Türkiye’de prematüre veladet oranı artıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Acunaş, Türkiye’bile gelişigüzel 100 bebekten 15’inin prematüre doğduğunu söyledi.

Acun Erkendoğan Haset dolayısıyla TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yavru Sağlığı Anabilim Dalı’nda planlı etkinliğe, erkendoğan doğan ve sağlıklı tıpkısı şekilde hayatını sürdüren füru, aileleri ve esenlik çalışanları katıldı.

Prof. Dr. Acunaş, burada yaptığı konuşmada, 37 gebelik haftasını tamamlamadan doğan bebeklerin prematüre kendisine tanımlandığını, bebek ne kadar erken doğarsa sorunların ona ilişkin kendisine arttığını belirtti.

Acunaş, Acun Erkendoğan Haset’nün prematüre doğumlar ve sonraki sürecin anlaşılması açısından mehabetli ayrımsız farkındalık haset olduğunu anlatım etti.

Erkendoğan doğan bebeklerin çokça el ve can bir sürecin ardından birey tutunduğunu dile getiren Acunaş, “Hepimizin amacı bu bebeklerimizi hayatta tutabilmek ve sorunsuz yaşamasını hatırlamak. Mesail beş altı değil, çokça print süreçlerden geçiliyor. Bu süreçte şişman emek veren keyif çalışanlarını kutluyorum.” dedi.

Erken mevlit görülme oranının arttığını belirten Acunaş, şunları kaydetti:

“Türkiye’bile rastgele 100 bebekten 15’i prematüre doğuyor, bu mehabet anbean birlikte artıyor. Yüzde 11’lerdeydi, günümüzde yüzde 15’lere akıllıcasına çıktı. Çünkü yardımlı tenasül teknikli, tulum çağa kadar teknikler her an artıyor. Şu anda arz balaban süt kuzusu ölüm nedeni. Yenidoğan ölümlerinin evvel sırasında erkendoğan bebeklerin sorunları ortaya çıkıyor. Hayat sınırımız 23 hafta, genişlik riskli kol 32 haftadan evvel doğan bebekler. 30 haftadan önceki doğduysa risk imdi artıyor.”

Prof. Dr. Acunaş, annenin bulunan hastalıklarının prematüre tevellüt riskini artırdığını, gebelik sürecinde sigara içilmesinin prematüre doğum ihtimalini yükselttiğini sözlerine ekledi.

Share: