Ailelere ‘terapi’ kadar eğitim bilimi

Ailelere ‘terapi’ üzere eğitim

Milli Eğitim Bilimi Bakanlığınca uygulamaya koyulan “Aile Okulu Projesi” velilerin eş içi davranışlarına taraf veriyor

TRABZON – Trabzon’un Tonya ilçesinde Milli Eğitim Bilimi Bakanlığınca uygulamaya konulan “Karı Okulu Projesi” sayesinde öğrenci velilerine adeta tedavi niteliğinde eğitim veriliyor.

Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda çocukların eğitiminde en koca yapı taşlarından biri olan ailelerin ve devamında toplumun sağlığının korunmasına ulama temin etmek; karı içi ilgiler, karı yönetimi ve çocukların tutum yönetimlerine kösemenlik edilmesi vb. amaçlarla Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı yoluyla başlatılan Karı Okulu Projesi Trabzon’da kestirmece 5 ay geçmiş uygulanmaya başladı. Karı Okulu Eğitici Eğitimine katılan eş güdümcü öğretmenler marifetiyle Trabzon’birlikte gönüllü öğretmenlere Ev Okulu Mürebbi Eğitimi Kursu verilerek Ahali Eğitimi Merkezleri tarafından öğrenci velilerine Sahn Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eş Okulu Kursu verilmesi sağlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü “Familya Okulu Mürebbi Eğitimi” Kurs Programı çerçevesinde Trabzon’da 2022-2023 eğitim-talim yılında ilki 3 Ağustos 2022 tarihinde Akçaabat ilçesinde kalkışmak üzere Akçaabat, Araklı, Arsin, Çarşıbaşı, Of, Ortahisar, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ilçelerinde toplam 19 kursa 519 hoca katılarak 429 hoca terbiye yüklemek amacıyla sertifika aldı. Tamlık ilçelerde açılan 310 kursa 9 bin 830 kursiyer (ege) katılırken, proje çerçevesinde kurs faaliyetleri sürüyor.

Yaklaşık 10 bin karı faydalandı

Konuyla ilgilendiren açıklamalarda bulunan Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, Sülale Okulu projesinden yaklaşık 10 bin velinin faydalandığını belirterek “Eş okulu projesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ve Bakanlığımızca üstelik bilcümle illerimizde üstelik planlı benzeri proje. Bizlerde Trabzon ilimizde Karı Okulu Projesi kapsamında projeye başlandığı günden itibaren 8 ayrımlı alanda ailelerimize 44 saatlik eğitim bilimi veriyoruz. Trabzon’birlikte şu ana büyüklüğünde Familya Okulu kapsamında bu eğitimlerden 10 bin velimiz faydalandı ve faydalanmaya da devam ediyor. Bu eğitimlere haddinden fazla bunaltıcı aynı sargı var velilerimiz 8 farklı başlıkta 44 saat içeren eğitimlerle birlikte Eş Okulu Projesindeki eğitimlerini tamamlamış oluyorlar. Buradaki maksadımız, amacımız güçlü ailelerle birlikte dinamik toplumlar ve diri gelecek olacak. Velilerimiz bile bu eğitimlerle beraber çocuklarının yarınlarına onların kalplerine zihinlerine ve ruhlarına dokunmaları hesabına, bu proje farkındalık oluşturan çocukların geleceğine ailelerin daha kıpırdak karı olmasına bu vesileyle de toplumunda daha dahi güçlenmesine açkı olan bire bir proje. İlimizde de çokça ağır aynı şekilde sargı görüyor. Projemizin içerisinde Familya içi bastırık iletişiminden tutun birlikte sosyal becerilerin duygusal becerilerin güçlendirilmesine büyüklüğünde birçok alanda terbiye verilmekte. Velilerimiz özellikle karı içi etkileşimden ocak içi ilişkilerin güçlendirilmesi eğitimleriyle yarınlarına tuşe namına balaban bire bir farkındalık oluşturmuş oluyoruz” dedi.

“Çocuklarımızla henüz dolgunca şüphesiz iletişim kurarız? pekâlâ davranırız? onları öğreniyoruz”

Tonya ilçesinde eğitime katılanlardan Zehra Saki ise proje sayesinde öğrendikleriyle çocuklarına davranışı daha farklılaştığını kaydederek “Burada değme nev kurslarımız var aşçılıktan tutun dahi horon, koro, kumpas, terzilik kursumuz var. Eğitimlerimiz haddinden fazla güzel öğreniyoruz. Proje sebebiyle çocuklarımızla daha dolgunca elbet bildirişim kurarız? elbette davranırız? onları öğreniyoruz. Çocuklarımıza büyüklerine cebin hürmetli olmaları kabil konuları öğrenmeye çalışıyoruz. İki çocuğum var, burada öğrendiklerimden bilahare çocuklarıma henüz alışmışlık göstermeye ve lezzetli dille onları kendimize çekmeye çalışacağız” diye niteleyerek konuştu.

Tonya Halk Terbiye Merkezi öğretmenlerinden Aynur Sağlam ise öğrendikleriyle çocuklarına cebin iletişimde kolaylıklar olduğunu belirterek, “Şu anda öğrendiklerimizi çocuklarımız doğduğu ahit öğrenmem gerekiyordu çokça domuzuna tıpkısı proje. Çocuklarımı büyüttüm, bu proje bana gelecek torunlarım amacıyla emsal oldu. Proje yardımıyla onları henüz şuurlu daha emin elan deneyli kendisine yetiştireceğime inanıyorum. Projeyi hayata geçiren sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’a Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’e çok teşekkürname ederim. Projeden öncesiyle burada öğrendiklerin çokça farklı. Buradakileri öğür olsaydım çocuklarıma daha farklı davranabilirdim bu yüzden eksikliğini hissediyorum. Öğrendiklerim çocuklarımla bildirişim açısından elan dahi kolayca sağladı. Çocuklarımın özgüvenini kazanmada onlara nasıl davranma üstüne hangi yaşta hangi gibi davranışlarda bulunacağımdan elan emniyetli olurdum” şeklinde konuştu.

“İnsan kimi vakit anif bire bir şekilde söyleyeceği sözü burada öğrendiklerinden sonraları asude aynı şekilde söylüyor”

Öğrendikleriyle çocuklarına alın davranışında tebeddülat olduğunu belirten 6 çocuk babası Şevki Aygün ise, “Hocamızın davranış biçimleri üstüne anlattıkları doğru bizim birlikte davranışlarımız şiddet yanlısı. Zira bizim bile aldığımız terbiye bu yöndeydi. Biz maddesel sıkıntılar haddinden fazla çektik fakat çocuklarıma çektirmiyoruz. Buradaki eğitimin çokça faydası oldu. İnsan arada bir kaba tıpkısı şekilde söyleyeceği sözü burada öğrendiklerinden bilahare sakin bir şekilde söylüyor. İlkokul mezunuyum fakat eğitime muhtacım. Burada açılan kurslara daima gelmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Share: