GAZİANTEP – Saz ustasının yaptığı “tar” öğrencilere eğitimlerinde zahmetsiz sağlıyor

Gaziantepli rabıt ustasının Azerbaycanlı akademisyenin talebi üzerine yaptığı ayrıntılı saplı telli enstrüman tar, konservatuvar öğrencilerinin çalgı aleti kültürünün gelişmesine yardım sağlıyor.

Gaziantep Üniversitesi Konservatuvar Bölümünde fariza eden Azerbaycanlı Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev, öğrencilere kullanışlı yetişek yüklemek için Azerbaycan’a has benzeri çalgı türü olan tar bildirmek istedi.

Azerbaycan’dan uçakla getirmeye çalıştığı tarın yolda kırılması dolayısıyla öğrencilere terbiye veremeyen akademisyen, enstrümanı tamir edilmesi üzere Gaziantep’te putrel ustalığı eden Mustafa Akyaka’ya götürdü.

Rabıt ustası Akkaya üstelik öğrencilerin tar bulmakta zor çektiğini öğrenince kaynaklardan tar yapımını araştırdı. Çalışmalara başlayan Akkaya, güdük sürede ürettiği enstrümanla öğrencilere daha önce kuramsal olarak alabildikleri eğitimin kullanışlı kendisine verilmesini sağladı.

Gaziantepli ilhak ustası Mustafa Akkaya, AA muhabirine, 25 yıldır kentte ulama ürettiğini, akıbet dönemde ise temenni üzerine 10 tar yaptığını söyledi.

Araştırmaları sonucu tar yapımına başladığını nâkil Akkaya, “Hocam bana ‘Bu tarı yapabilir misin?’ dedi. Bunun üzerine araştırılması gerektiğini ve kolay benzeri hareket olmadığını söyledim. Araştırdım ve ser yordum. Ancak teknenin formu bozulmadan üç bölüme ayrılarak yapılacağına orgazm getirdim ve muvaffakiyetli oldum.” dedi.

Azerbaycan’bile beğenilen bu müzik aletinin birkaç yerini değiştirerek henüz hafif bir çalgı aleti yaptığını ifade eden Akkaya, akademisyen ve öğrencilerin da katkısıyla tar yapımında muvaffakiyetli olduğunu belirtti.

Rabıt ve tarın birbirine benzediğini dile getiren tabir fail Akkaya, “Ruhları tıpkısı, o yüzden isteyerek yaptım. Azerbaycan ve Türkiye ortak kültürüne de tıpkı ulama sunduğumu düşünüyorum. Yaptığım tarı öğrenciler derste kullanıyorlar. Bu enstrümanın elan bayındır ve hafif olması onlar üzere ayrımsız imtiyaz. Rahat tıpkı enstrümanı onlar dahi yeğleme ediyor. Gelen öğrencilere yardımcı oluyorum.” diye konuştu.

Teorik eğitim bilimi tar üretimiyle pratiğe dönüştü

Gaziantep Üniversitesi Konservatuvar Bölümü Akademisyen Prof. Dr. İmamverdiyev ise Azerbaycan’ın sazını kente kazandırdıklarını anlattı.

Üniversitede tar olmadığı için yemeden içmeden teorik eğitim bilimi verebildiklerini, Mehmet Akkaya’nın üretimi sayesinde pratik eğitime geçtiklerini nâkil İmamverdiyev, şunları kaydetti:

“Konservatuvarda öğrencilerimiz vira etmek istiyorlar amma arasında saz namevcut. Azerbaycan’dan vermek çok edisyon. Bu enstrümanın olması eğitimimize üstelik çok imkân sağladı. Öğrencilerimizi eğitime iyi alıştırmak, sınama kazandırmak istiyoruz. TRT’nin programlarında bu müzik kullanılıyor. Bunları geliştirerek kuma kültürümüze sahip çıkıyoruz. Öğrenciler çıktı acilen buna ulaşabilir ve onarımını birlikte yaptırabilir.”

Konservatuvarda yetişek gören Hivda Taş ise tar eğitimini kullanışlı gördükleri üzere mutlu olduğunu belirterek, “Bu çalgı Türkiye’de üretilmediği üzere bulamıyorduk, Azerbaycan’dan ifham etmek da haddinden fazla zordu. Daha Çok burada yapılıyor ve benzeri hasar oluştuğu ant Mustafa ustaya onarım ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: