Mühendisler mülhak göstergelerinin artırılmasını istiyor

Hükümetin başta 3600 ek belirti olmak için tıpkısı çokça meslek grubunun sağlık kalemlerinde düzenlemeye gitmesi mühendisleri üstelik beklenti içerisine soktu.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Erzurum Havza Başkanı Harita Faziletli Mühendisi Bülent Sebep, “Ayrımsız ülkede mühendise hangi büyüklüğünde değer veriliyor ve derece görüyorsa, o büyüklüğünde üretime ve teknolojiye ehemmiyet veriliyor demektir.” dedi.

Haklarda düzeltme yapılmalı

Birçok çığır grubunda aylık iyileştirmesi yapılırken, mühendislerin sesi soluğu çıkmıyor diyerek onları ayn ardı etmenin akıllıca aynı yaklaşım olmadığını rapor fail Yıldırım, “Amme hizmetlerinin hesabına getirilmesinde kamuda müteharrik mühendis, mimar ve kent plancılarının cümle hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesi sürecinde balaban görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ülkenin kalkınması ve gelişmesi için az çok şanlı sorumlulukları göğüsleyen beceri hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve kent plancılarının çalışırken ve mütekait olduklarında, haklarında ıslah yapılması benzeri zorunluluktur.” dedi.

Mühendis sahipsiz, çorlu ve küskün

Hükümetin benzeri çokça derin soruna halk attığını ve cesaretle bu sorunların üzerine gittiğini anlatım fail Başbuğ Yıldırım, “Ancak hangi yazık ki, mühendis iyesiz, mühendis dertli ve mühendis soğuk. Zira mühendisler unutuldu. Hükümet kamuda çalışan mühendislerin faaliyet koşulları, görevde yükselmeleri, atamaları ve maaşlarına iyileştirmelerde bulunmalıdır. Antrparantez, yeni mezun mühendislerin amme kurumlarındaki atama kontenjanları da artırılmalıdır.” diye konuştu.

Son yıllarda kamuda değişik statülerde müteharrik mühendis, mimar ve kent plancılarının soylu erki ve içtimai hakları açısından satın alma güçlerinde şişman kaybolma hissettiğine vurgu eden Saika, kamudaki maharet personelin çalışırken aldıkları ücretlerin erimesinin yanı sıra emeklilikleri ile ilgili hakları birlikte ayrıksı amme görevlilerine göre düşük kaldığını kaydetti.

Ek göstergede genişlik az 4800 beklentisi

Mühendislere aldıkları nazik sorumluluğun karşılığı yerine külfet adı altında verilecek yeni tıpkısı ödeme kaleminin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Başbuğ Bülent Sebep, şunları kaydetti:

“İstenilen haddinden fazla madde değil, çabucak mühendislerin hakkı olanın verilmesidir. Kamuda çalışan mecmu personel içerisinde beceri hizmetler sınıfına tabi kamu çalışanı sayısı yüzde 5-6 düzeyindedir ve bu taleplerin karşılanması ülkemizin altından kalkamayacağı finansal ayrımsız yükü oluşturmamaktadır. Kamuda etkin tıpkı mühendisin mahiye adına hakimin doktorun 3’te biri, 4,’te biri maaş alması nereden baksanız etik olmadığı açıktır ve bu durumun ivedili yerine düzeltilmesi gerekir. Mesleğimize, emeğimize, haklarımıza eş çıkıyor, sorunlarımızın, taleplerimizin çözülmesini bekliyoruz. Yapılan ilişik 600 belirti ile Mühendisler, şimdilerin yer işyar pozisyonuna düşürülmüştür. Kerem Memurları Kanunu’nun 43. Maddesinde tanımlanan ilişik göstergeleri derecelere bakarak farklılık göstermektedir. Mühendis, mimar ve site plancılarının aldıkları munzam gösterge diğer patika sınıflarına bakarak berenarı düşük kaldığı kadar emeklilik aylıklarını birlikte etkilemesi nedeniyle maaşlarının bağan belirlenmesine illet olmaktadır. Kamuda maharet hizmetler sınıfında kayran alan mühendis, mimar ve site plancılarının ek göstergeleri tıpkısı, yer düşük 4800 bildirme faziletli 6400 olacak şekilde yükseltilmelidir. Özel bakım puanları düzenlenmelidir. Mühendisimiz kıymetsizleştirilmemeli, mühendislikten tekessür inikat derdine düşürülmemelidir. Ülkemizin kalkınması hayat standartlarının kolaylaştırması ve iyileşmesi amacıyla projeler hazırlayan mimar ve mühendislerin emekleri ile gerçekleşiyor. Gelişigüzel tip yatırımın baş aktörleri bu insanlar amma türe ettikleri maaşı alamıyorlar. Kıtlık ve zaruret sınırı temel alınarak mühendis, mimar ve kent plancılarımızın maaşlarında ve zahmetli aylıklarında üstelik ivedilikle düzeltme yapılarak 4800 ve 6400 ek göstergeye yükseltilmeli, mühendis, mimar ve şehir plancılarımız hakları olan iyileştirmelerle bu kazançlı buut bile çözüme kavuşturulmalıdır. Küsurat ev ve imal işlerinin maliyetlerine bakılırsa, azade meydan projelendirme yaparak müellifliğini üstlenen mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızın enflasyon karşısında hazırladıkları ve kontrol ederek tamamladıkları projelerinde çevre karşısında ezilmektedir. Aynı an ilk bu hususlarda düzenlemeler yapılarak haklarımızın, taleplerimizin karşılık bulmasını istiyoruz.” – ERZURUM

Share: