Trabzon’da “Uluslararası Karadeniz’de Bahir Çöpleri Sempozyumu” başladı

Karadeniz Maharet Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Bahir Bilimleri Fakültesi’nin sülale sahipliğinde gerçekleştirilen “Arsıulusal Karadeniz’da Deniz Çöpleri Sempozyumu” başladı.

Türkiye’nin birlikte Romanya, Gürcistan ve Bulgaristan’ın eş olduğu Avrupa Birliği (SU) destekli “LitOUTer” projesi kapsamında KTÜ Osman Turan Hars ve Kongre Merkezi’nde planlı sempozyumda, deniz çöpü kirliliğinin kaynakları, deniz çöpü konusunda eğitim bilimi ve bilinçlendirme çalışmaları, deniz çöpüne ait mevzuat, yönetsel nitelik ve uygulamalar, deniz çöpünün ekolojik, iktisadi ve sosyo kültürel etkileri ele alınacak.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, projeyle ilişkin iki çağ süresince kentte bazen sempozyumlar düzenleneceğini söyledi.

Bu soy sosyal rehavet, farkındalık oluşturacak projelerle alakalı yapılacak çokça şey olduğuna dikkati çeken Ustaoğlu, şöyle devam etti:

“SU projesi olan bu LitOUTer, kıtipiyoz haddinden fazla manidar ayrımsız proje. Diyoruz ya ‘Temas canlının bir dirim hakkı vardır.’ İşte bu bahir canlıları üzere dahi meri, karadaki canlılar için dahi makbul, bizler amacıyla üstelik muteber. Değme canlının hayat hakkını tabiri caizse tehdit fail gelişigüzel şeyle çabalamak bile bizim anne görevimizdir. İşte bahir çöpleriyle uğraş noktasında de böyle.”

Ustaoğlu, proje kapsamında yapılacak çalışmaların çokça anlamlı olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde tıpkısı taraftan ekosistemimizi tehdit eden bu makule atıklarla ilgili bire bir derinti ayrımlı projeler ülkemizde uygulanmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanımızın eşi hanımefendi Emine Erdoğan himayesinde hesaplı rate atılmış projesi bile bunlardan birisi. Tekrar diğer yandan farklı projelerle hepimizi zılgıt fail, canlıları zılgıt eden, tabiri caizse yaşam hakkımızı tehdit eden seçme tür atıkla savaş hepimizin ana görevi.” diye niteleyerek konuştu.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı dahi projenin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kıyılardan sefine ve bir bahir araçlarından, akarsulardan taşınan ve yüzdelik 80’ine yakını denizde 500 yıldan fazla bozulmadan kalabilen plastiklerden oluşan merhametsiz atıklar okyanuslarda olduğu kabil Karadeniz’birlikte aceleten artmaktadır. Bu sorunun çözümünde amme idareleri, hür teşebbüs ve STK’ların gelişigüzel çalışması gerekmektedir. LitOUTer projemiz darülfünun, amme hür teşebbüs ve STK aksiyon birliğiyle hesaplı denk tıpkısı projedir.”

“Projemiz 4 mevki 6 ortakla gelişigüzel akseptans gördü ve 28 aydır uyguluyoruz”

Proje Koordinatörü KTÜ Akademisyen Doç. Dr. Ateşli Erüz birlikte AB desteğiyle hesaplı LitOUTer kapsamındaki “Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma, Araştırı ve Sosyal Farkındalık Projesi” üzerine bilgilendirmede bulundu.

KTÜ Bahir Bilimleri Fakültesi namına 10 yılı çok süredir deniz çöpleri üzerine iş yaptıklarını anlatan Erüz, sorunun gittikçe büyüdüğünü tabir etti.

Erüz, dereler ve göllerde birlikte güç pislik bahis konusu olduğunu kaydederek, “Biz bu projede şurası yapmaya çalıştık. Sorunu tığ bireyde çözmeye çalıştık. Bu kapsamda projemizi sunduk. Projemiz 4 talih 6 ortakla birlikte kabul gördü ve 28 aydır uyguluyoruz.” diyerek konuştu.

Avrupa Birliği bilimsel verilerine binaen Karadeniz’in hangi yazık kim Avrupa’nın sunu iz denizi olarak kabul gördüğünü belirten Erüz, şunları söyledi:

“Biz Trabzon örneğini hücre alırsak kısaca 1500-1800 gram günlük atık üretiyoruz. Bu atığın yüzdelik 80’i bir şekilde toplanıyor olsa de yüzdelik 20’si tıpkısı şekilde kontrol dışında doğaya bırakılıyor. Zımnında bu atılanların toplamı tahminî yüzdelik 1 ile 3,5’i arama edilemeden denize gidiyor. Bunu dahi topladığınızda Trabzon’birlikte yılda 3 bin titrem kabil tıpkı miktar Karadeniz’e gidiyor. Bunu hep ülkelere düşünürseniz ve Karadeniz’in etrafında 160 milyon insanın yaşadığını düşünürsek günde bu 1 gram bile olsa 160 milyon gram kabilinden bire bir devasa rakama ulaşıyor. Nedeniyle çok yavaş ve bu sadece Türkiye’bile ya de Trabzon’de değil, bilcümle kıyılarda söz konusu.”

Bu kapsamda birlikte bireysel farkındalığın önemine dikkati çeken Doç. Dr. Erüz, projeyle 5 bin kişiye direkt, 30 bin kişiye birlikte dolaylı yolla idrak imkanı elde ettiklerini kaydetti.

Avrupa Birliği Başkanlığı Finansal İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Başkumandan Öztürk ile online adına Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekân Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan’ın dahi açım konuşması yaptığı bilgi şöleni, 2 Kasım’da sona erecek.

Share: