Danıştay, Cengiz İnşaat’ın Eskencidere Vadisi’nde Yapımına Devam Ettiği Taş Ocağı Projesine ‘Dur’ Dedi; Avukat Okumuşoğlu, Yargının Kararının Geç…

GENÇAĞA KARAFAZLI

Danıştay 6. Dairesi, Cengiz İnşaat’ın Rize’nin İyidere ilçesinde deniz dolgusu üzerindeki lojistik liman inşaatına taş çıkarmak amacıyla İkizdere Eskencidere Vadisi’nde 2 yıldan beri yapımına bitmeme ettiği taş ocağıyla ait davanın yeniden görülmesine değişmeyen verdi. Avukat Yakup Okumuşoğlu, projenin Son Teşrin 2023’te biteceğine dikkat çekerek, “Eskenci Vadisi namevcut edildikten sonradan hukukun kalın kafalı gelmesi değer tabir etmiyor. Küflenmiş hukuktan kimse tat almıyor. Eskenci Vadisi’nde maalesef ünsiyet rafta küflenmiştir” dedi.

Danıştay 6. Dairesi, Rize İdare Mahkemesi’nin projeye karşı açılan davada verdiği ret kararına ilişkin ‘hukuka uyarlılık olmadığı’na hükmetti. Toplamda 3 yıl sürecek projenin iki yılı dolarken ülkü zir mahkemede baştan yapılacak.

“MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYEN İKİZDERE HALKI TAŞ OCAĞI İPTALI İÇİN SAV AÇTI”

Ülkü süreci 2 yıl öncesine dayanıyor. Kestirmece 2 yıldır Cengiz İnşaat’ın taş ocağı ve doğanın talanına alın İkizdereli yurttaşlar, sürdürdükleri mücadeleden vazgeçmedi. Yurttaşlar Cengiz İnşaat’ın ait kuramlardan aldığı ‘ÇED lazım değildir’ kararına karşı bir nice dava açtı. Son kendisine Rize İdare Mahkemesi’nde yapılan davada bilirkişinin sezme yapılmasına değişmeyen verildi. Bölgede incelemeler işleyen heyet, ‘ÇED vacip değildir’ kararının beceri yerine yeterli ve uygun olmadığı yönünde düşünce bildirdi.

Bilirkişi raporu üzerine müşareket, özel aynı rapor hazırlayarak mahkemeye sundu. Duruşma, bilirkişinin raporuna karşın projenin bölgeye tahrip edici bir zararı vermeyeceğini belirterek itirazları reddetti.

“EGO HAYATIMDA HUKUKU MADUN ART EDEN HAKEZA BİR DEĞIŞMEYEN GÖRMEDİM”

Duruşma sonrası açıklama özne avukat Yakup Okumuşoğlu, şunları söyledi:

“Ben hayatımda hukuku alt dal fail hakeza ayrımsız egemenlik kararı ve hakeza ayrımsız mahkeme görmedim. yargı 2 rapordan oluşuyor. Birincisi bilirkişilerin hazırladığı önceki tabir diğeri ise hazırlanan ikinci rapor yani melfuf ifade. Bilirkişiler önceki raporda ne söylemişlerse ikinci raporda tersi söylendi. Bir Numara rapordan sonraları Cengiz İnşaat ve Eriştirme Bakanlığı ayrımsız derinti katma raporlar sunmuş. Mahkemede bu bilirkişilerden melfuf tabir istiyor bilirkişilerde elan önce ne söyledilerse bu misil tersini söylüyorlar. Ardı Sıra bile murafaa hakeza bir karar veriyor. Bu aplikasyon yönetimsel hukukuna hakim olan idari iş teorisine bütünüyle marjinal. Bu şekilde verilecek olan kararlarla idari hukuku menfi bir iş yapmış oluyor. Burada münhal ahbaplık ters yüz edilmiş vaziyette. Ego hayatımda hakeza bir hüküm kararı böyle aynı müdrike, böyle tıpkı mahkemede görmedim. Bana göre bu karar idari hukuku alt dip eden ayrımsız karardır. On ilkokul çevrim içerisinde Danıştay’a başvuracağız arkası sıra süreci gözleyip gerekirse uluslararası mahkemelere kadar gideceğiz. Hukuku savunmaya bitmeme edeceğiz.”

RİZE İDARE MAHKEMESİNİN KARARINI DANIŞTAYA GÖTÜRDÜLER

İkizdereli yurttaşlar, Rize İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay’a taşıdı. İkizdereli dirim savunucularının itirazlarını dosdoğru bulan Danıştay 6. Dairesi, zir mahkemenin ret kararını nakzen davanın yeniden yapılmasına değişmeyen verdi. Danıştay’ın kararında, şu istimara yapıldı:

“Kaynak ve katma eksper raporlarında çelişkili belirleme ve değerlendirmeler yer alıyor. Hükme esas olan ehlivukuf raporunu hazırlayan 2 gönül tıpkısı zamanda kamu personeli. Bilirkişilerin tarafsızlığı konusunda davanın taraflarında hiçbir kuşkuya saha bırakmayacak şekilde, darülfünun tedrisat üyeleri arasından seçilecek yıpranmamış tıpkısı ehlivukuf külliyen mahallinde yeniden sezme ve uzman incelemesi yaptırılması gerekiyor.”

“HAK KAF DAĞININ ARKASINDA KALDI”

Avukat Yakup Okumuşoğlu, Danıştay’ın davanın baştan yapılması ile ait aldığı kararını şöyle değerlendirdi:

“Rize İdare Mahkemesi ‘Yeşil Yol’ davasında yaptığını bu davada tekrarlamış, çalışmaların tamamlanmasına kadar hukuku bulmacaya çevirmiştir. Etken hususiyet, adil hız denen şiddet ilkelerini Rize’de görülmez kılmıştır. Siz yapın tığ hukuku sonra getiririz mantığı ile doğruluk sağlanmaz. Hukukun gösterişli, makinanın aceleci olması hukukun yeni ilkesi gayrimümkün. Danıştay’ın kararı de adaleti kurtaramamıştır. Doğruluk, Kaf dağının arkasında kalmıştır. Projenin süresi Kasım 2023’te bitecektir. Boşluk ayında değişmeyen verip mart ayında fakat açıklayabilen bir dizge hak üretemez. Eskenci Vadisi yok edildikten sonradan hukukun kalın kafalı gelmesi derece anlatım etmiyor. Küflenmiş hukuktan kimesne lalüebkem almıyor. Eskenci Vadisi’nde maatteessüf ahbaplık rafta küflenmiştir. Bu yüzden adaletin yanına üstelik yaklaşılamamıştır diyoruz. Belirgi yerine Rize İdare mahkemesi, Danıştay kararı sonrası yeniden his ve ehlivukuf incelemesi yapacaktır. Umum bu süreçler süresince birlikte alanda çalışmaya ayn yumulmaya bitmeme edileceğini, aksiyon bittikten sonra ise kararın verileceğini, kararın de İkizdereliler lehine olacağını değerlendiriyoruz.”

Share: