Fransa’da hükümet, akaryakıt grevinde “zorla çalıştırma” prosedürünü başlattı

Fransa’bile petrol şirketleri TotalEnergies ve Esso-ExxonMobil çalışanlarının hareket bırakma eylemleriyle toplumsal krize dönüşen grevde hükümet, işi bırakanların bir kısmının göreve dönmesini havi “cebren işe başlatma” prosedürünün devreye sokulması için komut verdi.

Ulusal Mecliste mütekellim Başbakan Elisabeth Borne, Esso-Exxonmobil ile iki işçi sendikasının beyninde mazi imzalanan anlaşmaya atıfta bulunarak, buna karşın sendikaların benzeri kısmının greve aylamak istediğini belirtti.

Borne, ait yerlerdeki valilere Esso-Exxonmobil’in depolarının işletilmesi amacıyla gerekli personelin zorla çalıştırılmasını havi prosedürü başlatması talimatı verdiğini rapor etti.

Söz konusu işlem kapsamında, “kamu hizmetinin devamlılığını veya toplumun ihtiyaçlarını ağır şekilde baltalayan tıpkısı grev durumunda”, çalışanlar işe dönmeye zorlanabilir. Buna cebin sâdır işçilere ise, 6 aya kadar hapishane ve 10 bin ekü nakdî ceza uygulanabilir.

Fransa’üstelik TotalEnergies’e ait 6 rafinerinin 3’ünde, ülkenin genişlik iri iştirakçi sendikası CGT’nin güzeşte kamer böylece, işe alımların durdurulmasını çıkıntılık etmek ve maaşlarda yüzdelik 10 çoğalma talebiyle gittiği greve, Amerikalı yer yağı şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisinin çalışanları da katılmıştı.

Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzen istasyonlarının majör benzeri kısmında akaryakıt sıkıntısı başladı.

Birçok yerde ayrıntılı benzen kuyrukları görüldü.

Hükümet sendikalara, şirketlerle neva için gitmesi üzerine çağrı yapmış karşıt durumda yaptırıma gitme tehdidinde bulunmuştu.

Share: