Enflüanza ve batar aşıları KOAH’a mecbur ölüm riskini azaltıyor

Afiyet Bakanlığı, ölümle sonuçlanabilen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) önlenmesi, çor seyrinin ilerlememesi için risk grubunda kâin kişilerin mevsimlik grip, batar ve Kovid-19 aşılarını yaptırmalarını öneriyor.

AA muhabirinin Afiyet Bakanlığı Ahali Sağlığı Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, bu yılki teması “Metin Kan, Metin Hayat” adına belirlenen 16 Son Teşrin Acun KOAH Haset zımnında yapılacak etkinliklerde dirim boyu akciğer sağlığının önemi vurgulanacak.

Önlenebilir ve otama edilebilir akciğer hastalığı olan KOAH, dünyada büyük nüfusun onda birini etkiliyor. Acun genelinde genişlik makro üç ahiret yolculuğu nedeninden biri namına gösterilen hastalığa kapalı ölüm sayısı 3,22 milyon adına kayıtlarda meydan alıyor.

KOAH’ın seyrini kötüleştiren, üste ölüme neden olan alevlenmelerden ve zatürreden sakınmak üzere aşıların yaptırılması ve umar tedavilerinin düzgün uygulanması gerekiyor.

KOAH tanısı konan ve hastalığı geçiren kişilerin sağlıklı kişilere göre daha aşkın zatürre riski bulunuyor. Zatürre gelişme durumundaysa KOAH hastalarının ölüm riski dosdoğru bireylere kıyasla yükseliyor. Bu nedenle KOAH hastalarının ve riziko taşıyanların zatürre aşılarını olması önem taşıyor.

Zatürreye öğün açan enflüanza virüsü da değme sene forma değiştirdiği amacıyla aşısının grip mevsiminden ilk yaptırılması gerekiyor.

Ayrıca KOAH riski taşıyanların Kovid-19 aşı dozlarını tamamlamaları öneriliyor.

Risk grubunda saha alan 65 yaş ve üstü metin bireyler, kronik hastalığı olan diyabet ve böbrek hastaları ve KOAH hastalarına, e-Nabız üzerinden aşılama tanımlaması yapılıyor. Bu kişilerin reçeteleri ev hekimlerince yazılıyor ve aşının eczaneden temini sonrasında aplikasyon, Ocak Sağlığı Merkezlerinde yaptırılabiliyor.

İç ve aut ortamda gelgel kirliliğine maruz yaşamak sunma büyük riziko faktörü

Tütün kullanımı yanında bağırsak ve aut ortamda odun, kömür, yer yağı, doğal gaz üzere fosil mahrukat ile bitki sapları, matbu kabil biyokütle dumanına ve çekicilik kirliliğine maruz kalınması, KOAH gelişiminde yetişkin risk faktörleri namına dikkat çekiyor.

Yetersiz tagaddi, enfeksiyonlar veya bağırsak ve aut ortam kirleticilerine sıngın maruz kalmaya tutkun olarak doğumdan ilk ve sonraları akciğer gelişiminin idraksiz kalması da KOAH’a kere açabiliyor.

Artan şehirleşme, kötü hava kalitesi ve mütezayit kötü kullanım oranları, bağan ve itidalli gelirli ülkelerde bu faktörlere maruz kalma riskini artırıyor. Bu faktörlere maruziyetin azaltılması, KOAH’ın gelecekteki yükünü hafifletmek üzere sunma şanlı korunma yöntemi olarak gösteriliyor.

Tanı, kan takdir testi ile konulabiliyor

Öksürük, balgam, nefes darlığı ve kâh olgularda fütur ile kendini gösteren KOAH’ın tanısı, esenlik kurumlarında mahdut ve tasasız “kan ölçüm testi” ile basit konulabiliyor. Kişileştirme, solunum işlev testleri kullanılarak gelgel akımında azalmaya posta açan tıkanıklığın belirlenmesiyle doğrulanıyor.

KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve kötü ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı türap ve gaz içeren ortamlardan, gelgel kirliliğinden uzak durmaları, zinde beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerekiyor.

KOAH tedavisinde soluk açıcı özellikteki teneffüs yolu ile makbul ilaçlarla gelgel yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın oldukça rahatlatılması amaçlanıyor.

Solunum yetmezliği olan KOAH’lı hastalarda, evde müvellidülhumuza yahut solunum cihazı tedavisi uygulanıyor.

Son yıllarda KOAH hastalarının haddinden fazla alelade bire bir ast grubunda, bu alanda uzmanlaşmış hekimlerce yapılan “bronkoskopik” tedavilerle hastalığın etkilerini arızi müddet giderebilen uygulamalar dahi yapılıyor.

Share: