Eskişehir haberi: Eskişehir girişimcilikte elan zinde

Bursa-Bilecik- Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri M. Anlaklı Durak, girişimcilikte nüfusa oranladığımızda Eskişehir’in girişimcilikte çok hayat dolu olduğunu belirterek, “2022 yılı Kırsal Kalkınma Mali Bindi Programında yer erdemli proje sayısı Eskişehir’e ilişkin dedi.

Durak’ın katıldığı bilgilendirme toplantısı ETO derinti salonunda gerçekleştirildi. Eskişehir’in girişimcilik yönünden farklı illerle kıyaslandığında daha kuvvetli olduğunu derin teknolojiler konusunda elan gani durumda bulunduğunu ifade fail Durak, “Girişimcilikte nüfusa oranladığımızda bu şehir çok faal. 2022 yılı Rustik Kalkınma Finansal Destek Programında Eskişehir Bilecik ve Bursa’birlikte toplanmış 45 proje başvurusu yapıldı, bunların 16’sı liyakatli oldu, bunların içinden en faziletkâr proje sayısı ise Eskişehir’in. Eskişehir’den 8 proje başarılı oldu ve yeryüzü efdal desteği bu sene Eskişehir aldı.” ifadelerini kullandı.

Eskişehir’in kendileri amacıyla çok kebir olduğunu dile getiren Durak, hele kırsal kalkınma projelerine destek verdiklerinin altını çizdi. Durak, “Eskişehir’den beklentilerimiz erdemli. Rustik kalkınmada bildirme iri desteği Eskişehir’e verdik. Eskişehir’dahi rustik turizm, kurutma tesisi, sevimsiz hava deposu, kıyamet öncesi er ikaz, Frig Ekolojik Köy Projesi üzere projelerin geliştirildi. Üretimlik atıklarından seramik üretimi fail Eskişehirli girişimcinin ‘Atıklar Seramiğe Dönüşüyor’ projesi örnek tıpkı proje oldu.” diye konuştu.

Bölgesel adım sermayesi destek programı

Bölgesel Adım Sermayesi Destek Programı’na ilgi yutmak istediklerini tamlayan Durak, bu program sayesinde girişimcilerin direkt fonlara ulaşabileceğini söyledi. Bu fonlarla 5 yılda 100 milyon lira bindi sağlamayı hedeflediklerini aktaran Durak, programın Ilk Teşrin ayında sona ereceğin aktardı.

Önümüzdeki 2 sene canlı istihdam yılı

“Kırsal Kalkınma ve Turizm Lansman, Yenili ve Verimlilik Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi temelinde icraat yürüttüklerini tamlayan Durak, “2019 yılında mesleksel eğitime çok önem verdik 24 okulun altyapılarını yeniledik, ihtiyaçlara bakarak, yıllar ortamında zorlu çokça desteğimiz oldu; en üst kırsal kalkınma, yeşil tahavvül, turizm kabilinden konulara vakar veriyoruz. Yetişek ve istihdama müteveccih eğitimler bizim önceliğimiz. Eskişehir’in turizm kaynakları, mekansal alanlarla ait ayrımsız çalışma düzenliyoruz.” şeklinde konuştu. Önümüzdeki 2 yılın Canlı İstihdamı Yılı kendisine belirlediklerini aktaran Durak, “Şu zaman bir çekicilik gelse 50 can 100 güç istihdam edeceğiz ancak eğitime ihtiyacımız var derse meslek kazandırma anlamında herhangi bir soy desteği veririz.” dedi.

13 yılda 750 milyon liralık destek

BEBKA namına 13 yılda 750 milyon TL. proje desteğinde bulunduklarının bilgisini veren Durak, şunları söyledi:

“Kişi içimizde verdiğimiz destekleri kıymetlendirme için icraat yapıyoruz, gençlere müteveccih çalışmalarımızı artık duyurmak istiyoruz, sizlerin bile havza ve gençlere müteveccih ihtiyaç mahsus konulara ait fikirlerinizi ahzetmek istiyoruz. Girişimcilerin başvuracağı projelerin yazımı üstüne dahi kurumsal yerine bindi veriyoruz. Youtube kanalımızda proje yazımına ilgilendiren videolar hazırlıyoruz.”

Eskişehir’birlikte lületaşı

Lületaşının Eskişehir’deki sektörel sorunlarının şüphesiz çözüleceği, ateş parçası sayısının şüphesiz arttırılacağı, lületaşının aut pazarlara açılması ve ekonomik girdi sağlaması konularında neler yapılabileceğine ilişik soruyu yanıtlayan Durak, son kalkınma programında alelhusus lületaşı ile ilgili projelere bindi verileceğinin belirtildiğini ancak bu alanda tıpkı referans olmadığını dile getirdi. Umumi Kâtip Anlaklı Durak, şöyle konuştu:

“Bununla ait evvel tıpkısı farkındalık yapmak ve arzu bina etmek geçişsiz, bu mesleği işleyen ustaları unutmamak geçişsiz, sonrasında bile bununla ilgilenenler için benzeri e-tecim eğitimi verebiliriz. Lületaşı ustalarının ürününü pekâlâ satacağını bile geçmiş etapta onlara öğretebiliriz, ETO ile de bu konuda ölçülü benzeri emek yürütebileceğimizi düşünüyorum. Bu işi birleştirme edenlerin -bunun üzere bile sivil sosyete kuruluşları dernekler dahi vadi alabilir- bu konuya eş çıkmaları gerekiyor. Proje eden yaşama coşkulu ise ve işi sahipleniyorsa o proje muvaffakiyetli oluyor.”

Basın mensuplarının beklentilerine ve mesai alanlarındaki ihtiyaçlarına müteveccih çalışmalar dahi temizlemek istediklerini sözlerine ekleyen Durak, Matbuat İlan Kurumu’nun bile aracılığı ile bu anlamda genel ağ haberciliği, sosyal medya uzmanlığı kadar alanlarda aç eğitimler düzenleyeceklerini söyledi. – ESKİŞEHİR

Share: