TRABZON’DA RİSKLİ 450 YAPI İÇİN ‘YIKILSIN’ ÇAĞRISI

KARADENİZ’bile 6 ili havi ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’ çerçevesinde; bölgede 19 bin akar dere, 131 bin ark öz ile 1430 kilometre posta zehir üstünde yapılan incelemede tayin edilen riziko altındaki 1950 yapıyla ilgili yadımlama süreci bitmeme ediyor. Trabzon’de öz yatakları ve meyilli arazilerde 450 riskli çatı tayin edildiğini söyleyen Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Ofis Başkanı Ahmet Hacıfettahoğlu, “Ayrımsız an evvel belirleme edilen riskli yapılar yıkılmalı ve insanlar tehlikesiz alanlara taşınmalı” dedi.

Toptan iklim değişikliğinin etkilediği Karadeniz’üstelik yara yağışlarla alay malay fert ve dünyalık kayıplarına illet olan dominant ile heyelanlar konusunda Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Kargaşa ve Samsun’u kapsayan 15 maddelik ‘İklim Değişikliği Gösteri Planı’ hazırladı. Bu kapsamda; bölgede 19 bin akar öz, 131 bin ark öz ile 1430 kilometre el üstünde inceleme yapıldı. İncelemede, geçmiş etapta öz yatağında kâin ve iklim değişikliği dolayısıyla riziko altında olan yapıların taşınması gerektiği belirleme edildi. Nezaret aracılığıyla yapılan çalışmada, Trabzon’bile öz yatağı yakınında kâin, yeğin ve toprak kayması riski taşıyan 450 bina belirlendi. Bölgede riskli binalarda etkili 2 binden çok sülale, kentsel dönüşüm kapsamında nesir edilecek yıpranmamış konutlara taşınacak.

‘RİSKLİ BİNALAR BİR AN EVVEL YIKILMALI’

Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Yazıhane Başkanı Ahmet Hacıfettahoğlu, küresel abuhava değişikliğine bağlı adına bölgede kalan yağışların yeğin ve toprak kayması riskini dahi artırdığını söyledi. Hacıfettahoğlu, “Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Trabzon’bile öz yataklarında 450 riskli yapı belirleme edildi. Bu faaliyet şu anda bakanlığın elinde ancak henüz uygulamaya dönük aynı mesai yapılmadı. Tespiti yapılan binaların bir an önceki yıkılması ve insanların birlikte kıygın edilmeden başka alanlara taşınması önem genişlik etmektedir” diye konuştu.

‘İNSANLAR GÜVENLİ ALANLARA TAŞINMALI’

Son yıllarda bölgede mütezayit yağışların kuraklıkla ilişkili olduğunu belirten Hacıfettahoğlu, “Global iklim krizi böylece serencam yıllarda mütezayit yağışlar bölgesel adına elan fazla acı oluşturmaya başladı. Yağışlar detaylı müddet yağmayıp kuraklığa sebep oluyor sonrasında âdeta tıpkısı bölgeye çok miktarda yağış dökülüyor. Bu birlikte hem baskın ve taşkınlara hem da heyelanlara sebebiyet vererek fert ve dünyalık kaybına dönüşüyor. Vekâlet bunun önüne geçebilmesi üzere benzeri zaman önce bu binaların yıkımını sağlamalı ve buralarda kıvrak insanları güvenli alanlara taşımalı” dedi.

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerince üstelik riskli yapıların koordinatlarının belirleme edilerek bakanlığa gönderildiği, bu yapılarda yaşayanlar için arsa tahsisleri gerçekleştirilen basamak ihtiyaçları amacıyla dahi TOKİ vasıtasıyla say yürütüldüğü belirtildi.

Share: