Hastalıkları Uzmanı Doktor Bağımsız Milletvekili İnce, “KOAH hala akciğer hastalıkları beyninde birinci derecede ölümsek çor olmaya devam ediyor. KOAH’ın arz nazik sebebi sigara ve acı albeni maruziyetidir. Sigaraya bağlı kendisine dünyada seçme bölüm 12 bin can hayatını kaybediyor. Sigaraya kapalı ölümlerin yer şişman sebebi üstelik KOAH’tır. KOAH ile mücadelemiz de devam ediyor. 2 kalem KOAH vardır. Bunlar hava artışıyla revan ve kronik bronşit türlü adına sıralanabilir. Son yıllarda kronik bronşit ile ilişik KOAH’ta balon ile dilatasyon ve rezeksiyon tedavisi gelişmeye başladı. Bizler birlikte kliniğimizde encam derece tıpkısı KOAH hastasına bu tedaviyi uyguladık. Bu tedaviyi gelecek vadeden düş verici tıpkısı formül adına görüyoruz” dedi.

“Rezektör balon tedavisi sonrası hastalar günlük yaşantısına kısa sürede geri dönüyor”

Rezektör balon tedavisinin etkilerinden bahseden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, “Rezektör palavra tedavisi, süreğen bronşit dolayısıyla oluşmuş KOAH’ta, daralan hava yollarının, beden mahfi aynı palavra sayesinde genişletilmesi ve birlikte havayollarında mukus üretimini sağlayan goblet hücrelerinin parçalanarak köpük halinde temizlenmesi işlemidir. Rezektör palavra tedavisini genel duyum yitimi altında uyguluyoruz. Tahminî 1-2 saat sürüyor. İşlem sonrası 1 dönüş okkalı bakım ve 1-2 çağ strateji süresinden sonra hastaları taburcu ediyoruz. Dokunaklı KOAH’ta nefes darlığı nedeniyle yürümekte dahi zorlanan hastalar, iş sonrası günce yaşamlarına bitmeme edebilecek düzeye geliyorlar. Ancak bu tedavi mahsus derecenin üzerindeki KOAH hastalarında yarayışlı olmakta. Hastalığın derecesini fev1 dediğimiz tıbbi fehva üzerinden değerlendiriyoruz. Yüzdelik 80 fev1 değerine erbap hastalar normal gönül yerine değerlendirilebilir. Bu değerin yüzdelik 50’nin altına düşmesi alarm verici düzeydir. Yüzde 30’un altına sakıt hastalar ise ayrımsız süre sonra akciğer nakline namzet benzer. Biz yüzdelik 50’nin altına düşmeyen hastalarda rezektör balon tedavisini düşünmüyoruz. Umumi olarak yüzdelik 30-50 arasında fev1 değeri olan hastalarda uygulanması öneriyoruz” diye konuştu.

“Müvellidülhumuza bağımlısı yerine geldiği hastaneden koşabilecek seviyede çıktı”

Evde yardımcı teneffüs cihazı olmadan dem almakta zorlanan hastanın tedavinin süratle sonrasında balaban bir salah tekmil ettiğini dile getiren Dr. Çınar, “Hastamız 10 yıldır KOAH nedeniyle strateji edilen bir hastalanmış. Değişik iyileştiren tedavilerle günce yaşantısını idame ettirmeye çalışıyordu. Oksijen bağımlısı yerine günce hayatına sürmek zorundaydı. Akıbet yaptığımız muayenede hastanın fev1 değerinin yüzdelik 20’nin altına düştüğünü gördük. Akabinde hastanemiz akciğer hastalıkları komitesinin kararı ile rezektör balon tedavisinin yapılmasına değişmeyen verdik. Hastamız işlem sonrası 1. günde oksijenden hür ayrımsız şekilde günce aktivitelerini yapacak konuma geldi. İşlem öncesi yüzdelik 18 olan fev1 değeri, iş sonrası 12. saate yüzdelik 44’e kadar yükseldi. Rezektör palavra tedavisi gelecekteki KOAH tedavisi açısından umut verici ayrımsız otama yöntemi. Bu otama yönteminin patenti önce kendisine 2006’dahi ayrımsız Türk profesör aracılığıyla alındı. 2010 yılından itibaren dahi mütenevvi amansız hastalık hastalıklarının tedavisinde geçer bu yöntemin KOAH’ta kullanılmaya başlaması dahi 2015 yılından itibaren arttı” şeklinde konuştu.

2 gün önce cerrahi müdahale oldum, bugün koşabilirim”

Otama sonrası kendisini çokça mebzul hissettiğini vurgulayan hasta Mustafa Sönmez ise “Kestirmece 10 yıldır KAOH ile savaş ediyorum. Hem tıbbi hem de nebati anlamda bir nice tedavi denedim amma istediğim verimi alamadım. Sonuç dönemde tamamen soluk alamaz ve debi edemez arkaç geldim. Medicana’dahi rezektör palavra tedavisi uygulandı. İşlemde hiçbir engel çekmedim. 1 günde her özdek müspet anlamda değişti. 2 gün evvel operasyon oldum, zaman az buçuk koşabilirim. Bu ameliyat yöntemini tıbba kazandıran doktorlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Böyle tıpkı imkan varken insanlar bu tedaviden faydalansınlar” ifadelerini kullandı.

Share: