Harran Üniversitesi husus bağımlılığının insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırdı

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi yoluyla eroin madde bağımlısı bireylerin ruhiyat ve fiziksel davranışları, bilimsel olarak araştırıldı.

HRÜ’den yapılan açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Biyofizik Esas Fen Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemil Anif öncülüğünde hesaplı proje kapsamında mızrap konu bağımlısı bireylerin ruhsal ve fiziksel davranışları, ilmî adına araştırılarak sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Çalışmada Şanlıurfa Bap Bağımlıları Otama Merkezi (AMATEM) ile işbirliği yapılarak, değme süreğen hastalığı sıfır, uyuşturucu bap bağımlısı 18-35 gözyaşı aralığında 52 erişkin bireyde, otama öncesinde ve otama sonrasında proje kapsamındaki biyofiziksel ölçümler yapıldı.

Yön bağımlısı kâhil bireylerin otama öncesi ve sonrası, üst üzerindeki etkileri, metabolizma hızı, cisim değerleri ve vücut hasar oranı değerlendirildi.

Açıklamada görüşlerine düz sunulan Prof. Dr. Kaba, bu çalışmanın sonucunda, ölçülen parametrelerin bazılarında manidar değişimler olduğu gözlendiğini bilertti.

Uyuşturucu yön bağımlığının toplumların savaş ettiği heybetli hastalıklarından olduğunu belirten Sert, şunları kaydetti:

“Alelhusus akil baliğ ve taze kebir gruplarında makro olarak tanıdık bu çor, tıpkı zamanda toplumların geleceğini de yıldırma etmektedir. Bu yüzden tıpkı taraftan bu hastalığın ortaya çıkmasını önlemeye gayrı taraftan birlikte otama süreçlerini geliştirmeye müteveccih icraat yürütülmektedir. Husus kullanımı zımnında bütün dünyada yılda kısaca 200 bin kişinin öldüğü hesap edilmektedir. Ayrıca yön kullananların ve bağımlıların sayısı her an artarken gözyaşı ortalaması ise düşmektedir. Ayrıntılı süre yaptığımız çalışmada çokça mefret bilgilere ulaştık. Özellik bağımlığının eş vücudu üzerindeki değişimlerini ortaya koyduk. Elde edilen sonuçlara göre AMATEM’da ehlihibre etibba, psikologlar ve sair görevliler aracılığıyla yapılan iyileştiren ve içtimai tedavi sürecinin, vücutta berenarı müfit değişimler oluşmasına hastalık olduğunu gösterdi.”

Share: