Uzmanı uyardı: Türkiye’de 40 gözyaşı üzerinde KOAH görülme oranı acun ortalamasının üzerinde

KOAH’ın görülme sıklığının dünyada 40 yaş üzerinde sayı farkı yüzdelik 11.7 iken Türkiye’da ise yüzdelik 19.1’e sâdır oranlarda bildirildiğine ilgi çekici Döş Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Ceylan, “Günümüzde tamam dünyada 3. ölüm nedeni haline mevrut KOAH, cümle ölümlerin üstelik yüzde 5.5’inden sorumludur. Türkiye’bile solunum sistemi hastalıkları zarfında sunma kalın tanıdık 3. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzdelik 61.5’i KOAH nedeniyledir” uyarısında bulundu.

KOAH’ın Süreğen (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığının başlangıç harflerinden oluşan tıpkısı özet olduğunu anlatım eden Medical Park Yeri Göztepe Sayrılarevi Kompleksi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Ceylan, “KOAH, kan yollarında mikrobik olmayan iltihaplanmaya ilişkin oluşan ilerleyici tıpkı akciğer hastalığıdır. Sunma balaban nedeni sigara bağımlılığıdır. Başka nedenleri ise mesleksel deformasyon (maden ve metal işçiliği, erişim sektörü, odun ve kağıt imalatı, çimento, tahıl ve oluşum işçiliği üzere), genetik hastalıklar ve gelgel kirliliğidir” şeklinde konuştu.

BU 8 BELİRTİYE DİKKAT

Prof. Dr. Ceylan, KOAH hastalığının arz balaban belirtilerini şöyle sıraladı:

“nefes darlığı, geçimsizlik, göğüste tekâsüf, öksürük-balgam, yoğun solunum yolu enfeksiyonları, fütur, halsizlik, müstakbel dönemde kilo kaybı, kadem bileklerinde şişme, Morarma (ağız, göz ve tırnak çevresinde).”

SİNSİCE İLERLİYOR

KOAH’ın muayyen bir seviyede mihman akciğer hasarı oluşuncaya kadar sıklıkla belirti vermediğini belirten Prof. Dr. Ceylan fakat âraz gözlendikten sonraları, hastalığa illet olan sigara ve mesleki faktörler bırakılmazsa hastalığın ilerleyerek müzminleştiğini ve hastanın daim semptomatik kuzuluk geleceğini söyledi.

TÜRKİYE’DE 40 GÖZYAŞI ÜZERINDE GÖRÜLME SIKLIĞI ELAN FAZLA

KOAH’ın kısaca 20 sene günde bir paket sigara içme sonrasında 40 yaş civarında ortaya çıktığının altını çizen Prof. Dr. Ahu, “KOAH’ın görülme sıklığı dünyada 40 yaş üstü ortalama yüzde 11.7, Türkiye’da ise yüzde 19.1’e sâdır oranlarda bildirilmiştir. Günümüzde Türkiye’birlikte kısaca 5 milyon KOAH’lı hasta bulunmaktadır” dedi.

TÜM ÖLÜMLERİN YÜZDE 5’İNE KOAH ILLET OLUYOR

KOAH’ın yılda 3 milyon kişinin ölüme sebep olduğuna ilgi calip Prof. Dr. Ahu, “Günümüzde kül dünyada 3. ahiret yolculuğu nedeni haline gelen KOAH, parçalanmamış ölümlerin da yüzde 5.5’inden sorumludur. Türkiye’bile solunum aygıtı hastalıkları süresince genişlik yoğun tanıdık 3. ahiret yolculuğu nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61.5’i KOAH nedeniyledir” ifadelerini kullandı.

KOAHLILARDA 10 YIL İÇİNDE AKCİĞER KANSERİ RİSKİ 5 KAT YÜKSEK

Son yıllarda kötü ve yaman ürünlerinin kullanımındaki artma, irritan ve kimyasal maddelere maruziyetin daha er yaşlara inmesi ile almanak KOAH tanısı konan tutkun oranının de acul tıpkısı şekilde arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ahu, hastalığın kanserle ve gayrı hastalıklarla ilişkisi konusunda ise şunları söyledi:

“KOAH’ın akciğer kanseri ile mümasil ilişkisini kesme adına bilinmektedir. KOAH hastalarında 10 sene içerisinde akciğer kanseri evolüsyon riski 5 bitirme henüz yüksektir. Ayrıca KOAH konjestif duygu yetmezliği, pulmoner emboli, akciğer enfeksiyonları, batar, pnömotoraks (akciğer sönmesi) üzere hastalıklara dayanç hazırlar evet bile tetikler.”

KOAH’DAN SAKINMAK İÇİN 8 ALTIN ÖNERİ

Prof. Dr. Ahu, KOAH’dan korunmanın 8 anne prensibini ise şöyle anlattı:

“Kötü kullanımının önlenmesi ve bırakılması, bağırsak ve dış düz gelgel kirliliğinin önlenmesi, mesleksel maruziyetin önlenmesi, eğlenceli fiziksel etkinlik (haftanın 5 günü itidalli yoğunlukta arz az natamam saat), uyumlu hekim kontrolü, tartılı-ağır ezgi beslenme, grip ve batar aşıların ahenktar yapılması, ferdî hijyen beraberinde zayıf insanlardan ırak ara vermek.”

TEDAVİ YOLLARI

KOAH tedavisinde öncelikle hastanın şikayetlerini azaltmak, hayat kalitesini arttırmak ve hastalığın ilerlemesini durdurmanın hedeflendiğinin altını çizen Prof. Dr. Ceylan, günümüzde KOAH’ı tekmil iyileştirebilecek ayrımsız tedavi bulunamadığını fakat aşağıdaki önerilerle hastalığın mehabetli derecede taharri altına alınabildiğini söyledi:

“Solunan müstevi havasının temiz tutulması, sigara içiminin bırakılması, günlük ahenktar fiziki etkinlik, enflüanza ve zatürre aşıların düzenli yapılması, hastaya verilen ilaçların ağır ezgi ve akilane kullanılması. Dem açıcı ya da bronş ve akciğerdeki mikropsuz yangı için verilen antiinflamatuvar ilaçlar, balgam söktürücüler, grip batar aşıları, idman, teneffüs rehabilitasyonu, oksijen tedavisi, alfa 1 antitiripsin (bazı güzel hastalarda), girişimsel-cerrahi otama (termal buhar ablasyon yöntemi, büllektomi, akciğer volüm azaltıcı cerrahi, akciğer nakli), evgin durumlarda hastanede muteber tedaviler.”

KOAHLILAR KAMIŞ ARALIKLARLA VE IZ GIDALARLA BESLENMELİ

Tedavide ara sıra yardımcı tedbirlerin de işe yarayabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ahu,

“Sık aralıklarla ve rastgele öğünde az miktarda yeme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yiyecekler çıktı yapişkan gıdalardan oluşmalıdır. Hazımsızlığa ve gaz şikayetlerine hastalık olabilecek yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bol nakit tüketilmelidir. Aşkın kilodan kaçınılmalıdır. Içki darlığının şiddetlendiği zamanlarda dudakları büzerek dem yavaşça dışarıya üflenmelidir. Ağır Ezgi yol ve teneffüs egzersizleri yapılmalıdır. Bunaltıcı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Antipatik ve hava kirliliğinin fazla olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır” şeklinde konuştu.

KOAH tedavisinde kullanılmamış gelişmelerin birlikte olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ceylan, günümüzde kullanılan tedavi yöntemlerine ilişik adına İnterlökin 5 (İL-5) tedavisi, temel hücre tedavisi çalışmalarının bitmeme ettiğini anlatım etti.

Share: