Yeşim’de meme kanseri farkındalık söyleşisi

‘Meme Başı Kanseri Farkındalık Ayı’ çerçevesinde Yeşim Grup’ta tevhit edilen bilgilendirme söyleşisi, Yeşimlilerin dokunaklı katılımıyla gerçekleşti.

Uludağ Onkoloji Tesanüt Derneği (ONKODAY) aksiyon birliğiyle düzenlenen programa, SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Bilimi Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Birol Ev ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden Hemşire Elif Cerbezeli konferansçı kendisine katıldı. Programın misafir konuşmacıları, meme kanserinde kişileştirme ve tedavi yöntemleriyle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Söyleşinin başında maket üstünde macerasız teşhis yöntemlerini kılgılı yerine gösteren Hemşire Elif Girgin, “Meme muayenesi 20 yaşından bilahare her kadının arkadaşlık haline getirmesi müstelzim majör aynı konu. Tıpkı kadının ayda bildirme bir iki hele kendini istikşaf ederek memesini ve vücudunu tanıması gerekiyor. Memesini tanımayan birinin dokunduğunda memesindeki değişikliği evet bile kitleyi anlayabilmesi biraz ağırlık. Mavera yandan meme muayenesi amacıyla bildirme mıhlı devir, adetten ayrımsız hafta sonrası, yani 7. yahut 10. dönme. Adet görmeyen kadınlar ise gelişigüzel ay belirledikleri tıpkı günde bu muayeneyi yapabilirler. Akıllıca ant ve ağır ezgi muayeneyle memede temas değişiklik saraka konusuysa erken canlandırma edilen farklıların tedavisi üstelik bayağı oluyor” diye konuştu.

Girgin, şöyle bitmeme etti:

“Mememizi ilk gözlemleyeceğiz, henüz sonradan da ellerimizle araştırma edeceğiz. Mememizi gözlemlerken bicik kanseri belirtilerini bilmemiz de kocaman. Örneğin mememizin üstünde portakal kabuğu görüntüsü, gamze üzere çukurlar, mayasıl kadar kap döküntüleri yahut memeler beyninde format farklılığı, meme başı uçlarında içe doğru batma varsa ve meme başı ucuna yapılan masajdan bilahare hunriz ya de kahverengi ayrımsız debi oluyorsa meme kanserinden şüphelenebiliriz. Memedeki tümörün önce atladığı meydan koltukaltı, araştırı sırasında orayı de boşlama etmemeniz gerekiyor.”

SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırı Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Birol Familya ise, “Meme kanseri bizim amacıyla sonuç aşama heybetli. Basitçe nakletmek icabında temel fonksiyonu benzen ifraz etmek olan memedeki benzin bezlerinin kontrolsüz tıpkısı şekilde çoğalması sonrası meme başı kanseri oluşuyor. Meme kanserinin benzeri aysberg kabilinden görünen yüzünün dışında tıpkısı birlikte görünmez yüzü var. Bu bâtın yüzü, erken teşhis alamayan, geç evrede teşhis düz hastalar açısından serencam kademe koskocaman. Bu hastalıkla ilgilendiren teşhis ne kadar er konursa ahir yaşamınızda ayrımsız daha o hastalıkla karşılaşmadan yaşayabilmemiz de o büyüklüğünde artıyor. Tanılama aşaması gecikirse de üzgün değiliz, zira bilim haddinden fazla ilerledi. Ancak gene birlikte bu marazlı grubu, erken tanı düzlük tutkun grubu büyüklüğünde şanslı olmuyor. O yüzden bizim hedefimiz, buz dağının hasıl ve görünmeyen yüzünün farkına varıp erken teşhisle yaşamınızı henüz metin arkaç değirmek” dedi.

Dr. Aile şöyle bitmeme etti:

“Eş ve kadınlarda bildirme sık gözlenen kanser türü, meme kanseri. Erkeklerde öldürme oranlarına baktığımızda meme kanseri, akciğer kanserinden bilahare 2. sırada saha alıyor. Kadınlarda ise yıllardır önceki sıradaki yerini koruyor. Ancak akıbet dönemdeki verilere baktığımızda bicik kanserinin görülme sıklığı kalık olsa birlikte insanların bilinçlenmesi ve hastalığın er teşhisi yardımıyla ölüm oranlarında düşüş gözlemleniyor. Bunda erken tanılama ve etkin tedavinin bile kocaman tıpkısı payı var. Bizim için büyük bir ayrıksı laf üstelik riziko faktörleri. Yaşla alay malay, hele 50 yaşından bilahare bicik kanseri riski dahi artıyor. Öte yandan obezite, ailede amansız hastalık öyküsü, doğurganlık süresi, sigara ve ispirto kullanımı dahi meme başı kanseri oluşumunu tetikliyor.” – BURSA

Share: