Sonuç Dakika | ÇANAKKALE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN YARALI BALABAN KUŞU FİZİK TEDAVİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

ÇANAKKALE’nin Gelibolu ilçesinde, kanadından ve ayağından çorlu halde kâin, nesli tükenmekte olan iri kuşu fizik tedaviyle hayata tutundu.

Tabiat Himaye ve Milli Parklar (DKMP) Çanakkale Şube Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 3 hafta ilk Gelibolu ilçesinde nesli tükenmekte olan yanık tıpkı büyük kuşu olduğu ihbarı konusunda harekete geçti. Bölgeye giden ekipler aracılığıyla büyük kuşu üzerinde yapılan geçmiş incelemede bacağında daha başlangıçta kaynayan ayrımsız fay ve iyi kanadında çarpmaya bağlı dokunaklı olduğu belirlendi. Yanık balaban kuşu Çanakkale’ye getirilerek, Doğa Siper ve Milli Parklar Bölüm Müdürlüğü’nde tedavisine başlandı. Muteber hikmet otama sonrasında iri kuşu sağlığına kavuştu. DKMP Veteriner Hekimi Briz Dimişgi marifetiyle çorlu balaban kuşuna uygulanan hikmet otama işlemi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın içtimai medya hesabından paylaşıldı. Hayvanseverler yoluyla bedii görüntüler için açıklamalarda bulunan Veteriner Hekimi Briz Dimişgi, genelde insanlara makbul fizik tedavinin, nazik kuşuna uygulamasının dikkati çektiğini söyledi.

‘FİZİK TEDAVİNİN YERİ BERENARI ÖNEMLİ’

Şişman kuşunun Gelibolu ilçesinde yanık halde bulunduğunu belirten Veteriner Hekim Briz Dimişgi, Büyük kuşumuzun geçmiş tedavisinde sağlıklı kantta çarpmaya sınırlı bulutsuz yarısı ve iyi bacakta üstelik fay oluşuk ve kaynamış. Biz üstelik bu süreçte iri kuşunun hem angıç tedavisine hem de eklemlerdeki durumunu anlayabilmek amacıyla fizik otama ve rehabilitasyon işlemlerine başladık. Bu canlımız balıkçıl tıpkısı kuş. O yüzden bile tedavisinde, özellikle angıç yarasından sonradan bacaklarındaki adale asap sistemindeki zedelenmenin ne kadar olduğunu ahzetmek üzere hikmet otama uyguladım. Daha sonradan akarsu havuzumuzda canlımızı bacaklarındaki kasların güçlenmesini sağladım ve hareketlerini arama ettim. Bu şekilde tedavimizi yaptık. bundan sonra insanlarda menus olunduğu için nazik kuşuna uyguladığım fizik tedavinin ilgi çektiğini düşünüyorum. Hayvanlarda da, yemeden içmeden kuşlarda değil, ayrıksı canlılarımızda bile hikmet tedavinin yeri oldukça mehabetli. Adale ve asap dokusunun tahribatını anlayabiliyoruz. Hele şişman kuşunda ayaklarındaki zedelenmenin hangi büyüklüğünde olduğunu, sinir iletiminin olup olmadığını hikmet otama uygulayarak baktım. Uz kuşlar bacaklarıyla yaşamlarını bitmeme ettiriyor. Zira o pençelerle aşılanmamış hayvanları yakalıyorlar. Bu canlımızın dahi balıkçıl ayrımsız kuş olduğu üzere suya konması gerekiyor. Canlılarımızda de hikmet otama uygulanıyor açıklamalarında bulundu.

Iri kuşunu nesli gözdağı altına olan bir tuhaf olduğunu söyleyen DKMP Çanakkale Büro Müdürü Şair Hacıalioğlu,Gelibolu ilçesinden yapılan ihbar konusunda ekiplerimiz bu kuşu aldı. Hızlıca kurumumuza getirilen büyük kuşunun tedavi süreci başladı. Çanakkale ülke dahilindeki bütün ihbarları değerlendiriyoruz, hep canlılarımıza bakım vermeye çalışıyoruz dedi.

Sağlığına munsap balaban kuşunun gücük ayrımsız süre sonradan doğaya salınacağı belirtildi.



Share: