Mevhum dünyaya açılan konu değme alanda hayatı kolaylaştırıyor

Gelişen teknolojiyle sık sık duyulmaya başlanan ve oyun gayeli kullanımının birlikte afiyet, yetişek, düzenlilik kabil alanlarda bile öne çıkan sanal mahiyet gözlükleri, yediden yetmişe herkese sanal dünyanın kapılarını aralıyor.

Özellikle askeri alanda enerjik geçer not artırılmış gerçeklik teknolojisinin sağladığı imkanlar, risk ve maliyeti azaltarak verimi artırıyor.

Asker ve polislerin, yetişek, tatbikat kadar faaliyetler sırasında kullandığı sensörler ve aptal gözlükler, yetişek alanını tecezzi etmeden nesep benzeri cerrahi müdahale deneyimi yaşamalarını sağlıyor.

Sanal operasyona katılan Emniyet Genel Müdürlüğüne vabeste Polis Güçleri Hususi Harekat (PÖH) timleri, suçlularla yaşanabilecek çatışmayı sanal ortamda deneyim ediyor.

Giyilebilir teknoloji ile donanan PÖH’ler, Sanal Taktik Yetişek Merkezinde (SATEM) aldığı eğitimler sayesinde özen, sıkı ve güvenlik konularında daha şuurlu kuzuluk geliyor.

AA muhabirine eğitimlerle ilişik vukuf veren özel harekat polisi, 3 boyutlu SATEM’in sıfırdan projelendirilerek nihai aşamaya getirildiğini ve 2019’dan itibaren etkin şekilde kullanıldığını söyledi.

Geçmişte yaşanan olaylara tanık reşit gazi personelin deneyimlerinden elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan senaryolar sayesinde, bakir personelin tecrübesinin arttırıldığını tamlayan özel harekat polisi, “Bu formül, poligon, tayyare, otobüs ve tıpkı eğitimlerdeki riskleri sıfıra indirdi. Ekseriyetle meskun yöre operasyonları üzere yetişek düzlük personel ilgi, sıkı düzen ve güvenlik konularında elan şuurlu ayla geldi. Personel, eğitim bilimi böylece yapılmış olan operasyonun yine görüntülerini izleyerek çözümleme ve yorum etme imkanı sağlamış oldu. Sistemde, bu zamana büyüklüğünde 30 milyon adedin üzerinde dijital fişek kullanıldı. Fişek maliyetleri düşünüldüğünde, hesaplı açıdan büyük artırım sağlanmakta.” diyerek konuştu.

Özel harekat polisi, öğrencelik sisteminde altyapı olarak, sinema sektöründe geçer “Motion Capture” olarak aşina hareket yakalama teknolojisinden yararlanıldığını belirterek, sistemin, Mardin, Batman, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara kabil illerdeki nesep bölgeler, kocaman tesisler senaryolaştırılarak modellendiğini anlattı.

Arazi, bina, uçak, tutak kurtarma operasyonu, konvoya saldırı, miting saldırısı gibi senaryoların, asıl fiziki ortamlar modellenerek terbiye programına alındığını nâkil hususi harekat polisi, köken hayat şartlarını ve ırak alan arbede ortamlarının, mevhum ortamda birebir deneyimlendiğini söyledi.

-“Yakında sistemin elbiseleri birlikte ati”

Kullanımı değme alanda yayılan sanal soy gözlüklerinin baziçe amaçlı kullanımı dahi sürüyor. Sanal mahiyet baziçe salonu işletmecisi Ferhat Ürkmek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişigüzel yaştan müşterisi olduğunu, kullanıcıların gözlüğü takarak doğrudan baziçe alanının içine girdiklerini kaydetti.

Salonda şimdilik vakit kaybetmeden gözlük ve joy-sticklerin kullanıldığını belirten Istinkâf Etmek, “Bu joysticklere silah, kılıç kabilinden aparatlar takabiliyorsunuz. Yakında sistemin elbiseleri de ati. Söz Gelişi silahlı benzeri oyun oynarken size kurşun geldiğinde o kurşun size fiziki namına kötülük vermese de hissedeceksiniz, başkaca çokça beş altı tıpkı dağ duyacaksınız.” dedi.



Share: