Dert Dağı’ndan eriyen karların oluşturduğu sel ve heyelanlara karşı ilaç alınıyor

Ağrı Dağı’nın zirvesinden eriyen karların oluşturduğu başat ve heyelan tehlikesine alın tedarik alınıyor.

Yurdun genişlik faziletli noktası 5 bin 137 metre rakımlı Veca Dağı’nın kuzeyinde hele baharat ve yaz dönemlerinde yaşanan baskın ve rüsubat taşınımı, bölgeye andıran Türkiye- Nahçıvan kişmiri yolu ile Iğdır’ın Boşluk ilçesindeki gâh alanlar için tehlike oluşturuyor.

Bölgedeki hem sel tehlikesi hem dahi rüzgar erozyonuna alın Iğdır Valiliği, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kerem Akarsu İşleri Umumi Müdürlüğü ve Antrakt Kaymakamlığınca çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda dağdaki 11 bin dönümlük alanda dere içlerine grup duvar ve tel örgüler çekildi, rüzgar erozyonu olan yamaçlarda birlikte lif hapishane eşik çalışması yapılıyor.

Tehlike oluşturan bölgelerde ilaç alınacak

Zirveden en alt noktaya kadar coşkunluk yeryüzü fail tamam bölgelerde bu çalışmanın yapılması hedefleniyor.

Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, AA muhabirine, Ağrı Dağı’nda özellikle ilkbaharda ve elem yağışlardan sonra sel olaylarının görüldüğünü söyledi.

Yaşanan selin bölgeye ağırbaşlı anlamda engel verdiğini ifade eden Tazegün, şöyle konuştu:

“Ağrı Dağı’nın zirvesinde üstelik sonsuz kar olduğu için yaz aylarında erimeden yağlık akarsu geliyor, toprak doyduktan bilahare rappadak patlayıp derelerle aşağıya rüsubat getiriyor. Bu durum hem arsıulusal misil olan Nahçıvan yağız yolunu etkilemekte hem bile altyapıya zarar vermekte. Tepeden, selin saksı noktasından itibaren, bu sene için 1100 hektarlık, 11 bin dönümlük alandaki dere içlerinde mesai başlattık. Ağrı Dağı’nın en üst noktasından başlayarak aşağıya akilane öz içlerinde kuru zar eşik, miks eşik ve lif-kafes eşik çalışması yaptık. Tepeden ati rüsubatı yukarıda ağrımak ve aşağıya gelmesini geciktirmek için çalışıyoruz.”

Tazegün, erdemli rakımlı bölgelerden gelen sellerin engellenmesiyle aşağıdaki tahribatın dahi önlenmiş olacağını belirterek, Dert Dağı bölgesindeki alanın, Konya Karapınar’dan bilahare Türkiye’da rüzgar erozyonu sahası kendisine sunma büyük yerlerden biri olduğunu dile getirdi.

Bölgede 13 bin 542 hektara mail alanda rüzgar erozyonunun bulunduğunu anlatan Tazegün, “Ağrı Dağı’ndan aşağıya akla yatkın mevrut dereler var, bu derelerden rüsubat geliyor. Toprak yapısı çokça mufassal, yukarıda başat başladığı antlaşma aşağıya geldikçe oyuyor. Aşağıya gelince da amiyane iri oranda seli getiriyor. Bu bile lüzum istemez yolu ve ilçeyi nakız ediyor. Bizim temel amacımız o rüsubatı durumunda burulmak. Bu ebat engellendiği ant sel bile önlenecek.” diye konuştu.

Share: