1. İnönü Zaferi’nin 102’nci yılında Metristepe’ye yürüdüler

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde 1. İnönü Zaferi’nin 102’nci yılı etkinlikleri kapsamında “15. Metristepe Zaferi ve Şehitleri Anma Yürüyüşü” düzenlendi.

Bozüyük Belediyesi, AKUT Taharri Kurtarma Derneği ile Site Konseyi işbirliğince tevhit edilen gidiş kapsamında tahminî 1500 dirilik, Nanedere mevkisinde benzeri araya geldi. Bilgilendirmede bulunulması ve istinas hareketlerinin peşi sıra yola sâdır grup, 8 kilometrelik takatli mesafeyi 2 saatte katederek Metristepe’ye ulaştı.

Bozüyük Kaymakamı Yoksulluk Öztürk, Bilecik Uray Başbuğ Vekili Melek Mızrak Subaşı ve Bozüyük Şehremini Mehmet Talat Bakkalcıoğlu’nun da aralarında olduğu gruba, burada şehremaneti vasıtasıyla hamam çorba, çay ve akarsu izzetüikram edildi.

Törende konuşan Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, yürürken bakir giysilerle üstelik zorlandıklarını belirterek, o günlerde ayağında çarıkla bu mücadeleyi veren şehit ve gazi reşit büyüklerini düşündüklerinde duygulandıklarını söyledi.

Bu topraklarda koca aynı savaşın gerçekleştiğini anımsatan Bakkalcıoğlu, şöyle konuştu:

“Metristepe 1. İnönü Savaşlarının komutanca izlendiği minval. İnönü Savaşları esasta adını karargahın İnönü olmasından alıyor. Gerçekte kül cephe hattı Bozüyük’çeşit. Bozüyük ve köyleridir. Bozüyük kurtuluş mücadelesinde 3 misil yakılmıştır. Atalarımızdan hakeza benzeri emaneti aldık. Biz dahi Bozüyük’ün girişine ve çıkışına milletin makus talihinin yenildiği yer ibaresini daima koruyoruz. Mutluyuz, 15’incisini yaptık. İnşallah önümüzdeki yıllarda ati kuşaklarımız üstelik bunu sürdürürler diye düşünüyorum. Evire Çevire iştirak oluyor ve seçkin yıl artıyor. İnşallah gelecek yıllarda henüz pahal olacaktır.”

AKUT Umumi Heyet Başkanı Zeynep Yosun Akverdi ise yürüyüşe ilk defa katıldığını ancak etkinlikleri strateji ettiğini belirterek, “15 yıldır yapılan etkinlik. IVEĞEN’un kültürüne sulu bırakmış, gayrı ekiplerimizin yaşıt gösterdiği etkinliğimiz. Burada bulunmaktan gururluyuz. Yol esnasında gerekli tedbirleri alıyoruz. Hepimiz bu toprağın evladıyız. İnönü Savaşlarının yapıldığı bu topraklarda Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün dediği üzere milletimizin makus talihi değişti. Ati nesillere aktarabilmek için bu zümre etkinlikler majör. Katılımcılara kavi yolu yürüdükleri ve şehitleri andıkları üzere teşekkür ediyorum. Bilcümle şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.” ifadesini kullandı.

Beş yıldır yürüyüşe katılan 63 yaşındaki Meram Sebep birlikte elan evvel koşarak Metristepe’ye çıktığını dile getirerek, yaşanmadan bu duyguyu hissetmenin türlü olamayacağını dile getirdi.

Şehitler anısına korku duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden program, yakarış edilmesi ve Metristepe Yengi Anıtı önünde ışık çektirilmesiyle sona erdi.

Share: