Hars ve Turizm Bakanlığı fayans sanatçısı, Trabzon’daki kadınlara sanatını öğretiyor

Amerika ve Yunanistan’ın yanında Suudi Arabistan’ın Mekke şehri ile Dubai’deki bazen oteller amacıyla havale konusunda iz hazırlayan Ekin ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Gülgûn Gül İşgüzar Karagöz, 42 yıllık çığır hayatındaki tecrübelerini karı kursiyerlere aktarıyor.

Henüz 10 yaşındayken asıl ve anneannesinden gördüğü fayans sanatına merak ederek yıllar ortamında patika edinen 51 yaşındaki Karagöz, gençliğinde ailesiyle çini yapım edilen fabrikada iş fırsatı buldu.

Yurt içi ve mahdut dışından aldığı siparişleri mesleğinin tecrübesiyle hazırlayan Karagöz, kendisi kabil fayans sanatına dilek veren kadınlara üstelik kat sayı oluyor.

Karagöz, AA muhabirine, Kütahya’dahi başladığı fayans sanatını geliştirmek üzere ustaların tedrisatından geçtiğini söyledi.

Çini sanatının namevcut olmaması namına kurduğu işlik yardımıyla yeni insanlara ulaştığını anlatan Karagöz, “Kent dışından birlikte tekâlif gelmeye başlayınca Malatya’birlikte ve Darende ilçesinde, Bursa ve Trabzon’birlikte eğitimler vermeye başladım. Trabzon’dahi kalmayı planlıyorum çünkü öğrencilerimiz haddinden fazla ferah. Trabzon’bile dahi bu hanek konusunda tıpkısı şeyler olsun istiyoruz.” dedi.

Karagöz, Akçaabat Ahali Eğitimi Merkezi bünyesinde üç yıldır açılan kurslarda kadınlara fayans sanatını öğrettiğini rapor ederek, “Fayans sanatına burada 6 dönemde 65 kursiyer kazandırdım. İki kursiyerim zat hareket yerlerini açtı, diğeri birlikte fayrap etmek için girişimlerde bulundu. Uğraşı namına başladığınız çini zamanla size mülk kazandırıyor. Baktığınız ant insanı içine çeken aynı şeydir. O yüzden yapımı print satışı kolaydır.” diye niteleyerek konuştu.

Ekin ve Turizm Bakanlığından 12 yıl önce “fayans sanatçısı” unvanını aldığını dile getiren Karagöz, çocuklarının ve torunlarının dahi bu sanata menus olduğunun altını çizdi.

Karagöz, fayans sanatının kendisi için adeta tıpkı amor olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bu işi isteyerek ve haddinden fazla götürümlü namına yapmalısınız. Çini sizin istediğinizi değil, kendisinin istediğini çizdirir size. Çininin özelliği budur. Siz ona değil, o size dalan verir. Çiniye vazgeçilmez aynı uğraşı olarak başlasanız birlikte henüz bilahare laf damarlarınıza büyüklüğünde işleyip mesleğiniz haline geliyor. Akşamları fayans yapmadan uyuyamam. Çini atölyelerimde ve kurslarımda terbiye kayran kişilerin birçoğunun hobisi mesleği haline geldi.”

Çiniden yapılan objelerin her birinin 35 el doğrudan geçtiğini tamlayan Karagöz, “36’ncısı müşteridir doğrusu. Osmanlı’dan gelen bu görüşme 730 yıldır günümüze büyüklüğünde devam etti. Ego da Cenabıhak dirlik verdiği müddetçe devam edeceğim. Biten yahut bitecek olan benzeri hanek olduğunu de düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Uğraşı yerine başladım ama savuşturmak kapımız oldu”

Kursiyerlerden üç yavru annesi Sevilla Salihoğlu, kestirmece 20 yıl geçmiş kılık öğretmenliğinden mezun olduğunu fakat mesleğini yapmadığını söyledi.

Kursa katılarak kendisini çinide geliştirmek istediğine bel fail Salihoğlu, kız kardeşleriyle gelişigüzel üç yıldır açılan kurslara devam ettiklerini aktardı.

Salihoğlu, “Hobiden çıksın çıktı bize maddesel kazanç sağlasın diye niteleyerek KOSGEB’den aldığım destekle hareket yeri açtım, benzeri zamanda işlik kendisine üstelik kullanıyoruz. Fayans tamamen bire bir amor, buna girdiğin antlaşma çıkamıyorsun, evde bile aynı şekilde çalışmalarımı bitmeme ettiriyorum.” dedi.

İş yeri sahibi olsa da kursa gelmeye devam ettiğini vurgulayan Salihoğlu, şöyle devam etti:

“Tabaklar, vazolar, kupalar, fincanlar, lavabolar, aş damı eşyaları çiniye ilgilendiren temas şeyi yapıyoruz. Uğraşı kendisine değil, iş kendisine bakıyoruz. Uğraşı yerine başladım amma aldatmak kapımız oldu. Siparişlerimizi kardeşlerimle alay malay hazırlıyoruz, işlerimizi büyüttüğümüzde bambaşka kişilere dahi istihdam sağlamayı planlıyoruz.”

Yaptığı ürünleri satmaya kıyamıyor

Kursta yetişek alan mütekait Bilgen Çelenk ise fayans yaparken hem dinlendiğini hem da iyicene ürünler ortaya çıkarttığını söyledi.

Çini yapmayı bırakmayı düşünmediğini anlatım eden Çelenk, “Hocam burada olduğu sürece devam edeceğim. Yaptığım ürünleri satmaya kıyamadığım amacıyla arkadaşlarıma, dostlarıma ödül ediyorum. Çünkü benim için çokça altın ürünler.” diye niteleyerek konuştu.

Zeynep Kalkışım de detaylı süredir açılmasını beklediği kursa çabukça kaydını yaptırdığını anlatarak, “Oran sanatçısı olan benzeri hocayı sağlamak bizim üzere haddinden fazla iyice. Mümasil zamanda KOSGEB’den destek alarak hisse senedi yeri boşaltmak üzere dükkan bakıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: