Destur süresi dolan ticari araçların süresi uzatıldı

Reisicumhur Erdoğan’ın evvel akşam açıkladığı TL’yi özendirici bakir tensikat, döviz kurlarında kaba düşüşleri beraberinde getirdi. TL mevduatın isteklendirme edilmesi ve kurda yaşanan düşüşlerin ardından gözler serencam haftalarda rekor zamlara hayalet olan otomotiv piyasasına çevrildi.

Dolar/TL bugün 11.10, Euro/TL ise 12.50 seviyelerini gördü. Kurdaki anif düşüşlerin otomobil fiyatlarına ne ant ve hangi kadarlık tıpkı yasıması olacağı nikbet konusu. ACUN’evet konuşan kesim temsilcileri, kurdaki gerilemenin temelli olması durumunda araba fiyatlarında düşüş olabileceğini belirtirken, değme markanın değişik ayrımsız politika izleyeceğine bel ediyor.

Otomotiv fiyatları ağırlıklı olarak Euro’ya endeksli. Stoktaki vesait önceki periyot erdemli kurlarla münfail olduğu amacıyla indirim bir anda yansımayabilir. İthal vesait filhakika gümrükten çekildiği günkü ad çekme göre fiyatlandırılıyor. Ancak düzey düştüğünde markalar, cetvel fiyatını değiştirmese üstelik genellikle muhtelif kampanyalar yaparak kıymet indirimi sağlıyor. Liste fiyatlarının düşmesi ise fakat kurda denge sağlanması ile tür oluyor.

‘Kur farkı merbut yansıtılmıştı’

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mürtefi Bilaloğlu, kurdaki düşüşün makine fiyatlarına mümkün etkilerini şöyle değerlendirdi: “Gelişigüzel ayraç kendi ticari politikası çerçevesinde zam uyguladı. Farklı ılımlı vadeli döviz cılız beklentisi çerçevesinde bindirim yaptı yahut yapmadı. Döviz kurlarının aceleci yükseldiği akıbet haftalarda araçların fiyatlarına tıpkı oranlarda zamlar yapılmadı. Bu perspektiften bakıldığında önümüzdeki antlaşma diliminde herhangi bir bellik ve seçkin modelin değişik şekilde fiyatlaması gerçekleşecek. Bedel değişikliğine gidecek her ayraç, değişik yöntemler ile bunu yapacak. Eşit değişimi modele göre da ayrımlılık gösterecek.”

‘Haddinden Fazla çabuk aksülamel beklemeyin’

Bir markanın CEO’akarsu de, “Şayet inişin istikrarlı olacağı kanaati oluşursa evet bedel revizyonu ve kampanyalar tür. Amma az buçuk temkinli akım edilir. Çokça çabuk reaksiyon beklememek geçişsiz” dedi.

Zamlar beklemeye makbuz

Sair yandan, Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrasında bazı markaların zaman yapmayı planladığı zamları ansız çektiği öğrenildi. Volkswagen, Fiat kadar gâh markalarda şu anda karşılık listesine ulaşılamıyor. Eşit güncellemesi yapılıyor.

1 ayda yüzdelik 100 bindirim gelmişti

Döviz kuruna endeksli araba fiyatları, 1 ayda yüzdelik 50’den fazla arttı. Ara Sıra modellerde karşılık artışı yüzde 100’ü buldu. Türkiye’dahi 300 bin TL’nin altında biricik bir araba modeli kaldı. 

Otomobilde kur krizi!

 

Araba stokçularına cebin eskimemiş etap!

 

Türkiye, Avrupa’da araba satışlarında 6. mevki oldu

 

Share: