Kuş cenneti Arin Gölü kuruyor

BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde ‘kuş cenneti’ olarak aşina Arin Gölü, kuraklık dolayısıyla gün günden küçülüyor. Buharlaşma ile yağış azlığının yanında bilinçsizce geçer not düzlük altı sularına dikkati çeken Bitlis Muazzez Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, “Alelhusus Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve ayrıksı zirai alanlarda çokça sayıda etüt kuyularının ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlarla birlikte kayran şeş su düzeyi, düşmeye başladı. Bu düzey hatır, gâh kaynaklar de kuruma noktasına geldi” dedi.

Van Gölü ile şimal kıyısındaki Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde mevcut 14 kilometrekarelik Arin Gölü’nde, sıcaklığa merbut buharlaşmanın artması ve yağışların azalması ile alay malay ağırbaşlı su kayıpları yaşanıyor. 250 bin dönüm alana sahip Gülistan Ovası’nın üstelik akarsu ihtiyacının karşılandığı Arin Gölü, kuraklık zımnında gün günden küçülüyor. Flamingolar özellikle girmek amacıyla haddinden fazla sayıda muhacir kuşa eş sahipliği yapan Arin Gölü ile ilgilendiren konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, tebahhur ile yağmur azlığının yanında bilinçsizce makbul meydan altı sularına dikkati çekti.

‘BİLİNÇLİ TARIM YAPILSIN’ ÇAĞRISIBölgedeki su seviyesinin esbak yıllara göre gözle görülür şekilde azaldığını ifade fail Prof. Dr. Elmastaş, bilinç tarım yapılması yönünde çağrı yaptı. Arin’in, Van Gölü ile tabandan birleşik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Elmastaş, “Su seviyesinin azaldığı evet üstelik yükseldiği zamanlarda, bu iki gölün alay malay debi ettiğini görmekteyiz. Zira Arin Gölü’nün, zir tabandan Van Gölü ile benzeri bağlantısı var. Son yıllarda toptan istinas ile alay malay hem Van hem bile Arin Gölü’nde bunaltıcı seviyede incizap yaşanıyor” dedi.’VAN GÖLÜ HAVZASINI BESLEYEN KAYNAKLAR KESİLDİ’Küresel ısınma ile birlikte yağış rejimlerinde vahim tadilat olduğunu anlatan Prof. Dr. Elmastaş, “Elan önceki haddinden fazla çok yağmur alan bölgelerde kuraklaşma, kurak olan bölgelerde ise daha aşkın yağışın olduğunu görüyoruz. Nedeniyle Van Gölü havzasında, serencam yıllarda küresel ısınma ile alay malay umumi olarak bir kuraklaşma olduğunu görüyoruz. Burada kuraklaşmayı meydana getiren genişlik kebir etken; havzaya düşen yağış miktarının almanak olarak azalması ya birlikte daha birkaç düşmesidir. Seviyenin azalmasına illet olan sair aynı faktör dahi gölleri besleyen kaynaklara bazı baraj ve bentlerin yapılması ve buraları besleyici suların tarımda kullanılmasıdır. Bu nedenle Van Gölü havzasını mugaddi kaynaklar maktu oluyor. Bu format Van ile Arin Gölü’nün akarsu seviyelerinin düşmesine hastalık olmaktadır” diye konuştu.KURAKLIK EKOLOJİK RİSKİ BILE BERABERİNDE GETİRİYORYer şeş sularının şuursuz kullanılması nedeniyle birlikte bölgedeki su seviyesinin azaldığına dikkati calip Prof. Dr. Elmastaş, “Alelhusus Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve değişik zirai alanlarda çok sayıda araştırma kuyularının ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlarla alay malay düz şeş su seviyesi, düşmeye başladı. Bu kırat karın, bazen kaynaklar dahi kuruma noktasına geldi” dedi. Alelhusus son 2 yıldır Arin Gölü’nde gösterişli kuraklaşma olduğunu ifade fail Prof. Dr. Elmastaş, şunları kaydetti:

“Bittabi bu kuraklık ile birlikte bazen göçmen kuşların yaşadığı alanlar, ekolojik anlamda bir riski da yanı sıra getiriyor. Buralarda kâh kuşların ve hareketli türlerinin bundan sonra yaşayamaz arkaç geldiğini görmekteyiz. Bu anlamda oylumlu risk ve problemle cebin karşıyayız. Bu nedenle tarım arazilerinde, alelhusus yağmurlama ve damlama gibi çağcıl sulama sistemlerinin kullanılması gerekmektedir. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz birlikte benzeri dakika geçmiş damlama sulama sistemine geçmelidir. aksi hâlde, alelhusus flamingoların ve muhacir kuşların dirim alanlarından biri olan doğal güzelliğimiz yok olma tehlikesiyle yüz yüze kalacaktır.”



Share: