Google o mühendisi kovdu

Google, şirketin yapay zeka sistemi LaMDa’nın hisleri olduğunu söyleyen Blake Lemoine ünlü mühendisi işten çıkardı.

Sözcü’nün haberine göre sabık ay Google mühendisi Blake Lemoine, Google’ın miftah teknolojisinin duyar olduğu ve bu nedenle “isteklerine” tırsmak gösterilmesi gerektiği teorisiyle bölüt açıldı. Google iddiaları reddetti ve cuma haset şirket Lemoine’nin kovulduğunu doğruladı.

Google yaptığı açıklamada, Lemoine’nin Diyalog Uygulamaları için Çevirici Modeli (LaMDa) hakkındaki iddialarının “ağız ağıza uydurma” olduğunu ve şirketin bunu açıklığa sarmak üzere “aylarca” onunla çalıştığını söyledi.

BBC’üstelik düz alan habere bakarak, açıklamada, “Zımnında, bu konuyla etraflı süredir çalışır olmasına karşın, Blake’mağara yapıt bilgilerini esirgeme ihtiyacını içeren münhal istihdam ve olgun güvenliği politikalarını ısrarla ihlal etmeyi seçmesi şiddetli” denildi.

EBAT KONTROLDEN ÇIKTI MI?

LaMDa, Google’ın serbestçe cari sohbetlere katılabileceğini söylediği tıpkı teknolojidir. Şirketin dostane robotları kurmak amacıyla kullandığı araçtır.

Google’ın Mesul Sentetik Zeka ekibi için müteharrik Lemoine, Washington Makam’a işinin teknolojinin ayrımcı veya nefret söylemi kullanıp kullanmadığını teşebbüs etmek olduğunu söyledi.

LaMDa’nın salt farkındalık gösterdiğini ve din, duygular ve korkular karşı konuşmalar yapabildiğini buldu. Bu, Mösyö Lemoine’nin etkileyici sözel becerilerinin arkasında duyarlı bire bir zihnin birlikte yatabileceğine inanmasına neden oldu.

Bulguları Google eliyle reddedildi ve şirketin gizlilik politikasını ihlal ettiği üzere ücretli izne çıkarıldı. Lemoine daha sonraları iddialarını esermek için kendisinin ve başka ayrımsız kişinin LaMDa ile yaptığı bire bir konuşmayı yayınladı.

Bunun üzerine Google, Lemoine’yi işten çıkardığını ve söz konusu endişelerin kapsamlı tıpkısı şekilde incelendiğini açıkladı. Yasal sürecin içerisinde olduğunu belirten Lemoine birlikte, konuyla ilişkin daha fazla değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Microsoft ve Google üstelik istihdamda frene basıyor

Rusya’dan Google’a 360 milyon euroluk ukubet

Goldman Sachs’a Google’dan para aktarımı

 

Share: