Denizli’de bu yıl 15 bin ton behişt hurması hasat edilecek

Denizli’birlikte bu sene 15 bin titrem behişt hurması hasat edilecek

Toptan 7,5 liraya kadar almaç kâin behişt hurmasında rekolte ve eşit üreticiyi mutlu etti

DENİZLİ Denizli’nin Honaz ilçesinde, ağaçlardan bin aynı düzentileme harcanarak yegâne biricik toplanan behişt hurmasında hasat heyecanı devam ediyor. Nitelik ve fiyatıyla üreticisini memnun fail behişt hurması üretiminde bu sene kestirmece 15 bin ton rekolte bekleniyor.

Binlerce dönüm mezru alanıyla Türkiye’nin behişt hurması ihracatının yüzdelik 80’lik kısmını karşılayan Denizli’nin Honaz ilçesinde hasat heyecanı bitmeme ediyor. Tamam kendisine olgunlaşmamış behişt hurmalarını ongun dallarından yegâne yegâne toplayan üreticiler, sezonluk ekincilik işçilerinin sebebiyle tıpkısı yıldır çalışma verdikleri ürünlerini kasalara diziyor. Kasalara doldurulan hurmaların benzeri bölümü daraç içi ve ev dışı pazarlarda tüketicilere en edilirken, hasat edilen ürünün bire bir bölümü ise sevilerek tüketilen cılız hurma için evlere getirilerek işleniyor.

Yaş ve kuru almak üzere iki çeşitten oluşan behişt hurmasının Denizli’deki istihsal alanları ise gelişigüzel sene tedricen artıyor. Hurmanın bildirme haddinden fazla çok olduğu yerler ortada Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale ilçeleri vadi alıyor. Genellikle gözyaşı ve kuru kendisine tüketilen hurmanın kilogramı gözyaşı namına 6 ile 7 TL civarında iken, kurutulduğu antlaşma ise 80-90 TL kabil bir fiyatla alıcısına ulaşıyor. Bu sene ilçe genelinde 13 bin dekar arazide üretilen behişt hurması üretiminde bu yıl 15 bin tona mail rekolte elde edilmesi bekleniliyor.

“Bu sene bizim rekoltemiz, kalitemiz ve fiyatlarımız çokça adamakıllı”

Tarlada hasat işlemlerini örümcek ve bu yıl elde edilen hurma veriminden kıvançlı olduğunu anlatan müstahsil Uca Ziyalı, hasadın Kasım ayının sonuna kadar sürdüğünü anlatım etti. Münevver, hurma üretimin 12 kamer süresince sürdüğünü belirterek, “Bu yıl bizim rekoltemiz, kalitemiz ve fiyatlarımız çokça iyice. Honaz’ın genelinde sevimsiz zımnında rekoltede dahi biraz tedenni var ama umumi olarak çiftçiler kıvançlı. Geçen yıl fiyatlar 4-5 TL seviyesindeydi. Bu sene ise 5,5 ile 7,5 TL ortada tahavvül gösteriyor. Elmanın üretimi 12 kamer süresince bitmeme ediyor. Aralık aylarında budama ve kışlık gübreleme başlıyor. Mayıs ayında çiçek gübreleri, ilaçları elan sonrasında Akdeniz meyvesine alın ilaçlama sürüyor. Ay ay bu şekilde sürerken hasadı ise Teşrinievvel başından Teşrinisani ayının sonuna kadar sürüyor” ifadelerini kullandı.

Share: