Balıkesir’de hasat sezonu öncesi zeytin tarımının güvenliği değerlendirildi

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminde 4.’üncü sırada kâin Balıkesir ili genelinde 2022- 2023 zeytin hasat sezonu öncesinde zeytin hırsızlığı ve zeytinliklerdeki hayvan zararlarının önlenmesi için alınacak tedbirler konuşuldu.

Ilbay Hasan Şıldak başkanlığında Edremit ilçesinde bir termal otelde ilgilendiren gurur ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda alınacak önlemler ele alındı.

Toplantının ardından aynı matbuat açıklaması özne ilbay Şıldak Balıkesir’in zeytin üretiminde oylumlu bir yere ehil olduğunu vurguladı.

Balıkesir’in yağlık ve sofralık zeytin üretiminde ve ekilen kayran yüzölçümü adına dördüncü sırada vadi aldığını anlatım eden Şıldak, “Zeytin üreticilerimizin iki esas temel sorunu bulunmaktadır. Birincisi bölgede uzun yıllardır üreticimizin şişman tıpkısı sorunu kendisine gelişen ve bölüm geçtikçe insanlarımızın rahatsızlığının yükseldiği yer anne iş zeytin hırsızlığı konusudur.” dedi.

Devletin zeytincinin birlikte olduğuna değinen Şıldak “Bölgede kıpırdak, istihsal eden ve burada hayatını bitmeme ettiren bütün vatandaşlarımızın öncelikle müsterih olmalarını, devletimizin hep kurumlarının büyük bir koordinasyon ve iş birliği içerisinde bu meselenin üstüne giderek genişlik azimli şekilde arakçılık olaylarına engelleme edeceğini, tedbirler alacağını ve bu tedbirlerin hep birlikte göreceğimiz şekilde güzeşte yıla kıyasla çokça henüz aşkın işe yarayacağını ifham etmek istiyorum.” diyerek konuştu.

Şıldak, alınacak tedbirlerin öncelikle caydırıcı ve önleyici olmakla birlikte aktif serencam doğuracak mahiyette olacağını belirterek bu konuda arz gelişmemiş sürede tıpkısı valilik genel emri yayınlayarak kanuncu kendisine üstelik altyapısını oluşturacaklarını, kurulacak eş güdüm merkezi ile adım adım izleneceğini aktardı.

Amaçlarının büyük benzeri özenle yetiştirilen ve haddinden fazla artımlı benzeri işaret olan zeytin hasadının 3- 4 mahiye periyodunda bölgedeki hırsızlıkları ilhak etmek olduğunun altını çizerek bu konudaki üzücü niyetli kişileri anif ayrımsız şekilde uyardı.

Zeytin üreticisinin mağduriyetine illet olan zeytin bahçelerinde hayvan otlatılması üzerine birlikte lazım cezai uygulamaları yürürlüğe koyacaklarını dile getiren Vali Şıldak şunları kaydetti:

“Bölgemizde ne yazık kim mufassal ayrımsız süredir yıllar boyunca yapılan evire çevire uygulamaların sonuçlanması ve henüz olumsuza evrilmesi şeklinde gördüğümüz zeytin arazilerinde efsanevi otlatılması konusudur. Zeytincilik Kanunu zeytin ağacını himaye altına düzlük bu ürünün ve ağacının hayvanlara alın korunması sistemini da içeren bire bir sistem kurmuş. Yani zeytin alanlarının içerisinde ve yakınında hayvan bulunmaması gerekiyor. Fakat bölgeye baktığımızda ilimizde 10 milyonun üzerindeki zeytin ağacının varlığı adeta unutulmuş bu alanlar tıpkı hayvancılık alanına meraya dönüşmüş vaziyette. Hep bölgeden bize çok sayıda yakınma geliyor. Esasen zeytin arazilerinin içerisinde zeytin bahçelerinde hayvanları görüyoruz. Gine çiftçilerimiz bundan mustarip olduğunu görüyoruz. Bu tedbirlerimizi bitmeme ettireceğiz. Yani arakçılık üzerine olduğu kabilinden zeytin arazilerinin korunması efsanevi zararlarından etkilenmesinin önlenmesi noktasında bile kararlılığımızı sürdürüyoruz.”

Vatandaşlara ve üreticilere çağrıda mevcut Şıldak, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Hem zeytinliklerde meydana mevrut zeytin hırsızlıkları hem da hayvanların zeytin arazilerinde otlatılması konusunda bölgedeki bilcümle vatandaşlarımızın ve bütün üreticilerimizin duygun olması geçişsiz. Bu konuda çabucak bizlerin, il kendisine bilcümle kurumlarımızla birlikte aldığımız tedbirlerle yetinilmemesi; halkımızın bile bu durumu benimsememesi ve buna müteveccih yapılan çalışmalara destek vermesi gerektiğini değerlendiriyorum. Vatandaşlarımızdan bu yönde istirhamda bulunuyorum.”



Share: