PROF. DR. KUTOĞLU’NDAN ‘TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI İNCELENSİN’ TAVSİYESİ

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, vatandaşın, AFAD’ın yayımladığı ‘Türkiye Sarsıntı Öfke Haritası’nı inceleyerek, bölgelerindeki deprem medar ilave değerlerini görebileceklerini belirtip, verilere göre binalarını inceletmelerini kaynak etti. Kutoğlu, Bu haritada deprem destek ilave değeri 0.5g’nin üzerindeyse yer sarsıntısı, binalarda hasar vermeye başlıyor. Zat seçtiğiniz kesim 0.5g’nin üzerindeyse binanızın depreme hangi büyüklüğünde dayanıklı olduğunu inceletmenizde fayda var dedi.

Türkiye’nin 3 büyük gömlek ortada kaldığı amacıyla zelzele tehlikesi taşıdığını tamlayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Geomatik Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, fayların stres haritalarını göstererek, al mülevven bölgelerde hızlı akıntı ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Kutoğlu, haritada küşade mülevven olan alanlarda üstelik yer sarsıntısı yaşanabileceğini ancak bu bölgelerdeki bozuk depremlere ilgili mukayyet vesika tutulmadığını dile getirdi. Kayıtlar ve haritaların internette bulunduğunu belirten Kutoğlu, Bu gerginlik haritalarına bakarak, kendi şehirlerinde en son ne devir yer sarsıntısı olduğuna bakarak, sarsıntı tehlikesini kestirebilirler. Algın zeminde, dolgu alüvyal zeminde olan depremin etkisi haddinden fazla henüz yıkmacı tür. Buna dayanç büyütmesi değeri, diyoruz. Şayet bire bir bölgenin dayanç ilave değeri 0.5g’nin üzerindeyse o binalarda sarsıntı hasar üretmeye, yıkıcı olmaya başlıyor diyerek konuştu.

AFAD’ın e-Devlet üzerinden ulaşılabilen ‘Türkiye Zelzele Kızdırma Haritası’nda hareket dayanak izam değerlerinin görülebilir olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu, Bu haritada hareket zemin büyütme değeri 0.5g’nin üzerindeyse zelzele, binalarda hasar vermeye başlıyor. Kendi seçtiğiniz kesim 0.5g’nin üzerindeyse binanızın depreme ne büyüklüğünde dayanabilen olduğunu inceletmenizde fayda var. Bunu tavsiye ederiz. Bildirme çokça konuşulan İzmit ve Düzce depremlerinden sonraları burada sismik mesafe kalmadığı amacıyla sunu haddinden fazla sarsıntı muhtemel toprak Marmara Denizi dedi.

‘ZARAR AZALTMA ÇALIŞMALARINDA İSTENEN SEVİYEYE GELEMEDİK’

Haritada zerrin adına gösterilen, Trakya bölgesinde meydan düz bölgelerde istinatgâh büyütmesinin az olduğuna meni eden fakat Cenup Marmara bölgesinde dayanak noktası büyütme değerinin faziletli olduğunu tamlayan Kutoğlu, Buradaki değer 0.968g. Bu hasar ödeme şiddetinin neredeyse 2 imansız. Nedeniyle burada aktif aynı insanın ‘Deprem bölgesi bize haddinden fazla ırak, biz hasar görmeyiz’ sagu lüksü yok. Marmara Denizi içinde bire bir sarsıntı olduğunda o vatandaşlarımız birlikte berenarı efdal bir sarsıntı yaşayacaklar diye niteleyerek konuştu.

Düzce veya Azmak kollarında bire bir büyüklükte depremler yaşanma ihtimali olmadığını kaydeden Prof. Dr. Kutoğlu, şunları söyledi

Orada elan değişik aşağı faylanmalar var. O faylarda 5-6 kadar depremler meydana gelebilir. Yegâne kırık sistemi onlar değil ama asıl kollarda hareket oldu, oradaki sismik boşluklar doldu. Şu dakika hep tetkikat Marmara Denizi’ne mütekâsif durumda. Kuzey Anadolu fayının hem debi hızının yüksekliğinden hem dahi kırılma sistematiğinden ufuk bunu gösteriyor ama Şimal Küçük Asya fayının şarki tarafında birlikte kâh sismik boşluklar söz konusu. Depremin o tarafa dönmeyeceğini kimsenin bugünden söylemesi mümkün değil. Elazığ depremi meydana geldi. Doğu Küçük Asya fayı üstünde da gerginlikler var. Elazığ depreminden sonraları oradaki stres transferi fayın yıldız ve güneyine raporlu durumda. Hatay, Maraş bölgelerine ve kuzeydeki şehirlerimize raporlu durumda. Şöyle tıpkısı algı falsolu; kategorik gelecekte iri boyutlu depremler yaşanacak ama bu illa kim Marmara Denizi’nde olacak, diye ayrımsız madde söz konusu değil. Ondan haddinden fazla henüz önceki depremler yaşayabiliriz. 1999 depremlerinden, Van depremi, Elazığ ve İzmir depreminden sonra bibi elan yeterince mergup seviyede dayanabilen hale gelemedik. Zarar kisinti çalışmalarını hala matlup seviyeye getiremedik. TOKİ aracılığıyla çok sayıda hane yapılıyor ama düğümlü konutlarda yaşam hala bitmeme ediyor.

Share: