Sinop’ta 30 Son Teşrin Bahir Şehitlerini Anma Günü

– Sinop’ta 30 Teşrinisani Bahir Şehitlerini Ihtifal Günü

SİNOP – Osmanlı donanmasının yaşadığı yer iri felaketlerden biri olarak kaydedilen Sinop baskınının 169. yıldönümünde, şehadete mülaki 2 binden fazla çeri için anma tören düzenlendi, denizin altına çelenk bırakıldı.

Sinop limanında 30 Son Teşrin 1853 tarihinde Rus donanması tarafından Osmanlı donanmasına yapılan bahir baskını sonucu 2 binden aşkın Türk askerinin şehit düşmesi, tarihe dokunaklı tıpkı yapışkan yerine kazındı. Baskının 169. yıldönümünde şehit düşen askerlerin kemiklerinin muhafaza edildiği müze bahçesindeki şehitlikte yâd töreni yapıldı. Şehitliğe çelenk konulmasının ardından askeri tören mangası çekinmek atışı yaptı.

Törende konuşan Sinop Üniversitesi Araştırma Görevlisi Fırat Küskü, ‘Kırım Harbi’ yerine tanıdık Osmanlı-Zalim savaşının eke intizar anlarından biri olduğunu vurguladı. Küskü, “Sinop limanının 15 kulaç açığında alem şeklinde mürettep olan Osmanlı filosunun karşısına, Ruslar da koşut benzeri yay çizerek limana girmiştir. Bahir harpleri tarihinde yelkenli ahşap gemilerin sonuç kat, patlayıcı mermilerin ise ilk defa kullanıldığı bu tarihi savaşa Sinop familya sahipliği yapmıştır. Bu savaşta Osmanlı filosu kahramancasına savaşmış ve Ruslara kilolu hasarlar vermiştir. Ancak 1.5 saatin böylecene kazanım, iri kalyonlarla tahkim edilmiş olan Rus filosuna önceki ve bundan sonra vahim tahribat başlamıştır” diye niteleyerek konuştu.

Merhametsizce humbara attılar

Muharebenin sonucu galiba olmasına rağmen Acımasız komutanı Nahimov’un mütareke emri vermediğinin altını çizen Küskü, “Ruslar, cenk dışı kaldığı belli olan gemilere da merhametsizce humbara atmaya devam etmiş, atılan gülle ve yağlı paçavralar haddinden fazla sayıda neferin martir olmasına bozukluk olmuştur. 11 gemilik Osmanlı filosunun cidal dışı kalmasının ardından Sinop şehri birlikte bombalanmış, şehrin Müslüman mahallesinde yüzlerce familya yanmıştır. Kaynaklarda sayılar muhtelif olmakla birlikte maalesef 2 bin askerimiz şehit olmuştur. Bu koygun hikâye, İngiltere ve Fransa’nın Osmanlı Devleti’nin birlikte savaşa girmesiyle sonuçlanmış, Ruslar tam cephelerde yenilerek okkalı ayrımsız ahit imza etmek zorunda bırakılmıştır. Fakat Sinop şehri hem bombardımanda balaban hasar almış hem birlikte Paris Antlaşması’nda düz alan Karadeniz’de gemilik bulundurulmayacağı hükmü neticesinde, Osmanlı Devleti’nin yüce bir tersanesi olan Sinop tersanesi ehemmiyetini yitirmiştir” şeklinde konuştu.

Törene Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Sinop Şehremini Barış Ayhan, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Açıkgöz Komutanı Ferhat Kuran ile gelgel müdürleri, sivil cemiyet bünye temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törenin arkası sıra Sinop Üniversitesi ve deniz polisi eliyle şüheda anısına denizin altına çelenk bırakıldı.

Share: