Virüs savar Araban sarımsağı üzere idraksiz sayım başladı

Virüs savar Araban sarımsağı için vurdumduymaz tadat başladı

Yeşeren Araban sarımsağında 40 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor

GAZİANTEP – Gastronomi kenti Gaziantep’in Araban Ovası’nda yetiştirilen ve ilkin korona kalkışmak amacıyla birlik virüslere alın etkisi bildik Araban sarımsağında hasat amacıyla gabi tadat başladı. Son yağışlarla gelişigüzel yeşeren Araban sarımsağında, Mayıs ve Haziran aylarında yapılacak hasatta 40 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor

Gastronomi kenti Gaziantep ilkin tutmak üzere Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan ve aromasının yanında afiyet açısından üstelik faydaları saymakla zevalsiz Araban sarımsağı için üreticiler anlayışsız sayıma başladı. 2022 yılının bitimine eyyam kala Araban Ovası’ndaki sarımsak tarlarında kâin olgunlaşmamış otlar temizlenirken, bölgede yağan serencam yağmurlarla gelişigüzel hem üreticinin umutları hem dahi sarımsaklar yeşerdi. Çimlenmenin arttığı ve boy vermeye başlayan sarımsaklarda ilk hasat Mayıs ayında, serencam hasat ise Haziran ayında yapılacak. Mayıs hasadında tarlalardaki yeşil sarımsak toplanırken, Haziran ayında ise sıska sarımsak hasadı yapılıyor.

“9 ay boyunca baylan tıpkı süt kuzusu üzere büyütülüyor”

Araban Ovası’ndaki sarımsak ekili alanlarda incelemelerde mevcut Araban Ekincilik Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, sarımsağın baylan tıpkısı bebek kadar 9 ay boyunca deste ve mücahede istediğini belirtti. Türkiye’nin kâh bölgelerinde sarımsağın teşrinievvel ile hasat arasındaki zamanın 5 kamer olmasına rağmen Araban sarımsağının ise 9 kamer boyunca yer altında kaldığını tabir fail Altun, “Araban sarımsağı şımarıklık tıpkısı çağa kabil 9 kamer süresince bakımı yapılıyor, besleniyor ve hamle hamle büyüyor. sair bölgelerde yetiştirilen sarımsak 5 ayda hasat ediliyorken araban sarımsağı ise 9 ay kadar ince tıpkısı süre yerey altında kalıyor. Bu birlikte nazik diş yapısı, tadı, araması kabil bir nice anlamda balaban ve müspet faydalar sağlıyor. İçerisindeki çinko, magnezyum kadar mineraller ile muafiyet sistemini kuvvetlendirerek, antioksidan özelliği ile heybetli onma kaynağı oluyor. Coğrafi tescili ve kalitesi ile dünyaya kendisini kanıtlayan Araban sarımsağı, esbak yıllarda olduğu gibi hem kullanıcısının hem bile üreticinin yüzünü güldürüyor” dedi.

25 bin dönümden 40 bin titrem hasat bekleniyor

Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzdelik 25’nin Araban Ovası’ndaki sarımsak üreticisi marifetiyle karşılandığını tamlayan Altun, bu sene da geçen seneki kabilinden 25 bin dönüm alanda sarımsak ekimi gerçekleştiğini kaydetti. Altun, bu sene 25 dönüm alanda ekimi yapılan sarımsaktan 40 bin titrem rekolte beklendiğini kaydetti. Altun, “Araban Ovası’nın eli nimetli topraklarında şuurlu çiftçilerimiz yoluyla yetiştirilen Araban sarımsağımız, bu sene önceki yıl olduğu kabilinden 25 bin dönüm alana ekimi yapıldı. Gine geçen yıl kim üzere 40 bin ton cılız sarımsak hasat etmeyi bekliyoruz. Değme yıl bin benzeri çile ve faziletli ömre bedel bakımı ile 9 aylık ayrımsız sürecin ardından sofralara mevrut sarımsağa güzeşte yıla bakarak bu sene daha çok istem olacağını düşünüyoruz. Seçkin yıl kalitesi ve sağlığa faydası zımnında müşteriyi, bereketi ile da üreticiyi güldüren sarımsağın, 2023 yılında dahi hem vatandaşın hem bile çiftçinin yüzünü güldüreceğini düşünüyoruz” diyerek konuştu.

Share: