Tescilli Şebin cevizinde hasat mesaisi başladı

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yetiştirilen tescilli Şebin cevizi, hasat sonrası münasebet sıkıntısı olmaması zımnında üreticilerin yüzünü güldürüyor.

İlçede hasadına başlanan, detaylı kabuğu ve aromasıyla öne sâdır Şebin cevizi, bati temenni görüyor. Cevizin büyük kısmı ilçedeki tesislerde bastık ve kömede kullanılarak ilişik değeri efdal ürünlere dönüştürülüyor.

Çiftçilerin heybetli dirimsel kaynakları beyninde saha alan Şebin cevizi, rekolte bir iki olsa birlikte fiyatıyla üreticiyi memnun ediyor.

Şebinkarahisar Tarım Odası Başkanı Muhlis Aslan, AA muhabirine, hasadın ilçede kestirmece 10 periyot önce başladığını, ilk teşrin sonuna kadar yükselti yüksekliğine göre bitmeme edeceğini söyledi.

Geçmiş yıllarda averaj 500-600 titrem rekolte gerçekleştiğini belirten Aslan, bu sene ilkbaharda yaşanan tuman zımnında 200-250 titrem civarında rekolte beklediklerini rapor etti.

Aslan, rekoltenin üreticinin istediği seviyede olmadığını kaydederek, “İlkbaharda riskli gecelerde köy ve mahallelerde üreticilerle saman yakma kabilinden farklı yöntemlerle külot olayına karşı mücadele etmemize karşın yayın kaybı yaşadık. Üreticilerimizin bazıları sigorta yaptırmıştı, TARSİM tespitlerine bakarak yüzde 50-60 oranında kaybolma canlı üreticilerimiz var.” dedi.

Toplanan cevizin kurutulduktan sonradan piyasaya sürüleceğini aktaran Arslan, şöyle bitmeme etti:

“Fiyatlar sunma temenni meselesi, bu yıl rekolte bağan olduğu için Şebin cevizinin 75 ile 100 liralık beyninde kabuklu, 150 ile 200 liralık beyninde iç koz adına piyasada satılacağını tutum ediyoruz. Şebin cevizinin tek ahit alım satım sıkıntısı olmadı, imdi dahi olamaz, dilek rastgele gün artıyor. Şebin cevizini alıp da başka bir bölgeye dikseniz benzeri aromayı bulamazsınız.”

Aslan, üretilen cevizin yüzde 70’inin ilçedeki bastık ve köme tesislerinde işlendiğini, mütezayit kısmının ise İstanbul ağırlıklı tutmak üzere farklı illerde satıldığını söyledi.

Kütküt Mahallesi’nde ceviz üreticiliği yapan Selahattin Okuyar ise bu yıl geçmişe göre üretimin azaldığını anlatım ederek, “Bizim 200-250 kilo civarında tıpkı ceviz üretimimiz oldu, henüz eski yıllarda ise bu 500-600 kilogram oluyordu. Koz zor tıpkısı hareket. Ağaca çıkıp faziletli bire bir yerden sırıkla cevizi açığa vurmak, dercetmek, kurutması zor. Kendi ihtiyacımızdan fazlasını satıyoruz, elbette bu yıl eş miktarımız birkaç olacak.” diyerek konuştu.

Share: