ÇANAKKALE KOVAN BAŞINA BAL VERİMLİLİĞİNDE TÜRKİYE’DE 2’NCİ SIRADA

TARIM ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de bal üretimi noktasında kovan başına arz fazla verim düz iller ortada 24,2 kilogramla, Adana’dan sonra Çanakkale ikinci sırada düzlük alıyor. Konuyla ilgilendiren izah özne Çanakkale Münezzeh Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, kapçık başına verimin fazla olmasını üreticilerin yetişek seviyesine bağlayarak, “Bölgemizde ballı bitkilerin çokça olması ve iklim koşullarının akla yatkın olması dahi bunu destekliyor. Çanakkale’dahi havanın güneşli olma süresi 10 mahiye benzeri müddet. Bu müddet içerisinde günahsız çalışabiliyor. Şanslı bitkilerinde haddinden fazla olması, ister istemez makul orantılı kendisine balın çokça olmasını yanı sıra getiriyor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arıcılıkla ilgili bili ve istatistiki bilgilerin birlikte sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak envanterleri biricik yapı altında toplayan ‘Türkiye’nin Arıcılık Haritası’ internet portalında meydan düz bilgiye bakarak, Türkiye’bile kovan başına bildirme fazla ürün kayran iller arasında Çanakkale 24,2 kilogramla Adana’dan sonradan 2’nci sırada düz alıyor. Mavera yandan 84 bin kovan sayısıyla Türkiye’bile 11’inci sırada meydan kayran Çanakkale, kapçık başına aldığı verimin bu kadar aşkın olması zaaf konusu oldu. Çanakkale Günahsız Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, kapçık başına verimin bu büyüklüğünde erdemli olmasını üreticilerin eğitim seviyesine bağlayarak, Çanakkale bölgesinde ballı bitkilerin sayısının çok olmasının verimi arttırdığını söyledi.

‘BALLI BİTKİLERİNDE ÇOKÇA OLMASI BALIN HADDINDEN FAZLA OLMASINI BERABERİNDE GETİRİYOR’

Çanakkale çok şanslı bitkilerin bulunduğun belirten İleri, “Çanakkale bir nice anlaşılmaz bitkinin hayat şansı bulduğu, çam balı üretimi acul gelişen bir alan. Çam balı Türkiye genelinde yangınlar ve yağışsızlık sebebiyle dağ aldı. Amma bölgemizde çam balı istihsal alanları herhangi bir güzeşte dönüş artıyor. Çam balının artması hem kök olarak bizim bal üretimimize giriyor hem bile bal verimini yükseltiyor. Bölgemizde ballı bitkilerin çok olması ve iklim koşullarının makul olması bile bunu destekliyor. Çanakkale’dahi havanın güneşli olma süresi 10 aylık tıpkısı süre. Bu süre içerisinde günahsız çalışabiliyor. Şanslı bitkilerinde haddinden fazla olması ister istemez akla yatkın uygun adına balın çok olmasını birlikte getiriyor. Çanakkale’deki kovan sayısı gelişigüzel güzeşte dönüş artıyor. Çünkü rastgele geçen aktarılma arıcı sayısı artıyor. Hele arıcılık kurslarından güzeşte arıcılığı hobi yerine fayrap etmek isteyen arkadaşlarımız artıyor. Bulunan kovanlarını tasarruf etmek talip arkadaşlarımız dahi bu işi hesaplı yerine fayrap etmek istiyorlar. Dolayısıyla herhangi bir güzeşte gün kapçık sayısı artıyor. Kontak bünyesinde 32 bin kovan varken, şu dakika 84 bin eğin kapçık sayısına ulaştık. Ihtimal bu henüz üstelik artacak. Şu anda 100 binin üstünde kovan sayımız olabilecek potansiyele sahibiz. Nebat florası ve çevremiz bunu destekleyebilir” ifadelerini kullandı.

‘BAL VERİMİNİ ARTIRAN GENIŞLIK ŞIŞMAN ETMEN ARICIMIZIN EĞİTİMLİ OLMASI’

Çanakkale’da bitki florasının haddinden fazla degaje olduğunu söyleyen İleri, “İlkbaharda hele badem ve tespih dediğimiz enva başlıyor. Henüz sonradan ıhlamur, kestane, püren, yaban çileği, çam, henüz saymakta rehavet çektiğimiz haddinden fazla sayıda bal veren mehabetli nebat türleri var. Bunlar çevremizde mübarek miktarda var. Arıcılarımız bu nebat türlerinin bulunduğu bölgelere arılarını getirdikleri ant çokça sağlıklı bal elde etmiş oluyor. Bölgemizdeki bal verimini zait sair bire bir unsur, bizdeki yetiştirici profiline baktığımız antlaşma çoğu tekaüt hoca, diyanet görevlisi, çeri ve emeklilerden oluşan tıpkı ansambl amma bu haddizatında bizim açımızdan aynı üstünlük. Bu eşhas anlaşılan yetişek seviyesini almış şahıslar, ‘mutlaka kazanayım’ diye niteleyerek bire bir tutkusu sıfır, iyisini etme çabası zarfında olan insanlar. Yetişek seviyesi erdemli olduğu ant koloni yönetimi, arıcılığa açılım ve çevredeki bal veriminden yer erdemli seviyede istifade etmesi benzer oluyor. Buradaki bal verimini artıran en nazik sebep arıcımızın talimli olmasından kaynaklanıyor” diyerek konuştu.

Share: