‘Meme kanseri vakayiname bire bir hastalık haline gelmeye başladı’

– ‘Bicik kanseri kronik aynı hastalık haline gelmeye başladı’

SAMSUN – Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Yusuf Günaydın, bicik kanserinin artık vakayiname tıpkısı çor haline gelmeye başladığını söyledi.

Bicik kanseri sunu kesif tanıdık kanser hastalıklarının başında meydan alıyor. Dünya Afiyet Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme başı kanserinde erken teşhisinin önemi ve bicik kanseri farkındalığının vurgulanması üzere 1-31 Teşrinievvel Ayı Bicik Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı yerine belirlendi. Medicana Intarnational Samsun Hastanesi, meme kanserinde farkındalık sağlamak amacıyla şifahane girişinde sergilik kurarak, vatandaşları bilgilendirdi.

“Meme kanseri vakayiname tıpkı çor haline gelmeye başladı”

Kanser türleri beyninde düz düzlük meme kanserinin kronikleşmeye başladığına dikkat çeken Iyileştiren Onkoloji Uzmanı Dr. Yusuf Bonjur, “Bicik kanseri günümüzde balaban öneme cemaat bire bir hastalık türüdür. Er tanı yerinde tedavi olanaklarımızın artması, tedavisinde başarı sağladığımız aynı çor türüdür. Bu nedenle farkındalığın haddinden fazla şişman tıpkısı önemi olduğunu düşünüyoruz. Erken tarama yöntemlerin üstelik daha çok henüz hareketli bire bir şekilde çoğalma olması, bizim tedavide muvaffakiyet olanaklarımızı arttırıyor. Ayrıca günümüzde ati basamak meme başı kanserinde de, geliştirilen tedavi yöntemleri ile muvaffakiyet oranımız artmış durumdadır. Bu nedenle meme kanseri hem acun de hem birlikte ülkemizde sunu kalın görülen kanser türü olması sebebiyle tanı ve tedavide kim başarılar zımnında farkındalığın çokça iri bir önemi olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde serencam yıllarda Ilk Teşrin ayı farkındalık kocaoğlan kendisine değerlendirilmekte. Toplumumuzun bu konuda şuurlu olması, sağlık hizmetlerine ulaşabiliyor olmaları üstelik elimizi güçlendiren aynı durumdur. Meme kanseri bundan sonra günümüzde vakayiname tıpkısı çor haline gelmeye başladı. İlerleyen yıllarda uygulayım bilimi ve bilimin gelişmesi ile gelişigüzel tığ bu hastalığı dahi tıpkısı diyabet hastalığı gibi, hipertansiyon kabilinden kronik benzeri çor haline getireceğiz. Gine birlikte erken evrede yararlanmak namına sükse oranımızı arttırdığı amacıyla erken tarama yöntemlerini kullanarak bilinçli bire bir toplumla birlikte muvaffakiyet oranımız arttığı için er tanılama ve tarama yöntemlerini kullanarak başarıya henüz aşkın ulaşabiliyoruz. Ülkemizde son yıllarda bu yönde haddinden fazla büyük gelişmeler var. Biz birlikte esenlik çalışanları yerine yardım keşfetmek istiyoruz” dedi.

Otama yöntemleri üzerine da bilgi veren Uzm. Dr. Yusuf Bonjur, “Otama yöntemlerini cerrahi, radyoterapi, ve sistemik otama başlıkları altında ifade edebiliriz. Sistemik tedavi konusunda günümüzde er dönemde da geç dönemde dahi yıpranmamış tedavi yöntemlerimiz vardır. Bundan 15-20 sene ilk yemeden içmeden standart kemoterapi yöntemlerimiz vardı. Fakat sonuç yıllarda bicik kanserine alın biyolojik ajanlar vardır. Bicik kanserini kronik hastalık haline getiren etkenlerden birisi dahi bu durumdur. Sonuç yıllarda tamamen dindiren ilaçlar de üretilmeye başladı. Evet, tamam yerine hastalığı vücuttan atamıyoruz belki ama ayrıntılı yıllar hastalıksız ya üstelik hastalığı sabit tutabildiğimiz dönemler oluşmaktadır. Bu konuda üstelik toplumun bize doktorlara ve bilime güvenmesi gerekiyor. Hala ülkemizde amansız hastalık ismini duyunca ümitlerini yitiren ve tedaviyi reddeden hasta guruplarımız var. Hele bicik kanserinde bunun kesin hatalı olduğunu ve otama için bizlere kesinlikle başvurmalarını belirtiyoruz” diyerek konuştu.

Opr. Dr. Ev: “Erken teşhis ile memeyi kurtarabiliyoruz”

Er kişileştirme ile hastalığın silinebildiğine dikkat calip Umumi Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Heyecan Esmer Aile, “Erken teşhisle meme kanserini kurtarabiliyoruz. Çıktı erken teşhisle hayatı kurtardığımız gibi memeyi birlikte kurtarabiliyoruz. Şayet ki meme başı kanserini tığ er kişileştirme edebilirsek, haddinden fazla daha kip yollara girmeden bu hastalığı hayatımızdan silebiliyoruz. Bunu kendimizde her kamer meme başı muayenesi yaparak engelleyebiliriz. Meme dokusunda fark ettiğiniz sunu ufak benzeri mübayenet olduğunda kesinkes hekiminize başvurun. Bicik kanserinde erken kişileştirme, uyumlu tarama programları ile mümkündür. 50 yaşın üzerindeysek kesin yılda 1 kez mamografi tarama programlarına katılın. Bicik kanseri imdi bilcümle dünyada çokça ferah tıpkısı şekilde görülmektedir. Bu kadar oylumlu tanıdık tıpkısı kanser türünü er kişileştirme ile hayatı kurtarabiliyorsak lütfen kendinizi boşlama etmeyin. Erken Teşhis hayat kurtarır” şeklinde konuştu.

Share: