Edirne Eczacılar Odası Başkanı Kılıçcıgil: “Bu Alanda dahi Yetkililerden Hamle Bekliyoruz”

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, merhem değer kararnamesinde euro kurunda yapılan tasarruf amacıyla, “İlacın ulaşılabilirliği yemeden içmeden eczanenin raflarında değil vatandaşın de ilacı kurum gücünün, konuşu koşullarının tam olmasıyla gerçekleşiyor. Bu alanda birlikte yetkililerden kadem bekliyoruz” dedi.

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, bugün yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’de yayınlanan İlaç ve Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasıyla ilişik kararnameyi değerlendirdi. Kılıçcıgil, tılsım fiyat farkındaki yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini rapor etti.

Kılıçcıgil şunları söyledi:

“Bilindiği üzere ülkemiz iri tılsım yokluğuyla yüz yüze. Bu deva yokluğu ahali sağlını yıldırma paha duruma ulaştı. Yüz Kere eczacılar odaları ve Türk Eczacılar Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın konuya benzeri hal geliştirmesiyle ilişik taleplerini ilettiler. Esbak Esenlik Bakanlığı’mız bile açıkladı, bu sorunun farkında olduğunu, çözüme kavuşturulacağını, birkaç günde. Şeb yarısı Resmi Gazete’de yayınlanan İlaç ve Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasıyla ilişkin kararname sonucunda ilaç fiyatlarına kısaca yüzde 37 oranında ayrımsız remiks gerçekleşti. Bu zamla beraber tılsım fiyatlarının belirlenmesinde geçer not euro ark, 7 teklik 86 kuruştan 10 teklik 75 kuruşa çıkartıldı.

“KDV ORANININ ACİLEN YÜZDELIK 1’E İNDİRİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ”

Bu merhem fiyatları sonucunda ilaçların eczanelerde bulunabilirliğinin artmasını bekliyoruz. Bu bahis 1-2 zaman süresince gerçekleşecek ayrımsız konu değil. 15-20 günde ilaçların eczanelere sevkiyatının gerçekleşmesi zaman alacaktır. Fakat ilaçların eczanelerde bulunması yegâne gündemimiz değil. İlaçların öncelikle eczanelerde bulunması gerekiyor ama vatandaşın de bunları alabiliyor olması lazım. Ülkemizin içre bulunduğu soylu erki şartlarda birlikte vatandaşlarımızın bu küsurat fiyatlarla ilaca erişimde sıkıntılar yaşayacağı haddinden fazla peyda. bununla birlikte tığ yüz kere iletmiştik. Buradan bir el elan nakletmek istiyorum. İlaç fiyatlarındaki KDV oranının çabucak yüzdelik 1’e indirilmesini temenni ediyoruz. Besin takviyelerinde yüzdelik 1 olan KDV zaman ilaçta yüzdelik 8. Bunun çabucak indirilmesini arzu ediyoruz. bununla birlikte 27 Teşrinisani Balaban Eczacılar Mitinginde tekraren anlattığımız umar kıymet farklarında büyük artışlar var. Elbette ki bu çare zammı birlikte deva fiyatlarındaki artışı körükleyecektir. Bunu dahi çalmak namına Sosyal Güvenlik Kurumunun eşdeğer çare bandındaki yüzde 5 oranının artırılarak vatandaşlarımıza tılsım denk farklarının azaltılmasını kâm ediyoruz. İlacın ulaşılabilirliği çabucak eczanenin raflarında değil vatandaşın de ilacı gurur gücünün, ekonomik koşullarının ehliyetli olmasıyla gerçekleşiyor. Bu alanda dahi yetkililerden girişim bekliyoruz.”

Share: