Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Hava, Düzce’de konuştu Açıklaması

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Erek Hava, “Düzce genelinde ivedili yıkılacak ve kırıcı hasarlı 71 bina, 134 bağımsız bölüm tayin edildi.” dedi.

Çekicilik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Düzce Valiliğinde düzenlenen koordinasyon toplantısının peşi sıra gazetecilere yaptığı açıklamada, depremden etkilenenlere yeniden “önceki olsun” dileğinde bulundu.

Her afette olduğu kadar Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devletin tam imkanlarını seferber söylemek amacıyla kıyamet bölgesinde olduğunu tamlayan Çalım, Düzce’de vatandaşlarla birlikte seferberlik ruhuyla hareket ettiklerini ve yapılması gereken kül çalışmaları sahada bilfiil bilcümle düzentileme arkadaşlarıyla vahim şekilde sürdürdüklerini kaydetti.

Bakan Çekicilik, vatandaşların sorunlarını, problemlerini, ihtiyaçlarını yolmak için bilcümle kurumların seferberlik ruhuyla debi ettiğini dile getirerek, Gölyaka, Gümüşova, Çilimli ve Cumayeri ile kent merkezinde hasar gören binaları tespit ettiklerini ve vatandaşların taleplerini çabuk şekilde gidermenin gayreti içerisinde olduklarını anlattı.

Tıpkısı taraftan eğreti barınma, gıda ihtiyaçları giderilirken gayrı taraftan dahi hasar tespit çalışmalarını başlattıklarını nâkil Gelgel, 600’ü aşkın görevlinin hasar belirleme çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

Alım, riskli gördükleri binalarda çatı izleme ve lazer tarama cihazları, cıvıl cıvıl laboratuvarlar ve araçlarla gelişigüzel cins tespitin yapıldığına dikkati çekerek, hızlı aynı şekilde hasar tespitlerini yapmanın ve vatandaşa bundan sonraki proses için misil haritasını sunmanın arz büyük arzuları olduğunu vurguladı.

Şu an itibarıyla kendilerine gelen taleplerin balaban tıpkı kısmını hallettiklerini tamlayan Hava, “Cemi hasar tayin çalışmalarına birlikte baktığımızda yüzdelik 70’e yakını işlenmiş oldu ve toplamda 4 bin 316 binada, 15 bin hür bölümde hasar belirleme çalışmaları şu an bakımından mamul oldu.” dedi.

Bakan Alım, “Düzce genelinde evgin yıkılacak ve sakil hasarlı 71 çatı, 134 müstakil seksiyon tespit edildi. Tabiatıyla bu tespitlerle tıpkısı taraftan dahi kira, pırtı ve taşınma yardımlarını veriyoruz. Umu birliğiyle bu süreci yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı emin alanlara çekmek suretiyle hemen acil yıkılacak binalarda yıkım sürecini Valiliğimiz koordinasyonunda yürüteceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çalım, yapılmış olan hasar tespit çalışmalarının e-ululuk ile AFAD ve Bakanlık ofislerinden öğrenilebileceğini aktararak, “Burada beş altı hasarlı veya hasarsız yerine evleri tayin edilen vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Kilolu hasarlı vatandaşlarımız evlerine giremeyecekler ve binaların yadımlama ve taşınma sürecini gelişigüzel yürüteceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

“Afet konutlarımızı da sunu gelişmemiş sürede yapacağız”

Hava, altyapılarını boşaltmak için İller Bankası Umumi Müdürlüğü vasıtasıyla 10 milyon teklik kaynağın belediyelere aktarıldığını belirterek, henüz geçmiş afetlerde vatandaşlara verdikleri sözleri adına getirdikleri üzere nasıl yıpranmamış yerleşme yerleri nesir ettilerse aynısını Düzce’bile dahi yapacaklarını söyledi.

TOKİ’yle icraat yürüttüklerini tabir eden Hava, henüz önceki açıkladıkları Toplumsal Konut Projesi kapsamındaki evlere ekleyerek kilolu hasarlı binalar, acil yıkılacak binalar için projelerin hazırlandığını anlattı.

Alım, bu projeleri bulunan içtimai konuta arttırma edeceklerini dile getirerek, şöyle bitmeme etti:

“Sunma bodur sürede merkezde istinatgâh pozitif 2-3 dinsiz geçmeyecek şekliyle binaların inşasını sunu bodur sürede yapıp vatandaşlarımıza teslime edeceğiz. Köylerimiz üstelik var, köylerimizdeki evlerimize üstelik yegâne kıvrım gene Karadeniz mimarisine, Düzce’mizin mimarisine, değerlerine, ihtiyaçlarına akla yatkın şekilde biricik eğik köy evlerimizin üstelik inşasını yapıyor olacağız. Burada Düzceli vatandaşlarımız bizle yanında hareket ettiler. Hep vatandaşlarımız müsterih olsun, biz bayram verdiğimiz bütün işlerimizi yaptığımız kabilinden gene kıyamet konutlarımızı üstelik bildirme kısa sürede yapacağız.”

“3,2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık”

Bu afetlerin ve depremlerin kentsel dönüşümün önemini bire bir nöbet elan gösterdiğini aktaran Alım, “Bugüne büyüklüğünde Sayın Reisicumhur’mızın liderliğinde 3,2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık ve şu anda sahada üstelik devam fail 250 bin konutun dönüşümü var. Yine 1999 depremi sonrasında yapmış olduğumuz Meclisimizdeki tensikat, bina denetleme sistemindeki değişikliklerle birlikte bugüne kadar 6,6 milyon eş ve hareket yerinin denetimi dahi tamamlandı. Hep bunlarla birlikte esasen 24 milyon vatandaşımızı depreme dayanıklı evlerde oturtuyoruz.” ifadesini kullandı.

Gurur, Düzce’da elan evvel yaşanılan depremlerde kente 6 bin 728 hane yapımını tamamladıklarını belirterek, vatandaşların kuvvetli ve güvenli bu konutlarda oturduğunu söyledi.

Reisicumhur Erdoğan’ın açıkladığı İlk Evim Projesi kapsamında 1100 ev mensur edecekleri bilgisini paylaşan Gelgel, bu konutlarda bile vatandaşların depreme dayanabilen alanlarda oturabileceğini kaydetti.

Hava, Gölyaka ve farklı ilçelerde da bu projeleri devam ettireceklerini aktararak, şöyle konuştu:

“Belediyemizin belirlediği 8 kentsel transformasyon alanı var. Bu da o yüzdelik 75-80 dediğimiz kim bu depremde 5,9 şiddetinde olmasına, ivmesinin çok yüksek olmasına rağmen Düzce merkezde birkaç ilk anlatım ettiğim rakamlara baktığımızda hiçbir binamızın yıkılmadığını, yapı stokunun yüzdelik 75-80’inin bu yapılan düzenlemeler, çalışmalarla gelişigüzel yenilendiğini düşündüğümüzde şükrediyoruz. Hiçbir vatandaşımızın canına kötülük gelmedi. Farklı birkaç hasarlı ve kentsel tahavvül alanlarıyla ilişik de belediyemizle bu çalışmaları yapacağız. Aynı taraftan 2018 yılında çipli beton uygulaması başlattık kim çıktı dökülen bütün betonları bilfiil strateji ediyoruz. Yapı kimlik sistemi getirdik. Bu sistemle çıktı kimlikli binalarda binanın yapısı, statiği, projesi buradaki oturan vatandaşlarımızın yeniden İçişleri Bakanlığımızla yapmış olduğumuz ortak say çerçevesinde insan bilgilerine kadar seçkin cins bilgiye AFAD’ımızla birlikte ulaşabiliyoruz. 65 bin binamıza da bu anlamda sayısal kimlik belgesi kazandırmış olduk.”

Kentsel transformasyon projelerine azimli şekilde bitmeme edeceklerini tamlayan Alım, şöyle devam etti:

“Düzce’da olduğu kabil mecmu illerimizde çatı stokunu, tamamını kentsel dönüşüme tabi ağrımak yoluyla depreme dayanabilen şehirlerimizin inşasını, ihyasını Türkiye Yüzyılı’nda üstelik yapmaya bitmeme edeceğiz. 2035 yılına büyüklüğünde garaz koyduk kim bu hedef çerçevesinde cemi illerimizde çalışmalarımızı belediyelerimizle gelişigüzel yapacağız. Bütün söylüyoruz zelzele, sarsıntı dönüşümü siyaset üstü tıpkı iş, milli güvenlik meselesi. Bu manada de tamlık vatandaşlarımıza çağrımız, kentsel dönüşümle ait belediyelerimizle, Bakanlığımızla her soy projeyi ayırmak vasıtasıyla kentsel tahavvül seferberliğine ulama sunmalarını bekliyoruz. Yaralanan vatandaşlarımıza, 5 tanesi zannedersem hastanede, ivedili şifalar diliyorum, tam Düzce’mize ve ilçelerimize esbak olsun dileklerimi defaatle ifade ediyorum, Rabb’im bu afetlerden bizi muhafaza eylesin.”

Share: