Terörden arındırılan Gabar’dan yer yağı fışkırdı

Şırnak’ta Gabar Dağı’nın terörden alındırılmasının peşi sıra yapılan aramalarda adeta yer yağı fışkırdı. Bölgede açılan 14 kuyudan günde ortalama 5 bin varil petrol çıkarılıyor.

Terör örgütünün yeryüzü makro barınma bölgelerinden olan Cudi ve Gabar dağlarının birleştiği alanda güvenlik güçlerinin azimli terörle savaşım operasyonları sonucunda havza terörden temizlendikten bilahare saha altındaki zenginlikler de ortaya çıkarıldı. Adını martir bomba imha uzmanı Adlar Çevik’ten düzlük bölgede 2019 yılında petrol kontrol çalışmaları başlatan Türkiye Petrolleri Çok Ortaklı Ortaklığı, 2020 yılında yer yağı buldu. Petrol sahasındaki 14 kuyuda çalışmalar devam ederken, sayı farkı günlük 5 bin varil petrol üretimi yapılıyor. Kalan kuyu sayısı ile birlikte günce üretimin 10 bin varilin konusunda çıkması bekleniyor. Şırnak’ta 9 Fasıla 2019’da imha etmeye çalıştığı patlayıcının infilak etmesi sonucunda şehit sakıt Astsubay Adlar Çevik’in adı ise yer yağı sahasında yaşatılıyor.

Gabar Dağı eteklerindeki Kayaboyun köyü sakinleri, bölgede kâin petrolden hava sevinçlerini dile getirdi. Vatandaşlar, köylerinde kâin petrolün hem bölgeye hem dahi ülke ekonomisine iri katkı sağlayacağını tabir etti. Karye sakinlerinden Hakan Vural, “Bundan 3 sene geçmiş Türkiye Petrolleri bölgede sismik çalışması yapınca hiçbirimiz inanmıyorduk burada yer yağı çıkacağına. Gittikçe mevrut şişman makineler, gelen ekipmanlar, burada yapılan dimdik ve özenli çalışmalardan kıran 3 sene gibi gelişmemiş bir sürede çokça adamakıllı ve birinci sınıf bir petrol çıktı. Bölgede 14 kuyu açıldı, bunlardan 6 tanesi enerjik ve hizmet veriyor. İnşallah geçenlerde 80’a kadar çıkma kuyu sayısı. Bu halkımız ve bölgemiz amacıyla, ilimizin kalkınması amacıyla, ülkemizin bekası amacıyla çokça adamakıllı tıpkısı proje. Burada profesyonelce çalışmaları görünce devletimizin ne büyüklüğünde büyük olduğunu, süper tıpkı dokunaklı olduğunu benzeri elan öğür olduk. Şimdiden bu petrolün ülkemize, vatanımıza, milletimize aldatıcı iyi olmasını diliyorum” dedi. – ŞIRNAK

Share: