Miryokefalon Savaşı’nın Denizli’de yapıldığı iddiasına ilgilendiren çalıştay düzenlendi

Küçük Asya Selçuki Sultanı 2. Tığ Aslan ile Bizans İmparatoru 1. Manuil arasında 17 Eylül 1176’dahi gerçekleşen ve Anadolu’nun Türk yurdu olmasında şişman ehemmiyet haiz Miryokefalon Savaşı’nın Denizli’nin Çivril ilçesi sınırlarında yapıldığı iddiasını araştıran selen insanları, çalıştayda buluştu.

Çivril Belediyesi familya sahipliğinde planlı çalıştayda vukuf insanları, savaşın ilçe sınırlarında yapıldığına dair araştırmalarını paylaştı.

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Tarih Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Yusuf Tığ, çalıştayda, savaşın yapıldığı düzlük konusunun tafsilatlı zamandır akademik camiada tartışıldığını söyledi.

Savaşın 6 köken eserde geçtiğini rapor fail Kılıç, şöyle konuştu:

“Bunların süresince bildirme açık bilgelik veren Niketas’ın (12. yüzyılda muammer Bizanslı tarihçi) yazıları. Bizim tarihçilerin ilgi etmesi gereken bahis, o dönemin ulaşım şartlarını, orduların kurum yapısını ve orduların günlük yol mesafesini oranlamak zorundayız. Bu kök çalışmaları fora etmek üzere özellikle yer çalışması ayırmak gerekiyor. Bizim savaşın meydana geldiğini argüman ettiğimiz alanlar Çivril ile Sandıklı ortada uzanan ızdırap. Dolayısıyla biz 2002 yılından beri bölgede çalışıyoruz.”

Tığ, ilçede 3 kalenin bulunduğunu ve kaynaklarda sabık isimlerin ilçeyi belen ettiğini söyledi.

“Çanakkale ve Malazgirt kadar muhteşem tıpkı fenomen”

İstanbul Üniversitesi Zaman Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Aşure Ayı Çökelek birlikte 3 yıldır ilçede saha araştırmaları yaptığını belirtti.

Miryokefalon Savaşı’na ait talebelik yıllarından bu yana düzentileme yürüttüğünü aktaran Tortu, “Biz 2017’ye büyüklüğünde gelişigüzel eser yapmadık. Yapabilirdik yapmadık. Sebebi çok meydanda. Çok kesinleşmemiş bire bir mevzu. Biz tahminî 1 asırdır bu konuyu tartışmışız. Biz savaşın yerini tartışmaktan savaşın önemini, sonuçlarını ve bize kattığı değerleri, zaferi bir saraka havasında kutlamayı az daha boşlama etmişiz. Gördüğümüz serencam bu. Bu, mahdut satında kutlanması gereken iri ayrımsız galebe.” dedi.

Rum tarihini, vatanı ve ülkenin tarihini yakından ilgilendiren aynı utku olduğunu ve icraat sırasında birçok delile ulaştıklarını anlatım fail Tortu, “Bu uğraş, Çanakkale ve Malazgirt büyüklüğünde cesim bir tarihi olaydır. Bunların ati nesillere aktarılması üstelik haddinden fazla önemlidir. Ihtimal dahi bildirme nazik dideban bu. Savaşın nerede olduğu üzerine benim kitabımda verdiğim karar Çivril’de olduğu savaşın, Çivril ve çevresinde yaşandığı.” diye konuştu.

Çivril Belediye Reisi Niyazi Vural üstelik zaferin 876’ncı yılını kutladıklarını söyledi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi ile Çivril Belediyesi Meclisi’nde alınan kararlarla 17 Ilkgüz’ün “Miryokefalon Zaferi Kutlama Günü” yerine kararlaştırıldığını hatırlatan Vural, “Miryokefalon Rum’nun tapusunun alındığı aynı utku. Malazgirt Zaferi Türk-İslam tarihi için hangi büyüklüğünde önemliyse Miryokefalon Zaferi’nin da o büyüklüğünde büyük olduğunu düşünüyoruz. Bu kutlamaların coşkusunun artarak bitmeme etmesini ve önümüzdeki yıllarda bilcümle devletimizin protokolünün bile katılımıyla ilçemizde yapılmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.



Share: