Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Hedef Kurum, canlı yayında soruları yanıtladı Açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Garaz Çekicilik, İlk Evim İlk İş Yerim Projesi’ne yapılan yaklaşık 5 milyon başvurunun, 1 milyon 714 binini gençlerin oluşturduğunu bildirdi.

Nazır Gelgel, TV100’dahi katıldığı canlı yayın programında gündeme ilgili soruları yanıtladı.

İlk Evim İlk İş Yerim Projesi kapsamındaki önce temellerin, 25 Ekim’birlikte nerede atılacağına ilgilendiren soru üzerine Çekicilik, “Projenin ilk temellerini 17 ilde atıyoruz. Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Görgülü, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Yardımcı, Yozgat ve Zonguldak’ta 5 bin konutun temelini atıyoruz.” dedi.

Çalım, bilcümle valiliklerden illerdeki ihtiyaçlara ilgilendiren vukuf istediklerini, mevrut veriler çerçevesinde el ve ilçelerdeki sayıların belirlendiğini söyledi.

“5 milyona yakın başvurunun 1 milyon 714 bini gençlerimiz”

“Projeye başvuracak gençler, taksitleri bittabi ödeyecek?” sorusunu yanıtlayan Çekicilik, “Gençlerimizin bu projeye güvenini başvuruyla alay malay görüyoruz. 5 milyona yakın başvurunun 1 milyon 714 bini gençlerimiz. Bu heybetli tıpkı misil.” diye niteleyerek konuştu.

Icra Vekili Kurum, projede alternatifler olduğuna meni ederek “Gençlerimize, ‘2 bin 280 liradan başlayan taksit taksit isterseniz ev alabilirsiniz.’ diyoruz. Eğer 2 bin 280 lirayı ödeyemiyorsan arsaya başvurabilirsin. 1100 liralık, 1200 teklik taksitle 10 sene faizsiz yer taksiti. Yani bugün ne ödüyorsanız, 10 yıl tıpkısı taksiti ödemeye devam edeceksiniz. Bu çerçevede gençlerimiz, zat gelirlerine projede hangisi uyuyorsa ona başvurabilirler.” dedi.

“‘Taksitlerimizdeki artış bile yüzdelik 25’i geçmemelidir’ dedik”

Projedeki ödemelerin görevli maaşı artışına bakarak düzenlenecek olmasının kâh endişelere bozukluk olduğunun belirtilmesi üzerine Çekicilik, şunları kaydetti:

“Bunun cevabı yaptıklarımızda haddizatında. Sabık sene işyar maaşına kısaca yüzdelik 80 artım geldi. Tığ TOKİ’den sülale almış 1 milyon 170 bin vatandaşımıza dedik ki: ‘Biz kirada ayrımsız düzenleme yaptık, kira artışı yüzdelik 25’i geçemez. Dolayısıyla bölük kira artışı yüzdelik 25 ise bizim taksitlerimizdeki çoğalma üstelik yüzde 25’i geçmemelidir ve bir sene içerisinde borçlu vatandaşlarımıza yüzdelik 25 çoğalma yaptık.”

Alım, bugüne büyüklüğünde gerçekleştirilen projelerde, taksit artışlarını vatandaşların ödeyebilecekleri şartlarda belirlediklerini vurguladı.

Vekil Alım, “İlk Evim İlk İşyerim Projesi Türkiye’deki konut fiyatları ve icar artışını tetikleyecek mi?” sorusuna, “Aksine tamlık tersi bir buut olacak.” yanıtını verdi.

“Kore ve Kıbrıs gazilerimiz bile bu projeye başvurabilecekler”

Kore ve Kıbrıs gazilerinin projeye başvuramamalarına ilgilendiren şikayetlerin hatırlatılması konusunda Alım, şunları söyledi:

“Bu dilek da çokça geldi, ilk kez sizin yayınınızda bu konuya uzaklık getirmiş olalım. Tığ şehit ve gazi ailelerimize yüzde 5 kontenjan ayırdık ve 250 bin konutun tahminî 12 bin 500’ü, şehit ve gazi ailelerimiz için şaz durumda. Gelen arzu üzerine Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığımızla görüştük ve bu çerçevede adamakıllı dahi benzeri say yaptık. Evi sıfır Kore ve Kıbrıs gazilerimiz dahi bu projeye başvurabilecekler. Zaten gayrı martir ve gazi ailelerimiz üzerinde evi varsa bile başvurabiliyor.”

Vekil Gurur, İlk Evim İlk İşyerim Projesi’nin hep sektörlerde istihdamı artıracağını, yeni istihdam alanlarının oluşturulacağını söyledi.

Bu projeyle 250 sektörde toplanmış 200 bin bakir istihdam alanının oluşacağını dile getiren Misyon Gelgel, “Gençlerimiz, bakir mühendislerimiz, mimarlarımız, teknikerlerimiz, harita mühendislerimiz bu noktada bu projelerimizde ferah ferah çalışabilecek. Bunun dışında Bakanlığımız hem bize hem dahi vabeste olduğumuz kuruluşlarımıza bakir mühendisler, mimarlar almaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Mutedil dirimlik grubuna ilişkin içtimai basamak projesi

Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Çekicilik, Türkiye’de almanak kestirmece 600 bin yeni konut yapıldığını belirterek “Genişlik temenni dengesiyle ilişkin. Ego burada arzu karşısında arzı artırıyorum. Demin mutedil gelire dahi yapacağız. Ilımlı gelire da ardı sıra proje açıklayacağız. Zımnında o 600 bin içerisinde da ölçülü gelirin alabileceği şartları sağlamaya çalışacağız. Bunu da Kaynak ve Maliye Bakanlığımız ve Emlak Konut’la çalışıyoruz. Bu projeyi açıkladık kiralar ve konut fiyatları düştü, düşmeye dahi devam edecek.” diyerek konuştu.

Share: