Edirne Sarayı ihyası amacıyla koordinasyon merkezi kurulacak

Milli Saraylar Başkanlığınca ayağa kaldırılacak Edirne Eskimemiş Sarayı’nın ihyası için koordinasyon merkezi oluşturulacak.

Edirne Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Ilbay H. Kürşat Kırbıyık, Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Nasip ve beraberindeki gök bilimi kentte incelemelerde bulundu.

Açıklamada sözlerine meydan verilen Vali Kırbıyık, ihyası üzere Milli Saraylar Başkanlığına devredilen Edirne Sarayı ile ilgilendiren yapılacak çalışmalar öncesi değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Sarayın ihyası üzere büyük bire bir aşama atıldığını dile getiren Kırbıyık, “Bu çalışmaların dimdik şekilde yürütülmesi için burada ayrımsız eş güdüm merkezine ihtiyaç duyuluyor. Bu konularda muhtelif incelemelerimiz ve değerlendirmelerimiz oldu. Acul tıpkı şekilde tedbir sürecini tamamlayıp çalışmalara başlanması amacıyla hız sarfiyat ediliyor.” ifadesini kullandı.

Heyetin incelemeleri

Kapalı hapishane adına mergup ve gelecek günlerde boşaltılması planlanan Mahmudiye Kışlası’nda incelemelerde mevcut Ilbay Kırbıyık ve Milli Saraylar Başkanı Baht, burada gerçekleştirilmesi planlanan yenileme çalışmalarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Kırbıyık ve Kader, aynı süre geçmiş sâdır yangında kullanılamaz arkaç gelmesinin peşi sıra baştan canlandırma edilen Böcek Mektebi binasında bile incelemede bulundu. Yenileme çalışmalarında son aşamaya gelinen Böcü Mektebi’nin andıran zamanda fonksiyon kazandırılarak kullanıma açılması bekleniyor.

Restorasyonun devam ettiği Selimiye Camisi’nde incelemede bulunup müteahhit firma yetkililerinden çalışmalar karşı bilgelik kayran Kırbıyık ve Yıldız, El Eğitimi Merkezi binası ile restorasyonu süren Rüstempaşa Kervansarayı’nda dahi tetkik yaptı.

Edirne Kullanılmamış Sarayı

1450’de temeli atılan saray, Kanuncu Padişah Süleyman döneminden itibaren mütehammil çok defa tamir gördü, ara sıra da eklentiler yapıldı. Bazen padişahların saltanatları süresince Edirne’ye tek gelmemesi dolayısıyla metruk sarayda tahribat başladı.

1752’deki şişman hareket ve 1776’daki yangınla tahribat süreci bitmeme eden sarayın 1827’de tıpkı kısmı tamir edildi. 1829’dahi Edirne’yi işgal eden Rusların ordugah adına kullandığı saray nazik uymazlık gördü.

Ilbay Hurşit Kâmil ve Hacı İzzet Gösterişli zamanlarındaki tamir döneminde bir nice çatı kurtarıldı ancak 1876-77 Moskof Savaşı’nda düşmanın şehre yaklaşması dolayısıyla Babüssaade (Mutluluk Kapısı) civarında yığılan mühimmat, antagonist eline geçmemesi amacıyla patlatıldı, sarayın birçok yapısı da bu patlamayla yıkıldı.

Share: