Siirt’te çocukları bekleyen adsız sansız hınç: ‘Rota virüsü’

Siirt’te çocukları bekleyen bilinmeyen tehlike: ‘Rota virüsü’

SİİRT – Siirt’te akıbet haftalarda çocuklarda görülen “rota virüsü” elem, kusma ve ishalle temel gösteriyor. uzman hekim, virüste ilgi edilmezse ölüme el açabileceği üzerine asıl ve babaları uyarıyor.

Şeş kamer ile iki gözyaşı arasındaki çocuklarda görülen ağırbaşlı fiil, işkembe ve bağırsak iltihaplarına yol açan rota virüsü çocuklarda ve kullanılmamış doğan bebeklerde enfeksiyona illet oluyor. Elem, kusma ve ishalle birlikte seyreden virüs çocuklarda güç tahribatlara el açabiliyor hatta dikkat edilmezse ölümlere da bozukluk olabiliyor. Uzmanlar, zamanına yapılan müdahalenin önemine vurgu yaparak ebeveynleri çocuklarını eskiden doktora götürmeleri konusunda uyardı.

Rota virüsünün tılsım alınmazsa tehlikelere defa açabileceğini belirterek hususi benzeri hastanede Bala Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Abdulhakim Sıra, rota virüsünün hele 2 yaşın altındaki çocuklarda sık sık görüldüğünü söyledi.

Dr. Güneş, “Füru bize alelumum keder, fiil, lüks kusma kabil şikayetlerle başvuruyorlar. Rota virüsü genellikle temas yoluyla geçici bire bir virüstür. Kıymetli dahi olsa solunum yoluyla birlikte bulaştığı belirleme edilmiştir. Yüzeylerde insandan insana evet bile bebeklerin bezleriyle bulaşmaktadır. Tedbir bizim amacıyla haddinden fazla kocaman. Hele ahali yıkama, ilişki aracılığıyla olan bulaşmalarda önemlidir. Aşısı vardır. Rotarix ve rotateq dediğimiz iki aşısı vardır. İkisinin de koruyuculuğu yüksektir ve emin aşılardır. Tanısını tığ genelde kakada rota virüs antijeni dediğimiz tıpkısı antijenle teşhis koymaktayız. Kanda stabil ayrımsız tanısı yoktur. Tedavisi üstelik imdi likit tedavisi olmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı namına koymaya çalışıyoruz. İshal beslenmesi dediğimiz beslenme perhiz bizim için önemlidir. Burada bittabi baş döndürücü semiz, aşırı baharlı ve okkalı gıdaları çocukların yemesini istemiyoruz. Muz, yoğurt, kumpir kabilinden daha belli belirsiz gıdalarla beslenmelerini istiyoruz. Benzeri bile tabi bol nakit almalarını öneriyoruz. Elan âdeta bebeklerde ise annelerinin onları sık sık emzirmemelerini istiyoruz” dedi.

Rota virüse karşı aşılama çok mefret olduğunu dile getiren Dr. Çağ, “Aşının faziletkâr oranda koruyuculuğu vardır ve taraf etkisi çok azdır. İlk iki üç ayda aşılama yapmalarını öneriyoruz. Onun dışında bu şikayetleri olan bir kişinin mutlak bağlantı izolasyonu gerekebilir. Evde beribenzer bala veya bu belirtileri olan biri varsa sair kişilerin özen etmesi gerekiyor. Bu tutkun olan kişi dahi el yıkaması umum hijyeni, musluğu kullandıktan sonraları musluğu temizlenmesi üzere önlemler alınabilir. Yavru çokça küçükse yani özellikle 3 ile 6 ayın altındaki çocuklarda okkalı geçtiğini biliyoruz. Bala beslenemiyorsa, su dahi içemiyorsa, ölçüsüz mukavim ateşi varsa, günde 10 defadan aşkın ishali varsa, bitkinse, göz küreleri çökmüşse, his atımları hızlanmışsa katiyetle yer mail hekime başvurmasını öneririm” diyerek konuştu.

Share: