Myanmar’da askeri dalavere, politik partileri amaç kayran yıpranmamış seçme yasasını açıkladı

Myanmar’da 2021 darbesiyle yönetimi ele geçiren kargaşa, bu sene yapmayı planladığı seçimlere ilişik eskimemiş yasal düzenlemelerini açıkladı.

Al Jazeera’nin haberine göre, ordunun, bakir “Siyasi Partiler Pusat Yasası” ile seçimlerde namına almaşık oluşturabilecek siyasi partileri meram aldığı görüldü.

Bakir yasalı düzenleme ile ülkedeki partilerin 2 kamer süresince baştan kayıt yaptırmaları istendi.

Bunun yanında seçimlerde yarışacak partilerden erbap olmaları maksut görüntü miktarı, 100 itmam artırılarak 100 milyon kyata (kısaca 45 bin 500 dolara) çıkarıldı.

“Terör eylemleri yapmakla suçlanan” veya “yasa dışı” hasıl teşkilat ve şahıslar ile bağlantılı parti ve adayların seçme yarışına katılmasını kırıcı yasa ile partilerden kayıtları onaylandıktan ahir 3 ay süresince sunu az 100 bin örgen toplaması ve 6 kamer içre 330 ilçenin yeryüzü az 150’sinde devir açmış olması isteniyor.

Ayrıca bakir yasa, seçim komisyonunun öğür kayıtlarına ilişkin kararlarına itiraz yolunu kapatıyor.

Yasa, cunta lideri Min Aung Hlaing tarafından imzalandıktan sonra, cesamet kontrolündeki “Toptan New Light of Myanmar” gazetesinde yayımlandı.

The Irrawaddy sitesine bakarak, yıpranmamış intihap yasasında, vakit kaybetmeden kalabalık destekli Temas İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ile çarpış öncesi iktidarda kâin Millî Bağlanak Partisi (NLD) millî düzeyde seçme yarışına yutmak için lazım kriterlere sahip görünüyor.

NLD, elan önceki ordunun yapacağı seçimlere katılmayacağını ve cuntanın atadığı Millî Seçim Komisyonu ile çalışmayacağını bildirmişti.

Myanmar’da kayıtlı 91 siyasi parti bulunuyor. Eskimemiş düzenlemeye namünasip partilerin 3 yıl süreyle faaliyetlerinin askıya alınabileceği veya kapatılabileceği belirtiyor.

Myanmar’daki askeri çarpış

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının arkası sıra 1 Şubat 2021’de yönetime halk koymuştu.

Kalaba, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Titr Suu Çii ilkin almak üzere, dokuz canlı çok yetkili ve kudret partisi yöneticisini gözaltına almış ve ayrımsız yıllığına alışılmadık çözme car etmişti.

Myanmar ordusunun, darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1800’ün üzerinde gönül hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin dirilik gözaltına makbuz, 10 binin üstünde kişi ise içeride tutuluyor.

Politik Tutuklulara Arkalama Kuruluşuna (AAPP) bakarak, ülkede darbeden bu yana 1900’den fazla güç yaşamını yitirdi ve 10 binin üstünde yaşama gözaltına alındı.

Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si bala 114 siyasal mahkum karşı idam cezası kararı verdi.

Share: