Bakan Gurur: “Imdi Enkazını Yer Bodur Zamanda Kaldıran, Vatandaşına Yeryüzü Gücük Zamanda Vasıl Aynı Türkiye Var”

Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Garaz Gelgel, TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe sunumunda; “Artık enkazını sunma bodur zamanda kaldıran, vatandaşına bildirme bodur zamanda vasıl bir Türkiye var. Krizi genişlik makul ve çabuk şekilde müdür aynı Türkiye var. Devletine güvenen ayrımsız kavim ve yaraları hızlıca muhasır benzeri Türkiye var” dedi. Kurum, sosyal cesamet hamlesiyle ülkede bölük ve kira fiyatlarındaki artışın durdurulduğunu söyledi. Içtimai göz projesine başvuran 8 milyon vatandaşın 5 milyon 135 bininin kuraya katılmaya hak kazandığını anlatan Çekicilik, başvuruların 2 milyon 30 binini çoluk çocuk, 505 binini emekliler, 256 binini engellilerin oluşturduğu bilgisini verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, zaman Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 yılına ilişkin bütçe kanun teklifi görüşülüyor. Bakan Kasıt Hava, bütçe sunumunda, şu açıklamaları yaptı:

“TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU…: Geçtiğimiz hafta, milletçe iri ayrımsız coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümünü tekrar kutluyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimize ve dünyaya car ettikleri Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ülkemiz üzere, eren milletimiz için hayırlar getirmesini kâm ediyorum.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAŞKANLIĞI BÜTÇESİ 154 MİLYON TL: 2023 yılı Bütçe Teklifi’nde; Bakanlığımızın bütçesi 24 milyar 321 milyon 48 bin teklik adına meydan almaktadır. Bunun yanında; Tapu ve Kadastro Umumi Müdürlüğü’müzün bütçesi 3 milyar 68 milyon 236 bin lira, Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü’müzün bütçesi 1 milyar 603 milyon 859 bin liralık, İklim Değişikliği Başkanlığı’mızın bütçesi ise 154 milyon 182 bin liradır.

KONUT VE KİRALARDA ARTIŞI DURDURDUK: Hane ve icar fiyatlarında artışlar meydana geldi. İşte bilcümle dünyanın içtimai heybet anlayışını rafa kaldırdığı böylesi bire bir dönemde, icar ve bölük fiyatlarının arttığı bire bir ortamda; Türkiye, milletin olanı millete yöneltmek amacıyla, dev bir toplumsal şevket hamlesini harekete geçirmiştir. Yaptığımız sosyal konut projelerimizle, ev ve kiralarda görülen artışı durdurduk. Zaman Türkiye’miz, küresel buhranların ortasında ışıltılı tıpkı talih olmuştur. Türkiye Yüzyılı iddiasını ortaya koyan global ayrımsız oyuncu haline gelmiştir. Temas yiyecek ve durumda, milletimize yeni yuvalar yapmayı, yavrularımıza huzurlu bir ati sunmayı bilmiştir. Ülkemizin bu başarısının yer kocaman nişanesi; 26 bin içtimai donatısıyla alay malay mensur ettiğimiz, 1 milyon 170 bin içtimai bölük olmuştur. Yunak yuvalarında, geleceğe güvenle nazır 5 milyon vatandaşımız olmuştur.

DURMUYOR, DURAKSAMIYORUZ: Birlik 1 trilyon 317 milyar teklik yatırım değeriyle dünyaya eş olan bu içtimai fehamet uygulamasını; 38 almanak mensur, mamure ve diriltme tecrübesine eş, yerel ve milli imkanları kavim adına ve budun yararına seferber eden TOKİ Başkanlığı’mızla gerçekleştirdik. Bağımlı durmuyor, duraksamıyor, milletimize yuva kazandırmaya devam ediyoruz. Şu zaman 81 ilimizin tamamında; mecmu 750 şantiyemizde sakır sakır demeden çalışıyor; halihazırda 135 bin bölük ve toplumsal eserin inşasına devam ediyoruz. Bu yılsonuna büyüklüğünde, 60 bin konutumuzu tamamlayarak, ailelerimizin 2023’e kullanılmamış yuvalarında girmelerinin mutluluğunu yaşayacağız.

8 MİLYONU AŞAN VATANDAŞIMIZ BAŞVURU YAPTI: Geçtiğimiz ilkgüz ayında; Cumhuriyet tarihinin yeryüzü iri toplumsal konut projesini başlattık. 500 bin toplumsal konut, 1 milyon altyapısı ve imarı hazırlanmış göz arsası ve esnafımız üzere 50 bin iş yeri projemizi milletimize sunmanın gururunu yaşıyoruz. Milletimiz, İlk Evim İlk İşyerim Kampanyamızı sahiplendi, 8 milyonu aşan vatandaşımız başvuru yaptı. 5 milyon 135 bin başvuru ise kuraya katılmaya adalet kazandı. Içtimai hane hamlemizin yer şişman destekçisi ve talibi 2 milyon 30 bin başvuru sayısıyla geleceğimizin teminatı gençlerimiz oldu. Başvuruların 505 binini mütekait, 256 binini özürlü kardeşlerimiz, 6 bin 493’ünü şehitlerimizin emaneti olan ailelerimiz ve gazilerimiz yaptılar.

NOTER NEZDINDE ASETAT AD ÇEKME ÇEKİMİ İLE 2023 MART AYINA BÜYÜKLÜĞÜNDE KAMU İLLERİMİZDE TAMAMLAYACAĞIZ: Milletimizin bu alçak desteği sebebiyle elimizi çokça çabuk epilepsi; 25 Ekim’üstelik, yani 40 çağ kabilinden kısa bire bir müddet içerisinde, aynı anda tamam 17 ilimizde, ilk 5 bin 615 yuvamızın anne atma törenini; Sincan Lale Meydanı’nı dolduran on binlerce kardeşimizle birlikte, coşku içerisinde gerçekleştirdik. Bu konutlarımızla birlikte, ihalesi yapılan ve eksiltme aşamasında olan bölük sayımız 9 Kasım itibariyle 15 bin 576 sayısına ulaştı. Bire Bir yandan kura çekimlerimizi birlikte 2 dönüş ilk, 7 Son Teşrin’dahi Ardahan ve Şırnak’ımızdan başlattık. Kâtibiadil nezdinde, asetat aynı şekilde yaptığımız kura çekimlerimizi 5 kamer içerisinde, 2023 Mart ayına büyüklüğünde cemi illerimizde tamamlayacağız. Bu hızımızı benzeri an dahi duraksatmadan, bildirme geç 2 yıl içerisinde önce 250 bin konutumuzu vatandaşlarımıza konfirmasyon edeceğiz.

CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE…: Koskocaman Meclis’imizin huzurunda ikna etmek isterim ki; biz 20 yıldır olduğu kabil, bundan sonra dahi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, vatandaşlarımızın ihtiyacı olduğu anbean yanlarında olmaya kararlılıkla bitmeme edeceğiz. Gelişigüzel şiddetli aha olduğu kadar bu iri bölük hamlemizden bile hangi yazık kim rahatsız olanlara üzülerek şahit olduk. Güzeşte, afetlerin peşi sıra bile yeni hayatları kurmada gösterdiğimiz hızdan tasalı olanlarla karşılaştık.

3 MİLYON 200 BİN KONUTUMUZU YENİLEDİK: Bugüne kadar, Meclis’imizin yaptığı kanuncu değişiklikler, yönetmeliklerin bile yardımıyla; Türkiye genelinde, içtimai konutlarımızla bu arada 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik. 13 milyon vatandaşımızın hayatını değiştirdik. Zaman 81 şehir 922 ilçemizde bütün 250 bin konutun dönüşümü şipşak devam ediyor. Medeniyetimizin başkenti İstanbul’umuzu, alelhusus zelzele ve tahavvül noktasında tutulmayan sözlerin gölgesinde bırakmadık. 39 ilçemizde özel sektörümüzle beraber bütün 695 bin konutun dönüşümünü tamamladık. 93 bin konutun dönüşümü sürüyor.

KANGREN HALİNE GELMİŞ TOKATKÖY VE OKMEYDANI…: 5 aktarılma evvel, İstanbul’umuzun iki büyük ilçesinde, adeta kangren haline mevrut iki balaban alanda, Beykoz Tokatköy’de, Beyoğlu Okmeydanı’nda 2 bin nüsha eskimemiş yuvalarımızın yapımına bateri zurna ile başladık. Gaziosmanpaşa’da, Kağıthane Yahya Kemal’dahi, Zeytinburnu Telsiz ve Beştelsiz’dahi, Bağcılar Demirkapı’bile, Güngören Tozkoparan’bile, Kartal Orhantepe’birlikte, Üsküdar Mehmet Akif Ersoy, Gani ve Kirazlıtepe’dahi, Ataşehir Şerifali’üstelik, Sultanbeyli Mimar Sinan Mahallesi’nde onbinlerce konutumuzu İstanbullu kardeşlerimize doğrulama ettik. Kangrene dönüşmüş ayrımsız ayrıksı transformasyon alanı olan Fikirtepe Mahalle’mizde bin 648 bölük ve hisse senedi yerinin yapımını tamamladık.

YUSUFELİ’MİZİ TAŞIYORUZ: Dernekevi dokuya akıllıca tarım köy projelerimizi 81 ilimizin rustik bölgelerinde yaygınlaştırıyoruz. Şu anda sahada, mecmu 7 bin bakir köy evimizi tamamladık, kalanlarını dahi mensur ediyoruz. İskan Kanunumuz kapsamında kamulaştırmadan etkilenen köylerde; 8 bilyon 410 milyon teklik yatırımla yerel mimariye akla yatkın 11 bin 212 konutu düz yazı ettik. Yusufeli’mizi da kullanılmamış yerlerine taşıyor, Cumhuriyet Altını tarihinin can ve çatı sayısı kendisine yeryüzü iri iskan ve barhana projesini gerçekleştiriyoruz. 3 bin 200 konutumuzu bitirdik.

24 MİLYON VATANDAŞIMIZIN DEPREME DAYANIKLI KONUTLARDA YAŞAMASINI SAĞLADIK: Kentsel dönüşümle bu arada bina denetleme sistemimizin etkin ve mıhlı yürütülmesi ülkemizi depreme hazırlama noktasında çokça hayatidir. Türkiye zaman bina denetim sistemiyle; 7/24 esasıyla fiilen 6,6 milyon ev ve işyerinin denetimi tamamlamıştır. Akıbet kendisine, 24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık.

ARTIK ENKAZINI SUNMA KISA SÜREDE KALDIRAN; VATANDAŞINA SUNU KISA SÜREDE VASIL BİR TÜRKİYE VAR: Zaman görevi devraldığımız 2018’den bugüne gerçekleştirdiğimiz beşinci bütçemiz. Hangi yazık kim bu süreçte mutluluk adına, kavim kendisine bir nice yeğin, deprem, cuşuhuruş afetiyle yüz yüze kaldık. Türkiye bu afetlerde, benzeri ergin ve bilcümle zorlukları bu arada göğüslemiştir. Bundan Sonra enkazını sunu güdük zamanda kaldıran, vatandaşına genişlik güdük zamanda vasıl benzeri Türkiye var. Krizi yer makul ve hızlı şekilde yönetmen bire bir Türkiye var. Devletine güvenen bire bir millet ve yaraları hızlıca muhasır bir Türkiye var. Facia olan cemi yer ve ilçelerimizde, tarihin en iri, en kapsamlı, sunma acul dönüşümlerine imza atan hayat dolu ayrımsız Türkiye var. İşte bizim, Türkiye Yüzyılı iddiamızın referansı birlikte çıkış noktası bile bu muazzez millettir ve her alanda diri devletimizdir.

NE ANT BİR YERDE ZELZELE, BASKIN, YANGIN AFETİ OLDUYSA MİLLETİMİZİN YANINDA OLDUK: Elazığ, Malatya ve İzmir’da meydana gelen depremlerde, Giresun, Kastamonu, Sinop, Rize, Bartın’dahi yaşanan dominant felaketlerinde, Antalya ve Muğla yangınlarında canlarımızı yitirdik, amma milletimizin yaralarını koparmak üzere ayrımsız an de durmadık. Ne zaman ayrımsız yerde zelzele, başat, yangın afeti olduysa milletimizin yanında olduk. TOKİ’mizle, İller Bankamızla, Bina İşleri ve Kentsel Dönüşüm Genel müdürlüklerimizle aceleci benzeri şekilde transformasyon çalışmalarımızı başlattık. Tam kıyamet alanlarında kısaca 45 bin bölük, hareket yeri, ahır, köy evinin yapımına başladık. Konutlarımızın şişman kısmını teyit ettik, kalan konutlarımızı birlikte yıl sonuna büyüklüğünde teslim edeceğiz. 1 kamer süresince parçalanmamış sokaklarını yegâne yegâne dolaştığımız, çöküntü alanlarında sabahladığımız, milletimizle kol kola çalıştığımız Elazığ ve Malatya’mızda konutlarımızın 26 bin 711’ini bitirdik ve kardeşlerimize teslim ettik. Kalan 6 bin 101 evimizin inşasına birlikte bildirme bodur sürede tamamlayıp, teslim edeceğiz.

MECLİS’TEN BEKLENTİMİZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KANUNU: Mısır’üstelik şu zaman devam eden COP27 toplantısında birlikte inşallah ulusal ulama beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacağız. Balaban Meclisi’mizden yer balaban beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu’nun hazırlanması ve Genel Kurul’dan geçirilmesidir. Bu yasa, 2053 net başarısız tart ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi üzere türel ve dinamik bire bir enfrastrüktür sağlayacaktır.

ŞEHİRLERİMİZİ TOGG’A HAZIRLIYORUZ: Bugün sürdürülebilirlik ve kasaba esirgeme anlayışıyla geliştirdiğimiz düşüncesiz çalışmalar; 81 ilimizde yürüttüğümüz Düşüncesiz Yapı projelerimiz; şehirlerimiz arasındaki rekabeti ve sürdürülebilir şehircilik tecrübemizi arttırıyor. Akim emisyon üreten, çevreyi kirletmeyen yerel ve milli otomobilimiz TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik enfrastrüktür, şarj istasyonları, park yeri sistemleri ve simülasyon ortamlarını düz yazı ediyor, şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz.

DOĞA HARİKASI SALDA GÖLÜ’MÜZÜ SIPER ALANI İLAN ETTİK: Ayder ve Salda Gölü’müze ayrı benzeri parantez ayırmak isterim. Ayder Yaylamızda, tabii dokuyu müzaheret etmek amacıyla çokça titiz tıpkı mekân ve natür himaye projesi yürütüyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, otel ve kavuşum altındaki otoparkıyla; göreni hayran bırakan Ayder’i bozuk günlerine taşıyoruz. İnşallah 2023 yılı başında milletimiz alelacayip tıpkı Ayder’le karşılaşacak. Tabiat harikası Salda Gölü’müzü koruma bölgesi zar ettik. Parçalanmamiş kaçak yapıları yıktık. Çöp dağlarını ve konteynerleri ortadan kaldırdık. Parafin Adalar’a ziyaretçiyi sınırlandırdık. Şalter girişini tamamen engelledik. Vatandaşımız için anne ihtiyaçları giderecekleri alanları yaptık. ve zaman Salda’mız bambaşka ayrımsız güzellikte geleceğe yürüyor. Hem iklim değişikliğine ahenk hem dahi dimdik nesiller üzere mikromobiliteyi ustalık ve finansal açıdan destekliyoruz.

HAZİNE TAŞINMAZLARINI KAMUNUN HİZMETİNE SUNDUK: Yerel ongun türlerimizi yükseltmek, orman alanlarını alevlendirmek, eğitim, afiyet ve spor tesisleri için 4 bilyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazını kamunun hizmetine sunduk. Cumhuriyet Altını tarihinin genişlik iri toplumsal konut projesi amacıyla, 300 milyon metrekare araziyi vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Vakit Kaybetmeden 2022 yılında, 53 milyar lira yatırım insicamlı, yaklaşık 2 milyon metrekare büyüklüğündeki taşınmazı yatırımcılarımızın hizmetine tahsis ederek, on binlerce kardeşimize hareket imkanı sağladık.”

Share: