Ordu’dan zelzele bölgesine revan itfaiye aracı ekibi yaşadıklarını anlattı

“Asrın felaketi” adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra taharri kurtarma çalışmalarına katılan Ordu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yaşadıklarını anlattı.

Ordu’dan depremlerin gerçekleştiği evvel günün sabahı yola sâdır ve görevlerini tamamlayarak kente dönen belediyenin değişik birimlerindeki yaklaşık 230 kişiyi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve say arkadaşları karşıladı.

Güler, uray hizmet binası önündeki karşılamada gazetecilere, belediyenin bazen birimlerinin şu anda bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü, bölgeye giden 300’e mümasil personelin hisse senedi makineleri ve ekipmanlarla tehlikeli iş yürüttüğünü söyledi.

İtfaiye ekibinin bölgede canları kurtardığını, içtimai destek ekiplerinin ruhsal destek ile araç ve akarsu konusunda havari olduğunu aktaran Güler, 5 bin nefis aktif canlı mutfağın sürekli ısıdam aşındırmak ikramında bulunduğunu kaydetti.

Güler, hareket bölgelerinden mevrut tamlık ekiplere teşekkür etti.

İtfaiye Kat Başkanı Yusuf Çınkıl ise depremin arkası sıra 25 kişilik ekibin evvel etapta Malatya’bile, sonrasında Adıyaman’bile fariza aldığını, evvel çökme çalışmalarında tahminî 6 saatlik çalışma neticesinde aynı baba ile kızını çökme altından deli dolu çıkarttıklarını aktardı.

“Oradaki insanların yarasına benzeri nebze tılsım başlamak üzere savaşım ettik”

İtfaiye Ofis Bölüm Müdürü Ulu Zaman üstelik bir baba ile 7 yaşındaki kızını etkili kurtardıklarını belirterek, “Bizim için enkazdan çıkarttığımız herhangi bir duygusal oldukça beklenti oldu. Faaliyet aşkımız hiç durmadan devam etti. Kestirmece 72 saat boyunca hep arkadaşlarım uyumadan, yemeden, içmeden çalıştı, savaşım etti ve bundan ayrımsız an olsun şikayet etmedi. Hep oradaki insanların yarasına bir nebze çare atılmak için mücadele ettik.” şeklinde konuştu.

Zaman, Sivas itfaiyesi personeli ile ayrıksı bire bir enkazda 15 yaşında Nalan ismindeki gailesiz kızın yerini tayin ettiklerini kaydederek, şöyle bitmeme etti:

“Enkazın altına girdiğimizde âdeta sakim metrekarelik ayrımsız alanda iki büklüm şekilde duruyordu. Ona aksetmek üzere kısaca 2,5 saatlik azıcık sarf ettik. Kızımızı oradan kurtardık. Kurtarırken debi kabiliyetimizin olmadığı yumruk bire bir pozisyondaydı. Inleyen’a, ‘Ben senin baban yaşındayım, boynuma sarılmanı ve bırakmamanı istiyorum.’ dedim. Aynı şekilde bana tutunması lazımdı ve alanımız yoktu. ‘Ağabey tek iş değil.’ dedi ve boynuma sarıldı. Yani orada bir insanın canına gark olmak, onun hayatına tıpkısı imge ışığı koyulmak çokça ayrımlı.”

Enkaz altındakilerin bizatihi evvel yanındaki yakınının çıkarılmasını istediğine bel fail Gün, cenazesine ulaştıkları kişilerin yakınlarının kendilerine “Karnınız aç mı, yemek yediniz mi? Tığ zaten cenazemizi kabul ettik. Birçok gündür çalışıyorsunuz.” şeklindeki söylemleriyle duygulandıklarını tabir etti.

Ruz, akşam saat 2 kabilinden bire bir kişinin, hangi ahit yardıma geleceğini sorduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ona saat 5’da geleceğimi söyledim. Saat 4 üzere enkaza girdik. O ağabeyimiz gelip göçük başında serzenişte bulunmaya başlamış. Ondan bilahare biz saat 6 kadar çocuğuna aksetmek üzere açtığımız tünelden çıktık. Boynuma sarıldı, ‘Hakkını helal ten. Müdür buraya benim çocuğumu yetirmek için benden geçmiş gelmiş.’ dedi. Tığ durmadık, çabaladık. Oradaki insanların dahi duasını aldık. Tanrı bire bir elan böyle acılar yaşatmasın. Bizim kuvvetimiz, birlikteliğimiz, beraberliğimiz depremin şiddetinden elan güçlü, elan şişman. Bu talih sağ. Kâfi ki tığ temas olalım. Ülkemizin başı sağ olsun.”

İtfaiye Daire Ofis Müdürü Abdulkadir Güzeltepe dahi Malatya ve Adıyaman’de bir nice tahakküm görevi rapor ettiklerini, insanların yardımlarına koştuklarını belirtti.

Share: