‘Sonsuzluk Merdiveni’ kazısı uzadıkça uzuyor

– ‘Sonsuzluk Merdiveni’ kazısı uzadıkça uzuyor

Kazılarda sakim kilometre uzunluğunda ortaya çıkartılan merdivenin nerede sonuç bulacağı iptila konusu

ADIYAMAN – Perre Antik Kent’in ‘Sonsuzluk Merdiveni’ kısmında süren kazılar sakat kilometreye uzunluğa ulaştı. Kazılar devam ettikçe, merdivenin nerede akıbet bulacağının merakı henüz birlikte artıyor.

Perre Antika Kentte ki ‘Sonsuzluk Merdiveni’nde devam eden kazılar tüm hızıyla sürüyor. Bitmeme fail kazılarda bu güne büyüklüğünde tahminî kalık kilometrelik düz ortaya çıkartıldı. Kazılarda 450 aşama ve basak uzantısı meydan olan çıkartıldı. Merdivenli yapı üstünde çeşitli mezar odaları ahit yüzüne artık.

Perre Antika Kentin yerleşme yeri kısmından başlayan merdivenli yapı, dağın üstüne kadar uzadı. Buradan Yıldız günindi yönüne ilerleyici merdivenli yapının sonu gelmedi. Yapılan kazılar devam ettikçe, merdivenin nerede akıbet bulacağı ve böylecene ne kabil bire bir yapıyla karşılaşılacağı iptila ediliyor.

Perre Antik Kentin üç bölgesinde süren kazılar sürerken, ziyarete gelen yerel ve ecnebi turistlerde Perre’ye hayran kalıyor. Gelişigüzel yıpranmamış aynı günde yıpranmamış yerlerin çevrim yüzüne çıkartıldığı Perre Antik Kent’e seçme geçen devir daha çok seyyar geliyor.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Parafin, merdivenin nereye büyüklüğünde uzayacağını kestiremediklerini belirterek, “2009 yılında yapmış olduğumuz kazılarda merdivenli basamağın kısaca 50 metresini ortaya çıkartmıştık. 2019 yılında yeniden bu merdivenli kısımda kazılara başladık. 2022 yılına geldiğimizde ise kısaca 500 metre olarak açığa çıkarttık ve 450 basamak ortaya imdi. Tabi bu merdivenin galiba kısımları birer metre, muhtemelen kısımları meydan şekilde gidiyor. Bu mezarlık alanda ise esasen cesim kişilere ilgili oda mezarları ortaya bundan sonra ve çeşitli buluntular burada ortaya çıktı. Devam eden kazılarda, bu sonsuzluk merdiveni dediğimiz alanda merdivenin nereye gideceğini bibi kestiremiyoruz” dedi.

Perre Antik Kenti ikinci misil görmeye gelen Seyyar Gamze Şanslı, “Daha önce üstelik gelmiştim amma herhangi bir seferinde yeni yerleri görüyorsunuz. Çok etkileyici, çok fena hâlde. Kullanılmamış çalışmalar haddinden fazla adamakıllı. Elan aşkın aktarılma yüzüne çıksa çokça elan etkileyici olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ankara’dan mevrut Seyyah Ayşin Cebeci ise çok etkilendiğini kaydederek, “Perre Anti Kentten haddinden fazla etkilendim. Bu büyüklüğünde beklemiyordum. Turda yoktu amma zamanımız olduğu için geldik. Herkese burayı görmelerini tavsiye mektubu ederim” şeklinde konuştu.

Share: